Τρίτη, Νοεμβρίου 19, 2024
Δν έκαναν ποτέ ό,τι έκαναν σε Μάτι και Ηλεία – Ο εισαγγελέας αποδέχτηκε τις αιτιάσεις ότι δεν ήταν αναγκαίες οι ιστολογικές Κατερίνα Κατή
Οτι οι «τοξικολογικές – ιστολογικές εξετάσεις στην περίπτωση θανάτων από μαζικές καταστροφές διενεργούνται κατά την κρίση των ιατροδικαστών» και στην περίπτωση της τραγωδίας των Τεμπών δεν υπήρχαν οι «ιδιαίτερες περιστάσεις» για να διενεργηθούν, καθώς «στις απανθρακωμένες σορούς ο θάνατος επήλθε λόγω της άμεσης επίδρασης της φωτιάς» υποστήριξαν ενώπιον του αντεισαγγελέα εφετών Λάρισας οι ιατροδικαστές των Τεμπών που είχαν κληθεί σε εξηγήσεις μετά τις μαζικές μηνύσεις συγγενών των θυμάτων.
Και αφού «για καμία σορό δεν υπήρξε αμφισβήτηση ως προς την αιτία θανάτου», έκριναν ότι δεν απαιτούνταν διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων για την αναζήτηση ανθρακυλαιμοσφαιρίνης ούτε στις απανθρακωμένες σορούς, καθώς «δεν συνδεόταν με την αιτία και τον μηχανισμό ασφυκτικού θανάτου». Εξέταση που διενεργήθηκε ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις απανθρακωμένων θυμάτων, όπως στους μαζικούς θανάτους από πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 και στο Μάτι το 2018, όπου μάλιστα δεν είχε προηγηθεί ανεξήγητη έκρηξη.
Κι έτσι οι ιατροδικαστές των Τεμπών «ένιψαν τας χείρας τους» με τον εισαγγελέα να δέχεται τις επιστημονικές αιτιάσεις τους και να θέτει στο αρχείο τις μηνύσεις που είχαν υποβληθεί σε βάρος τους από τους συγγενείς των θυμάτων.
Σήμερα, 21 μήνες μετά την ανείπωτη τραγωδία, η ποινική διερεύνηση της οποίας έχει σφραγιστεί με μια σειρά από αδιανόητες κινήσεις συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών της σύγκρουσης αλλά και της έκρηξης που προκάλεσε την ισοπεδωτική φωτιά, η αλήθεια προβάλλει και σκάει με κρότο όχι από τα ευρήματα των αρμόδιων αρχών της επίσημης πολιτείας αλλά από τα ευρήματα των ειδικών πραγματογνωμόνων που διόρισαν οι συγγενείς των θυμάτων.
Ευρήματα από τα οποία προκύπτει ότι πολλά από τα θύματα των Τεμπών βρήκαν τρομακτικό θάνατο όχι εξαιτίας της σύγκρουσης των τρένων αλλά από την έκρηξη – πυρκαγιά που εκδηλώθηκε. Τη μορφή και την ένταση της οποίας μπορούν να προκαλέσουν μόνο οι εύφλεκτοι υδρογονάνθρακες.
«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»
Την περασμένη Κυριακή οι αποκαλύψεις μας για τα τελευταία λόγια των επιβατών τα τρία τελευταία λεπτά της ζωής τους, μετά τη σύγκρουση και πριν από τη φωτιά, συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Μια κοπέλα που είχε επιβιώσει από τη σύγκρουση ακούγεται να λέει στο συνταρακτικό ηχητικό: «Εχω ελάχιστο οξυγόνο, δεν μπορώ να αναπνεύσω».
Διαβάστε περισσότερα: Τέμπη: Ζούσαν μετά τη σύγκρουση, κάηκαν σε live σύνδεση με το 112 – Το συγκλονιστικό ηχητικό «Μάρθη σ’ αγαπώ»
Τι ακριβώς συνέβαινε εκείνη την ερεβώδη στιγμή στο άτυχο αυτό κορίτσι δεν μας το είπε κανένας ιατροδικαστής. Σημειώνεται σχετικά στο πόρισμα του Βασίλη Κοκοτσάκη, του ειδικού πραγματογνώμονα των συγγενών: «Η φράση αυτή μας δίνει σημαντικότατες πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον. Δηλώνει δηλαδή πως ο αέρας που αναπνέει (όπως προκύπτει από το γεγονός ότι μιλάει) δεν περιέχει αρκετό οξυγόνο, δείγμα ότι έχουμε δυνατή καύση πολύ κοντά, η οποία καταναλώνει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως κατά την καύση υδρογονανθράκων».
Λάθη και στοχευμένες παρεμβάσεις
Το Documento πολύ πριν αποκαλυφθεί το συνταρακτικό αυτό αποδεικτικό στοιχείο είχε καταγράψει σε εκτενή ρεπορτάζ τα λάθη, τις παραλείψεις, τις στοχευμένες παρεμβάσεις που είχαν σημειωθεί μετά την τραγωδία και συμπλήρωναν κομμάτι κομμάτι το παζλ της συγκάλυψης. Το παζλ του μπαζώματος.
Είχαμε τονίσει ότι εάν από την αρχή των ερευνών είχε ακολουθηθεί πιστά το πρωτόκολλο για τις μαζικές καταστροφές από πλευράς των ιατροδικαστών και είχαν γίνει οι ανάλογες τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις στα θύματα, θα υπήρχε εικόνα για τα ακριβή αίτια θανάτου για το κάθε θύμα ξεχωριστά.
Εν προκειμένω όμως έγινε μόνο ταυτοποίηση DNA και όχι βιοχημικές – ιστολογικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί το είδος των εγκαυμάτων και τα χημικά στοιχεία που πιθανόν να βρίσκονταν στον οργανισμό των νεκρών, αλλά και κάθε άλλο χρήσιμο στοιχείο, με δεδομένο ότι μετέπειτα βρέθηκαν χημικές ουσίες στο σημείο της σύγκρουσης. Ενώ δηλαδή είχαμε σφοδρή σύγκρουση δύο συρμών, έκρηξη αλλά και πυρκαγιά άγνωστης αιτιολογίας, παραλήφθηκαν οι πλέον επίσημες εξετάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να διαπιστωθούν τα χημικά στοιχεία που πιθανόν να βρίσκονταν στον οργανισμό των νεκρών, αλλά και κάθε άλλο χρήσιμο στοιχείο. Μάλιστα, από τη στιγμή που πολλοί έφεραν εγκαύματα θα έπρεπε να διερευνηθεί τι ακριβώς τα είχε προκαλέσει. Οι εξετάσεις αυτές θα έπρεπε να γίνουν σε όλες τις σορούς, ακόμη και σε εκείνες που αποτελούνταν από υπολείμματα.
Η σύσταση R(99)3 της ΕΕ για εναρμόνιση των κρατών-μελών είναι σαφής και προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες που δεν τηρήθηκαν κατά τη νεκροψία των σορών του δυστυχήματος στα Τέμπη.
Ποια είναι η απάντηση των ιατροδικαστών
Ανέφεραν στον εισαγγελέα οι τρεις ιατροδικαστές Λάρισας στις έγγραφες εξηγήσεις τους, που έγιναν αποδεκτές: «Κατά την άσκηση του έργου τους λαμβάνουν πάντοτε στην πράξη υπόψιν και δεν παραβιάζουν τους ενωσιακούς κανόνες διενέργειας ιατροδικαστικών πράξεων που καθορίζονται στη Σύσταση Νο R99-3, η οποία αν και υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 0202-1999, δεν κυρώθηκε νομοθετικά ώστε να αποτελεί και εσωτερικό δίκαιο».
Κι επίσης ότι: «Ο εντοπισμός αιθάλης σε όργανα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ένδειξη ότι το άτομο ήταν στη ζωή κατά την εκδήλωση του φαινομένου της φωτιάς, αποδεικνύεται στην πράξη έργο δυσχερές να επιβεβαιωθεί στις περιπτώσεις πτωμάτων με καθολική απανθράκωση».
Οπότε πιστοποίησαν την απανθράκωση και… έτερον ουδέν. Προκύπτει άλλωστε κι από τη διάταξη αρχειοθέτησης με αριθμό 137/2024 του εισαγγελέα εφετών: «Στις μη απανθρακωμένες σορούς, αιτία του ΑΜΕΣΟΥ θανάτου ήταν οι διαπιστωθείσες βαρύτατες θανατηφόρες κακώσεις, συνεπεία κυρίως των φυσικών δυνάμεων που αναπτύχθηκαν από τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών […] Στις απανθρακωμένες σορούς ο θάνατος επήλθε λόγω της ΑΜΕΣΗΣ επίδρασης της φωτιάς. […] Το αδιαμφισβήτητο γεγονός πρόκλησης του θανάτου λόγω της άμεσης επίδρασης της φωτιάς αποδεικνύεται από την κατάσταση κάθε σορού, όπως π.χ. από την πλήρη αφυδάτωση και την εξ αυτής μείωση του βάρους, τη συρρίκνωση του όγκου του σώματος, την αποξήρανση και συρρίκνωση του δέρματος και των υποκειμένων ιστών, του μελανού χρώματος, των διασχίσεων και διανοίξεων των αρθρώσεων και του αποχωρισμού των άκρων, τη διάρρηξη των κρανίων, τη διάνοιξη του θώρακα και της κοιλίας, την πλήρη καύση (απανθράκωση) τμημάτων του σώματος κ.λπ. Τα νεκροτομικά ευρήματα και ευρήματα της νεκροψίας δεν άφηναν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της αιτίας θανάτου στους επιβάτες που απανθρακώθηκαν και δεν υπήρχε πεδίο επιστημονικής αναζήτησης άλλης αιτίας θανάτου».
Αξιοσημείωτο είναι πως για να το κάνει αυτό κλήθηκε μια ολόκληρη ομάδα ιατροδικαστών από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λαμία, ενώ η Λάρισα διέθετε επαρκή αριθμό ιατροδικαστών για να αναλάβουν τη διαδικασία. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ενώ η ομάδα αποτελούνταν από τουλάχιστον δέκα ιατροδικαστές, η δόκιμη ιατροδικαστής Χρυσαυγή Κούση ανέλαβε τουλάχιστον 30 σορούς. Επιλέχτηκε δηλαδή μια δεκαμελής ομάδα από αρκετούς δόκιμους ιατροδικαστές για μια υπόθεση με εμφανή έκταση και σημαντικότητα. Τις ιατροδικαστικές εκθέσεις υπέγραφαν μόνοι οι τρεις ιατροδικαστές Λαρίσης, καθώς για να υπογράψουν και οι υπόλοιποι απαιτούνταν εισαγγελική εντολή που μεταξύ άλλων θα τους επέτρεπε να παρίσταντο στη διαδικασία. Οπως φαίνεται, τέτοια εντολή δεν υπήρξε.
«Να κάνεις τοξικολογική σε τι;»
Το Documento είχε επικοινωνήσει με την ιατροδικαστή Χρ. Κούση που διενήργησε νεκροψία – νεκροτομή στις περισσότερες σορούς, θέτοντάς της το ερώτημα εάν τηρήθηκαν τα υπάρχοντα πρωτόκολλα και συνεπώς εάν έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις που θα διασφάλιζαν το αποτέλεσμα. Η Χρ. Κούση μας είχε απαντήσει: «Βεβαίως και ακολουθήθηκαν τα πάντα και ακολουθήσαμε τη γραμμή του διεθνούς πρωτοκόλλου αντιμετώπισης μαζικών καταστροφών ως Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας».
Στην παρατήρηση του Documento, όμως, ότι αυτό το πρωτόκολλο μιλάει για τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις οι οποίες δεν έγιναν κι αυτό δείχνει ότι τελικώς δεν ακολουθήθηκε, η Χρ. Κούση υποστήριξε: «Οταν έχεις μια σορό να ταυτοποιήσεις από ένα μικρό ιστοτεμάχιο, να κάνεις τοξικολογική σε τι;».
Οπως προέκυπτε όμως από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, υπήρχαν πολλές σοροί που δεν βρίσκονταν στην κατάσταση που η ίδια περιέγραψε. Η Χρ. Κούση όμως επέμενε: «Τι να την κάνω την τοξικολογική; Ηταν οδηγός αυτοκινήτου, ήταν οδηγός του τρένου; Επιβάτης ήταν ο άνθρωπος που απανθρακώθηκε. Τι να δω στην τοξικολογική, να δω ότι πήρε ναρκωτικά; Να δω ότι έκανε χρήση αιθανόλης; Οι ολόκληρες σοροί που ήταν μέσα στο τρένο που μας ήρθαν με βαρύτατες κακώσεις ήταν επιβάτες».
Στην περίπτωση ωστόσο του μηχανοδηγού έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις, γεγονός που η κ. Κούση απέδωσε στο ότι ο οδηγός του τρένου είναι αυτός που το χειρίζεται. Να θυμίσουμε ότι στην ομάδα ιατροδικαστών που μετέβη στη Λάρισα από Θεσσαλονίκη και Αθήνα ήταν και ο ιατροδικαστής Νικόλαος Καρακούκης, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών.
Τι δεν έγινε
Eμπειροι ιατροδικαστές και καθηγητές πανεπιστημίου επισήμαναν στο Documento:
• Η ιατροδικαστική διερεύνηση του εγκλήματος ανήκε αποκλειστικά στην Ι.Υ. Λάρισας και για να διενεργήσουν πράξεις και άλλοι ιατροδικαστές θα έπρεπε να υπάρξει παραγγελία της αρμόδιας προανακριτικής αρχής και του εποπτεύοντα εισαγγελέα.
• Ολες τις ιατροδικαστικές εκθέσεις και τα πιστοποιητικά θανάτου για τα θύματα υπογράφουν αποκλειστικά οι ιατροδικαστές Λάρισας, που είχαν κληθεί και για εξηγήσεις από τον εισαγγελέα ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων (δύο εκ των τριών δεν είναι δόκιμοι), και όχι όσοι μετακινήθηκαν αν και φέρονται να διενήργησαν ιατροδικαστικές πράξεις.
• Η διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων είναι υποχρεωτική σε όλα τα περιστατικά, πόσο μάλλον σε μαζικές καταστροφές όπως στο Μάτι, στην Ηλεία, στο ναυάγιο στην Πύλο κ.α. όπου μάλιστα δεν είχε υπάρξει καν έκρηξη.
• Οι τοξικολογικές εξετάσεις ήταν απαραίτητες για να διαγνωστεί εάν τα θύματα ήταν ζωντανά ή όχι όταν εκδηλώθηκαν η έκρηξη και η φωτιά και οι ιστολογικές για τα εγκαύματα.
• Η λήψη ιστών και επιχρισμάτων ήταν αναγκαία για ανίχνευση χημικών και τοξικών ουσιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου