Τρίτη, Νοεμβρίου 19, 2024
«Όχι» σε πρόωρες, «ίσως» σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, «ναι» σε ανασχηματισμό Τα σενάρια του Μαξίμου για τις ενδοκυβερνητικές αναταράξεις που προκάλεσε η διαγραφή Σαμαρά.
EUROKINISSI
Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
Το νέο τοπίο που διαγράφεται στον ορίζοντα μετά τη διαγραφή του Αντ. Σαμαρά από τον Κ. Μητσοτάκη επιχειρεί να αφουγκραστεί το Μέγαρο Μαξίμου. Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν ήδη ξεκινήσει διάφορες «ασκήσεις επί χάρτου» για τα επόμενα βήματα που θα απαιτηθεί να γίνουν, ανάλογα με τις εξελίξεις.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έσπευσε χθες να στείλει μήνυμα ότι δεν παίζει με την πολιτική σταθερότητα, ότι η κυβέρνησή του έχει μία άνετη πλειοψηφία και ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, προκειμένου να μπει τέλος στη σεναριολογία που φούντωσε το Σ/Κ ακόμα και για πρόωρες κάλπες. Στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο, ωστόσο, βρίσκεται σε μία πρωτοφανής σε έκταση επιχείρηση για τον εντοπισμό τυχόν πρόθυμων να σταθούν στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού και κυρίως για να μετρηθεί το μέγεθος της ζημιάς στην εκλογική βάση και τα οργανωμένα στελέχη του κόμματος.
Κυρίαρχη εκτίμηση, σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες, μεταξύ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού είναι ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν θα επιδιώξει την πτώση της κυβέρνησης, όπως έπραξε το 1993, για δύο λόγους : Πρώτον γιατί το τίμημα θα είναι βαρύ για τον ίδιον και δεύτερο διότι είναι πολύ αν πάει σε πρόωρες κάλπες με αυτό το διακύβευμα, να βγει ενισχυμένος ο Κ. Μητσοτάκης.
Ξανά έμφαση στην καθημερινότητα
Στη βάση αυτής της εκτίμησης, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να θέλει να αποφύγει τις βιαστικές κινήσεις και το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί να αφεθεί «πίσω» η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού και το βάρος να πέσει στα προβλήματα της καθημερινότητας και τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την επίλυσή τους. Πρόκειται ουσιαστικά για την τακτική του «βλέποντας και κάνοντας».
Σε αυτή την περίπτωση, το κυβερνητικό επιτελείο θα αναμένει να περάσει ο πρώτος «σκόπελος» της υπερψήφισης του νέου προϋπολογισμού το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και μετά θα μπει στην τελική ευθεία η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού σχεδόν προεξοφλούν ότι πλην του κ. Σαμαρά δεν θα υπάρξουν βουλευτές της ΝΔ που θα καταψηφίσουν τον νέο προϋπολογισμό, διότι η συγκεκριμένη ψηφοφορία συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τυχόν αρνητική ψήφος από κάποιους βουλευτές θα προκαλούσε ραγδαίες εξελίξεις.
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, άπαντες στην κυβέρνηση και τη ΝΔ αντιλαμβάνονται ότι η απόφαση που θα λάβει ο πρωθυπουργός για τον νέο/νέα ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου καθίσταται πλέον εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της κυβερνητικής παράταξης, ενδεχομένως και για την ίδια την κυβέρνηση. Κάποιοι θεωρούν ότι η πρόταση για τον Κώστα Καραμανλή «κάηκε» με το «καλημέρα» καθώς έγινε από τον Αντ. Σαμαρά. Αλλοι, είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτή τη βεβαιότητα, διότι όπως λένε, μία τέτοια πρόταση εκ μέρους του Κ. Μητσοτάκη θα ήταν κίνηση «ματ» του πρωθυπουργού. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις όταν έρθει η ώρα. Δηλαδή, περί τα τέλη του έτους. Και ο πολιτικός χρόνος έχει γίνει ήδη πολύ «πυκνός».
Η «αυτοδυναμία» καθίσταται έως και ανέφικτη
Στο κυβερνητικό επιτελείο και το κόμμα της ΝΔ, πάντως, είναι κοινή παραδοχή ότι η «αυτοδυναμία» καθίσταται έως και ανέφικτη μετά τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού και με δεδομένα τα μέχρι σήμερα προβλήματα της κυβερνητικής παράταξης : Τη σταθερή φθορά της κυβερνητικής παράταξης στις δημοσκοπήσεις, τις κλονισμένες σχέσεις της κυβέρνησης με μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου και τις αρρυθμίες που καταγράφονται στο κυβερνητικό επιτελείο.
Γι' αυτό και οι επιτελείς του πρωθυπουργού εξετάζουν πλέον σοβαρά το σενάριο της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Η προοπτική αυτή υπήρχε στο τραπέζι και πριν τη διαγραφή του Αντ. Σαμαρά, προκειμένου αφενός να χαμηλώσει ο πήχης της αυτοδυναμίας και αφετέρου να μειωθεί ο πολυκερματισμός των πολιτικών δυνάμεων.
Το δεύτερο μπορεί να επιδιωχθεί με αύξηση του ποσοστού εισόδου στη βουλή από 3% που είναι σήμερα, στο 5%. Κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει αρκετά ορισμένες από τις υφιστάμενες δυνάμεις στα δεξιά της ΝΔ ενώ εκτιμάται ότι θα αποθαρρύνει όσους τυχόν θελήσουν να ακολουθήσουν τον πρώην πρωθυπουργό στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Εξετάζεται, όμως και μία ακόμα πιο ουσιαστική αλλαγή. Αυτή της μείωσης του ποσοστού που απαιτείται για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας από περίπου 38% που είναι σήμερα στο 33% - 34%. Και τα δύο σενάρια είναι παραπάνω από υπαρκτά.
Στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο κυκλοφόρησε και ένα ακόμα σενάριο, το οποίο, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει σοβαρή πιθανότητα υιοθέτησης από τον πρωθυπουργό στην παρούσα συγκυρία. Αυτό το πρόωρων εκλογών, με το σκεπτικό ότι αν οι κάλπες στηθούν τώρα που το κλίμα είναι τεταμένο τότε θα αποφευχθούν τα χειρότερα, δηλαδή μια διαρκής φθορά της κυβερνητικής παράταξης έως τις εκλογές του 2027.
Βεβαίως, σε ένα τέτοιο σενάριο, η πρόωρη προσφυγή θα μπορούσε να εκληφθεί από μερίδα των ψηφοφόρων ως ηττοπαθής κίνησης εκ μέρους της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το αποτέλεσμα της κάλπης. Και αυτό, το γνωρίζει πρώτος απ όλους ο πρωθυπουργός, ο οποίος χθες έσπευσε να στείλει καθησυχαστικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου