Πέμπτη, Νοεμβρίου 14, 2024
ΗΠΑ – Κίνα: Θα είναι ο Μασκ ο «επόμενος Κίσινγκερ»; Ποιοι και γιατί ελπίζουν ότι ο Μασκ θα μπορούσε να καλύψει το κενό που άφησε ο Κίσινγκερ, ο αμφιλεγόμενος «αρχιτέκτονας» της αμερικανικής ρεαλπολιτίκ, στην Κίνα
Η σχέση του Έλον Μασκ με τον Ντόναλντ Τραμπ έχει τροφοδοτήσει τις προσδοκίες ότι θα μπορούσε να μαλακώσει την πολιτική στάση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ απέναντι στο Πεκίνο, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν πως δεν πρέπει να δωθεί μεγάλη αξία στην ικανότητα του CEO της Tesla.
Ο δισεκατομμυριούχος ήταν ένας από τους κορυφαίους δωρητές της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορούσε να λάβει υπουργικό ή συμβουλευτικό ρόλο στον Λευκό Οίκο.
Κατά την προεκλογική περίοδο, η σχέση τους είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον του Πεκίνου λόγω των στενών δεσμών του Μασκ με την Κίνα, όπου η εταιρεία του, Tesla, έχει τεράστιο εργοστάσιο.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι, πιστώνεται την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, αρχής γενομένης από την πρώτη του επίσκεψη στο Πεκίνο τον Ιούλιο του 1971.
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Ο Κίσινγκερ έχαιρε μεγάλου σεβασμού στην Κίνα και είχε συναντήσεις με τους ηγέτες της ως ανεπίσημος διπλωμάτης σε προσπάθειες να προωθήσει θερμότερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Λίγους μήνες πριν ο Κίσινγκερ πεθάνει τον Νοέμβριο του 2023, συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο τον Ιούλιο του 2023.
Οι ελπίδες ότι ο Μασκ θα μπορούσε να καλύψει το κενό που άφησε ο Κίσινγκερ έχουν δημιουργηθεί καθώς ο ίδιος συνεργάζεται όλο και περισσότερο με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Κίνα, όπου η Tesla είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας που ανήκει εξ ολοκλήρου σε ξένη ιδιοκτησία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX κατά την τελευταία επίσκεψή του τον Απρίλιο συναντήθηκε με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ, ο οποίος ανέφερε την Tesla ως παράδειγμα επιτυχημένης εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Γουάνγκ Γιγουέι διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Renmin, δήλωσε στο CNBC ότι ο Μασκ θεωρείται επιχειρηματίας που κατανοεί τόσο την Κίνα όσο και τις ΗΠΑ.
Αυτό θα μπορούσε να τον βοηθήσει να πιέσει για κάποια ευελιξία ή ακόμη και ακύρωση των αυστηρών αυξήσεων των δασμών που έχει απειλήσει να επιβάλει ο Τραμπ στα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα, δήλωσε ο Γουάνγκ. Ελπίζει ότι το έργο του Μασκ στον τομέα της μεταποίησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία για την κατασκευή εργοστασίων από κινεζικές εταιρείες στις ΗΠΑ.
Ο Μασκ είχε εκφράσει ανησυχίες για τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών και είχε επικρίνει την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν όταν αύξησε τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο 100% φέτος. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αναπτύξει μια σειρά από πολιτικές που αποσκοπούν στην επιστροφή των κατασκευαστών υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, πολλές από τις οποίες ο Τραμπ αναμένεται να υποστηρίξει.
Επιχειρηματίας, όχι διπλωμάτης
Προκειμένου να υπάρξει πραγματικός αντίκτυπος στην αμερικανική πολιτική, ένας επιχειρηματίας, ακόμη και ο πλουσιότερος στον κόσμο, δεν θα είναι αρκετός για να βελτιώσει τις σχέσεις όπως κατάφερε κάποτε ο Κίσινγκερ, δήλωσε ο Γουάνγκ Χουιγιάο, ιδρυτής του think tank Center for China and Globalization με έδρα το Πεκίνο.
Αντ’ αυτού, ο Γουάνγκ δήλωσε ότι μια ομάδα επιφανών επιχειρηματιών και διανοητών, όπως ο Έλον Μασκ, ο Τιμ Κουκ της Apple και ο Στίβεν Σβάρτσμαν του ομίλου Blackstone, μπορούν να λειτουργήσουν ως «ομάδα Κίσινγκερ».
Μπορεί να μην επιτύχουν τον ίδιο αντίκτυπο με τον Κίσινγκερ, δεδομένης της πιο περίπλοκης περιόδου, ανέφερε, αν και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των σχέσεων των δύο χωρών.
Όπως τονίζει το CNBC, o Kουκ και ο Σβάρτσμαν επισκέπτονται επίσης τακτικά ηγέτες στην Κίνα, όπου συχνά προβάλλονται από το Πεκίνο ως παραδείγματα θετικών επιχειρηματικών και εμπορικών σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, η Κίνα είχε ήδη προσπαθήσει να δημιουργήσει «διαύλους επικοινωνίας» με επιφανείς Αμερικανούς επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρηματία και εργολάβου Στιβ Γουίν.
Οι προσπάθειες αυτές φάνηκε να έχουν ελάχιστη επίδραση στην προσέγγιση του Τραμπ προς την Κίνα και οδήγησαν στην έκδοση αγωγής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με την οποία ζητήθηκε ο χαρακτηρισμός του Γουίν ως ξένου πράκτορα για το υποτιθέμενο έργο του ως λομπίστα για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου