Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2024
Δώρο συνταξιούχων και ΕΑΣ: Δυο δίκες κρίνουν το ύψος των συντάξεων και το… κρατικό πλεόνασμα Οι εκκρεμότητες που «απειλούν» τα πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού και τι ισχύει για τις συντάξεις.
Φωτ. Αρχείου
Γράφει ο Χρήστος Μέγας
Από δύο δικαστικές αποφάσεις κρίνονται τόσο τα κρατικά «πλεονάσματα» όσο και η επάρκεια των συντάξεων.
Οι εν λόγω εκκρεμότητες αναμένεται να επηρεάσουν τα έσοδα του δημοσίου, αλλά και τις δαπάνες του ΕΦΚΑ. Καθώς η κυβέρνηση αρνείται να συμμορφωθεί προς τις δικαστικές αποφάσεις και αποφεύγει έναν λογικό συμβιβασμό στις διπλές εισφορές (Εφορία και Εισφορά).
Πρόκειται για αποφάσεις του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που αναμένονται και οι οποίες θα κρίνουν τόσο το ύψος των συντάξεων, όσο και το πλεόνασμα της «γενικής κυβέρνησης». Και αυτό γιατί οι συνταξιούχοι με τις (διπλές) εισφορές τους συμβάλουν στην επίτευξη των δεσμεύσεων για κρατικά πλεονάσματα έναντι των δανειστών.Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) για τα Δώρα των συνταξιούχων της περιόδου Ιούνιος 2015-Μάιους 2016. Το ΑΕΔ συγκροτήθηκε (αρχές του 2025) προκειμένου να εκδικάσει σε μια πιλοτική δίκη το θέμα μετά από διαφωνία Συμβουλίου της Επικρατείας (υπέρ) και Αρείου Πάγου (κατά των Δώρων στην Τράπεζα της Ελλάδος).
Η απόφαση αναμένεται να είναι θετική για τους συνταξιούχους αλλά, όπως έκρινε σε προηγούμενη απόφασή του το ΣτΕ, τα Δώρα θα περιορίζονται στους 11 μήνες της περιόδου 2015-16, καθώς μετά την καθιέρωση του ενιαίου ΕΦΚΑ (νόμος 4387/16), είναι… αποδεκτή η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης (σ.σ. λόγω του ότι κατατέθηκε σχετική οικονομική μελέτη…).
Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να δικαιώσει περί τους 300 συνταξιούχους οι οποίοι είχαν καταθέσει αγωγή μέχρι τον Ιούνιο του 2020 (σ.σ. μετά την ημερομηνία αυτή απαγορεύτηκε σχετική προσφυγή).
Τούτων δοθέντων και με δεδομένη την οικονομική αιμορραγία των συνταξιούχων (δικαστικά έξοδα) θα τελεσφορήσουν οι αγωγές και οι εν λόγω συνταξιούχοι αναμένεται να δικαιωθούν και λάβουν περί τα 1.100 ευρώ έκαστος αναδρομικά (400 ευρώ Δώρο Χριστουγέννων, 200 ευρώ επίδομα αδείας καλοκαίρι 2015, 200 ευρώ Δώρο Πάσχα 2016 και περί τα 300-400 ευρώ διαφορές από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις τις οποίες δεν διόρθωσε η κυβέρνηση, όπως ρητά όριζε η απόφαση του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2019).
Κατά συνέπεια, για τον ΕΦΚΑ και το δημόσιο η συνολική οικονομική εκροή θα περιοριστεί στα 350 εκ. ευρώ και θα καταβληθεί συν τω χρόνω και αναλόγως της προόδου (εκδίκασης) των αγωγών στα δικαστήρια.
Η Εισφορά ΑλληλεγγύηςΌμως μια δεύτερη εκκρεμότητα απειλεί να τινάξει στον αέρα τα πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού.
Πρόκειται για την υπόθεση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ) για την επιβολή της οποίας προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι δικαστικοί και οι οποίοι έχουν δικαιωθεί. Μετά την θετική, υπέρ ΕΑΣ, όμως απόφαση του ΣτΕ (διχογνωμία δύο ανώτατων δικαστηρίων), η υπόθεση κρίνεται ξανά στο ΑΕΔ.
Το ενδιαφέρον με την ΕΑΣ είναι ότι εισφέρει φέτος άνω των 620 εκ. (και άνω των 720 εκ το 2025 εάν δεν διορθωθεί), υπέρ του «κουμπαρά» ΑΚΑΓΕ. Και καθώς τα εν λόγω ποσά δεν δαπανώνται, παρά κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) υπέρ ΑΚΑΓΕ, αυτά υπολογίζοντα στο πλεόνασμα της «γενικής κυβέρνησης». Ήδη έχουν συγκεντρωθεί σχετικά άνω των 18 δισ. ευρώ (μέρος από το περίφημο «μαξιλαράκι»).
Το «ιδιαίτερο» με την ΕΑΣ δεν είναι μόνο ότι οι συνταξιούχοι εισφέρουν το 1/7 του πλεονάσματος (620 εκ. το χρόνο έναντι στόχου για 4,3 δισ. ευρώ), αλλά ότι η ΕΑΣ επιβάλλεται επί όλου του ποσού, χωρίς κλιμάκωση στα ποσοστά επιβάρυνσης όπως με τους φορολογικούς συντελεστές και χωρίς να ληφθεί υπόψη το αφορολόγητο όριο (720 ευρώ) για ποσά επικουρικής σύνταξης άνω των 300 ευρώ και κύριας άνω των 1.4 €.
Σε περίπτωση δικαίωσης των δικαστικών, η απόφαση αυτή αναλώνεται να επεκταθεί στο σύνολο του δημόσιου τομέα και, μετά, θα επιβληθεί υπέρ κάθε συνταξιούχου του (ενιαίου) ΕΦΚΑ. Έτσι η κυβέρνηση θα χάσει μια κρυφή πηγή υπερεσόδων, που αποτελεί ταυτόχρονα και αιτία φοροεξάντλησης των συνταξιούχων. Ενώ τώρα περιπαίζει τους συνταξιούχους και αρνείται ένα ουσιαστικό διάλογο για μια εύλογη ρύθμιση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου