Κυριακή, Νοεμβρίου 24, 2024
Γιατί δεν ακούει ο σκύλος τις εντολές μας Αγγελική Μακρή
Photo: Pexels
Ολοκληρώσατε την εκπαίδευση, βγάλατε σέλφι με το πτυχίο εκπαίδευσης του σκύλου σας, είδατε πριν κοιμηθείτε πολλά dog training βίντεο στα social media. Όλα σωστά. Τι συμβαίνει όμως και δεν ακούει ο σκύλος εντολές όπως το “Κάτσε” ή το “Περίμενε”;
Οι κηδεμόνες επιλέγουν να εκπαιδεύσουν τον σκύλο τους είτε μόνοι είτε ζητώντας τη βοήθεια κάποιου εκπαιδευτή. Επίσης, άλλοι σκύλοι είναι επιτακτικό να διορθωθούν ή να αποτραπούν κάποια θέματα συμπεριφοράς, ενώ για άλλους δεν είναι και τόσο σημαντικό. Βέβαια, κάθε σκύλος μπορεί να μάθει κάποια πράγματα για να περνάει καλύτερα και να είναι πιο ασφαλής.
Για πολλούς λόγους μπορεί μια εκπαίδευση να μην πάει καλά. Το καλό νέο είναι πως μπορείτε να το διαπιστώσετε άμεσα και να το διορθώσετε με τον τρόπο που θα κρίνετε εσείς καλύτερο. Ας δούμε λοιπόν γιατί ένας σκύλος που έχει μάθει βασικές εντολές με θετικό τρόπο, δεν τις ακούει
1. Δεν γίνεται η επιβράβευση την στιγμή που πρέπει. Για να πετύχει η θετική εκπαίδευση, έχει διάφορα πράγματα που είναι σημαντικό να συμβούν κατά τη διαδικασία της. Ένα από αυτά είναι ο χρόνος στον οποίο επιλέγουμε να επιβραβεύσουμε τον σκύλο μας. Αυτό πρέπει να γίνει τη στιγμή που κάνει αυτό που του έχουμε ζητήσει.
Για παράδειγμα, όταν ζητάμε από τον σκύλο να κάτσει, πρέπει να του δώσουμε τη λιχουδιά αμέσως μόλις κάτσει και να του πούμε “μπράβο”. Πολλές φορές μπορεί να κάτσει ο σκύλος γιατί έχει ήδη δει τη λιχουδιά που κρατάμε και να το κάνει από μόνος του. Τότε, δεν πρέπει να τον επιβραβεύουμε, αλλά να ξεκινάμε την διαδικασία από την αρχή.
Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να επαναλάβουμε την εντολή αρκετές φορές μέχρι να το κάνει και τότε να επιβραβεύσουμε. Και αυτό είναι λάθος και ένδειξη ότι δεν έχει μάθει την εντολή.
Άρα, επιβεβαιώστε ότι έχετε εκπαιδεύσει σωστά την εντολή αν το κάνατε μόνοι σας ή ζητήστε βοήθεια από τον εκπαιδευτή που συνεργαστήκατε.
2. Δεν του δίνετε αρκετά ελκυστική ανταμοιβή. Υπάρχουν σκύλοι επιλεκτικοί με το φαγητό τους, άρα και με τις λιχουδιές. Αν προσπαθήσετε να του δώσετε ως ανταμοιβή την κροκέτα ή την κονσέρβα που τρώει καθημερινά, ίσως να μην ενθουσιαστεί. Επιλέξτε κάτι που δεν τρώει την υπόλοιπη μέρα, παρά μόνο τις ώρες και τις μέρες που εκπαιδεύεται. Έτσι, θα το συνδέσει και εκείνος με κάτι ξεχωριστό και θα έχει μεγαλύτερο κίνητρο να κάνει αυτό που ζητάτε.
3. Έχει προβλήματα ακοής. Κι όμως, το ότι δεν ακούει τις εντολές, μπορεί να είναι κυριολεκτικό και όχι κάποιο πείσμα του σκύλου σας. Ελέγξτε στην καθημερινότητα αν ακούει διάφορους ήχους και συμβουλευθείτε τον κτηνίατρο.
4. Τον μπερδεύετε. Ένα πολύ συχνό ατόπημα που κάνουν οι κηδεμόνες είναι όταν θέλει ο σκύλος τους να ξαπλώσει στο πάτωμα. Μπορεί να χρησιμοποιείτε διαφορετικές λέξεις για να το ζητήσετε όπως το “Ξάπλα” ή “Κάτω”. Είναι φυσιολογικό από τη μία, από την άλλη θα πρέπει να έχετε επιμονή για να δουλέψει η εκπαίδευση.
5. Κάθε μέλος της οικογένειας χρησιμοποιεί τον δικό του τρόπο. Πολύ συχνά σε ένα σπίτι, θα υπάρχει εκείνο το μέλος που θα δίνει περισσότερες λιχουδιές ή θα κάνει τα χατήρια στον σκύλο. Από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να μάθετε κάποια πράγματα στο τετράποδο μέλος της οικογένειας, θα πρέπει να συζητήσετε για το πώς θα έχετε κοινή αντιμετώπιση. Δεν είναι πάντα εύκολο, όχι όμως και ακατόρθωτο.
6. Βρίσκεστε έξω και δεν είστε η πρώτη του προτεραιότητα. Όταν είστε σε ένα περιβάλλον με άλλους σκύλους, σε ένα ανεξερεύνητο για εκείνον χώρο, τότε έχει πολύ καλύτερα πράγματα να κάνει από το να σας δώσει σημασία. Βέβαια, οι εντολές γίνονται καλύτερα από κοντινή απόσταση. Μην περιμένετε δηλαδή να φωνάξετε από απόσταση και εκείνος να σταματήσει το παιχνίδι και να ανταποκριθεί.
Οι λόγοι που ο σκύλος σας δεν έρχεται όταν τον φωνάζετε
Το να έρχεται ο σκύλος σας κοντά σας όταν τον φωνάζετε είναι μία από τις πιο σημαντικές εντολές που μπορείτε να του διδάξετε.
7. Είναι άρρωστος. Σκεφτείτε τον εαυτό σας, όταν έχετε πυρετό ή νιώθετε κουρασμένοι. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι κάτι υποχρεωτικό, κάτι επιτακτικό, ακόμα κι αν σας περιμένει ένα λαχταριστό γλυκό στο ψυγείο. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τον σκύλο, ο οποίος, μπορεί να μην έχει δυνάμεις για ο,τιδήποτε, πόσο μάλλον για εκπαίδευση. Δώστε του λίγο χρόνο και προσπαθήστε την επόμενη μέρα.
Η εκπαίδευση θέλει μέθοδο, χρόνο, υπομονή και επιμονή. Μην διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές από ειδικούς στ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου