Πέμπτη, Νοεμβρίου 28, 2024

Γιατί ο Μητσοτάκης άνοιξε νέα μέτωπα με Καραμανλή και Σαμαρά Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ταυτόχρονα μηνύματα και στα στελέχη και τους ψηφοφόρους της Ν.Δ.





Φωτογραφία αρχείου

 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Αίσθηση και συζητήσεις προκάλεσε στο εσωτερικό της Ν.Δ. η επιθετική στρατηγική που εγκαινίασε χθες (27/11) ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, έναντι τόσο του Αντ. Σαμαρά, όσο όμως για πρώτη φορά και εναντίον του Κ. Καραμανλή. Και αυτό, διότι μέχρι πρόσφατα, το Μέγαρο Μαξίμου εξέπεμπε το μήνυμα ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί «δεν είναι το ίδιο» και ότι ο Κ. Καραμανλής χρησιμοποιεί άλλους τόνους από τον Μεσσήνιο πολιτικό.

Πάντως, από χθες, αυτή η στρατηγική άλλαξε. Και άλλαξε με αφορμή τον σχολιασμό της διαγραφής του Αντ. Σαμαρά από τον Κ. Καραμανλή, διότι το κυβερνητικό επιτελείο έκρινε ότι θα πρέπει πάση θυσία να λήξει η σχετική κουβέντα στη Ν.Δ.«Διαφωνώ, με αυτόν τον τρόπο προστάτευσα και το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε απάντηση της παρέμβασης του κ. Καραμανλή ότι «η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται» και ότι «δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για τη στήριξη της εθνικής γραμμής». Θεωρείται, πάντως, ότι ήταν ένα γενικότερο μήνυμα προς την πλευρά του κ. Καραμανλή ότι οι σχέσεις του κυβερνητικού επιτελείου με τον πρώην πρωθυπουργό έχουν περάσει σε άλλη φάση.


Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, θέλησε την ίδια ώρα να στείλει μηνύματα και στα στελέχη και τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και ταυτοχρόνως να καταδείξει ότι ήταν μονόδρομος η διαγραφή του Αντ. Σαμαρά. «Αυτά που ειπώθηκαν σε αυτή τη συνέντευξη ξεπέρασαν κατά πολύ αυτά που είχαν ειπωθεί στο παρελθόν, κατά συνέπεια έκρινα ότι δεν είχα καμία άλλη επιλογή. Δεν μπορώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες ότι εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών είμαστε ενδοτικοί, ότι κάνουμε μυστική διπλωματία», σημείωσε. Πρόσθεσε, δε, ότι αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο ήταν η φράση για τα «χαριεντίσματα» κατά τη συνάντηση στη Βουδαπέστη. Αυτή η αναφορά από μόνη της ήταν τόσο απαράδεκτη που δεν μου άφησε κανένα περιθώριο… Δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να υποδεικνύει στον πρωθυπουργό να απολύσει τον υπουργό Εξωτερικών», σημείωσε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης. Απέκλεισε, δε, την πιθανότητα να υπάρξει βουλευτής που θα αποχωρήσει από τη Ν.Δ. για να ακολουθήσει τον κ. Σαμαρά.
Στον απόηχο αποχώρησης δύο ιστορικών στελεχών της Ν.Δ.

Η νέα παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη έγινε στον απόηχο της αποχώρησης από τη Ν.Δ. δύο ιστορικών στελεχών, τα οποία ζήτησαν τη διαγραφή τους, διαφωνώντας με την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, και ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες αποχωρήσεις, μεσαίας εμβέλειας, πάντως.


Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι όσο θα εμπεδώνεται στην κοινή γνώμη ότι ήταν μονόδρομος για τον πρωθυπουργό η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, τόσο θα αμβλύνονται οι αντιδράσεις στους λεγόμενους δεξιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι θα μπουν και με άλλους τρόπους στο πεδίο προσοχής της Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου