Τρίτη, Νοεμβρίου 05, 2024
Τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου και οι «δεύτερες σκέψεις» στο Μαξίμου για το 5% Μία τέτοια αλλαγή στο εκλογικό σύστημα, όσο μικρή κι αν φαντάζει, θα είχε σοβαρή επίδραση στη διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Η τάση παγίωσης των ποσοστών της ΝΔ πέριξ του 30%, η οποία επιβεβαιώνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διμήνου έχει αναζωπυρώσει έντονα τη συζήτηση περί ενδεχόμενης αύξησης του 3% σε 5% για την είσοδο ενός κόμματος στη Bουλή. Παρ ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα κάνει ή όχι δεκτές τις σχετικές εισηγήσεις, μία τέτοια αλλαγή στο εκλογικό σύστημα, όσο μικρή κι αν φαντάζει, θα είχε σοβαρή επίδραση στη διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών και κάποιους κινδύνους που δεν περνούν απαρατήρητοι.
Όπως εξηγούν ειδικοί, αν ίσχυε το 5% αντί του υφιστάμενου 3% με το ποσοστό που πήρε η ΝΔ στις ευρωεκλογές, την είσοδό τους στο κοινοβούλιο θα εξασφάλιζαν μόνο πέντε κόμματα : Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Ελληνική λύση. Αντιθέτως, θα έμεναν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και η Φωνή Λογικής. Με 5% επίσης, η ΝΔ θα είχε 180 βουλευτές, αντί 158 που έχει σήμερα, και η αυτοδυναμία θα έπεφτε περίπου στο 35%.
Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, το ποσοστό των κομμάτων που θα έμεινε εκτός βουλής, θα άθροιζε ένα μεγάλο ποσοστό. Ενδεικτικά, στις τελευταίες εθνικές κάλπες, μπήκαν στη βουλή οι Σπαρτιάτες με 4,68%, η Ελληνική Λύση με 4,44%, η Νίκη με 3,70% και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,17%. Ποσοστό που αθροιστικά φτάνει το 15,99%. Αν έμεναν εκτός, το άθροισμά τους, μαζί με το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που έμειναν εκτός βουλής που ήταν 6,05% θα ξεπερνούσε το 20%.
Κάτι τέτοιο, όπως συνομολογούν πολλά κορυφαία στελέχη της ΝΔ, υποκρύπτει τον κίνδυνο συσπείρωσης των μέχρι σήμερα διάσπαρτων δυνάμεων. Μέχρι σήμερα, οι επικεφαλής των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ έχουν ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ τους και δεν εξετάζουν ούτε σκέψη για μεταξύ τους συνεργασία. Αν, ωστόσο, ένα ή περισσότερα από τα κόμματα του χώρου με ισχυρά ποσοστά, μείνουν εκτός βουλής, τότε ο πειρασμός για τη δημιουργία ενός ισχυρού δεξιού πόλου είναι μεγάλος. Κάτι που είναι αυταπόδεικτο γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να σκεφτεί ούτε σαν... εφιάλτη. Κάτι ανάλογο προφανώς μπορεί να γίνει και στην πλευρά της αριστεράς, ιδιαίτερα στην περίπτωση που όπως φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθεί σε νέα διάσπαση. Και ναι μεν αυτό, μπορεί να αφορά λιγότερο τη ΝΔ, αλλά καμία αλλαγή στις υφιστάμενες ισορροπίες δεν είναι αδιάφορη για κανέναν από τους «παίκτες». Τί σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η αύξηση του ποσοστού εισόδου στη βουλή στο 5% μπορεί να είναι μία αδιαμφισβήτητη ευκαιρία στη ΝΔ, αλλά δύσκολα θα γίνει πράξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου