Κυριακή, Νοεμβρίου 10, 2024
Πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Ελλάδα για φθηνό ρεύμα Πώς οι μικροί πυρηνικοί αντιδραστήρες μειώνουν την τιμή ρεύματος στην Ελλάδα. Τι δείχνει μελέτη του ΑΠΘ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ CC0
Η εισαγωγή μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (Small Modular Reactors, SMR) στην Ελλάδα αναμένεται να προσφέρει σημαντική μείωση στις τιμές ρεύματος για τους καταναλωτές, καθώς και αξιοσημείωτη εξοικονόμηση κόστους σε ετήσια βάση.
Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της πρώτης μελέτης κόστους - οφέλους για την εγκατάσταση μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων στη χώρα μας, η οποία παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Παντελή Μπίσκα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).
Η μελέτη διερεύνησε τέσσερα σενάρια:ένα χωρίς πυρηνική ισχύ, και
τρία σενάρια με πυρηνική ισχύ 600, 1.500 και 3.000 μεγαβάτ.
Στο σενάριο των 600 μεγαβάτ, η μέση τιμή της μεγαβατώρας μειώνεται κατά 3,3%, στο σενάριο των 1.500 μεγαβάτ η μείωση φτάνει το 10%, ενώ στο σενάριο των 3.000 μεγαβάτ η μείωση αγγίζει το 25%.
Ποιο είναι το κέρδος του καταναλωτή ανά μεγαβατώρα
Αντίστοιχα, η θετική επίπτωση για τον τελικό καταναλωτή ξεκινάει από τα 3 ευρώ/ μεγαβατώρα στο ήπιο σενάριο της εγκατάστασης 600 μεγαβάτ από μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και φτάνει έως τα 25 ευρώ/μεγαβατώρα στο σενάριο των 3.000 μεγαβάτ.
Η ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Μπίσκα, αναμένεται να μειώσει το ετήσιο κόστος για εισαγωγές φυσικού αερίου και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 356 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, το κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 21% έως 62%, δηλαδή κατά 222 έως 637 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η εξοικονόμηση από τη μείωση των εκπομπών CO₂ κυμαίνεται από 134 έως 344 εκατ. ευρώ.
Η τεχνολογία των SMR θεωρείται πιο ασφαλής σε σχέση με τους παραδοσιακούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον χρόνο και στο κόστος κατασκευής, παρότι το κόστος παραμένει υψηλό.
Ο κ. Μπίσκας ανέφερε ότι το κόστος επένδυσης για τους μικρούς αντιδραστήρες κυμαίνεται από 5,5 έως 11,5 ευρώ ανά κιλοβάτ, με τις συνολικές επενδύσεις στα εξεταζόμενα σενάρια να κυμαίνονται από 1,9 έως 3,9 δισ. ευρώ, και να εμφανίζουν απόδοση (IRR) 12,7%, μειούμενη μέχρι το 5% με την αύξηση της ισχύος.
Σύμφωνα με τον κ. Μπίσκα, η ελληνική αγορά θα μπορούσε να απορροφήσει επενδύσεις για ισχύ 600-650 μεγαβάτ. Πέρα από αυτό το όριο, οι επενδύσεις θα γίνονταν μη βιώσιμες.
Το υψηλό κόστος κατασκευής καθιστά δύσκολη την τραπεζική χρηματοδότηση των επενδύσεων και αυτές είναι οι δύο μεγάλες αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει η νέα αυτή τεχνολογία διεθνώς σήμερα.
Η Ελλάδα, όπως υπογράμμισε προσφάτως ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας Νίκος Τσάφος, παρακολουθεί τις εξελίξεις και τη συζήτηση που διεξάγεται διεθνώς γύρω από τα πυρηνικά. Όταν η τεχνολογία ωριμάσει και υπάρξει το έδαφος ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και οι προϋπολογισμοί, η Ελλάδα θα βγει από τη στάση αναμονής, την οποία τηρεί, και θα εξετάσει πιο ζεστά το θέμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου