Κυριακή, Νοεμβρίου 10, 2024
Οι φοιτητές λένε «όχι στις διαγραφές» από τα ΑΕΙ και μαζεύουν υπογραφές Οι φοιτητές απαιτούν την κατάργηση της διάταξης για τις διαγραφές και ζητούν τη λήψη μέτρων στήριξης που θα διευκολύνουν τη φοίτησή τους.
Φωτογραφία αρχείου
Υπογραφές συγκεντρώνουν διαδικτυακά οι φοιτητές προκειμένου να σταματήσουν την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει μέσα στο 2025, στη διαγραφή από τα μητρώα των ΑΕΙ, όσων έχουν υπερβεί το όριο σπουδών τους.
Φοιτητικοί σύλλογοι της χώρας με πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών οργανώνουν μαζική δράση συλλογής υπογραφών και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αντί να λύσει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια και οι φοιτητές, εφαρμόζουν ένα μέτρο που επιδεινώνει την κατάσταση και οδηγεί σε αδικαιολόγητες διαγραφές.
Η θέση των φοιτητών για την καθυστέρηση των σπουδών τους
Σύμφωνα με τους φοιτητές, οι χρόνιες ελλείψεις στις πανεπιστημιακές υποδομές και η ανεπαρκής στήριξη από το κράτος είναι οι πραγματικοί λόγοι που οι φοιτητές καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Από την έλλειψη επαρκών θέσεων στις φοιτητικές εστίες μέχρι τις περιορισμένες δυνατότητες παρακολούθησης εργαστηρίων λόγω ελλείψεων σε καθηγητές, οι συνθήκες φοίτησης γίνονται ολοένα και δυσκολότερες. Οι φοιτητές ζητούν στήριξη, όχι διαγραφές.
Το μέτρο της διαγραφής αφορά χιλιάδες φοιτητές που ξεπερνούν το «ανώτατο όριο φοίτησης», όπως έχει θεσπιστεί από τον νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, ακόμη και αν οι φοιτητές αυτοί εισήχθησαν στα πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το ψήφισμα που διανέμουν διαδικτυακά οι φοιτητικοί σύλλογοι, το μέτρο αυτό στοχοποιεί αδικαιολόγητα νέους ανθρώπους που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε ένα περιβάλλον γεμάτο οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά εμπόδια.
Όπως αναφέρουν, το μέτρο δεν αποτελεί απλά μια προσπάθεια να «ξεκαθαριστούν» τα μητρώα των πανεπιστημίων, αλλά μια τιμωρητική διάταξη που δεν λαμβάνει υπόψη τις δυσκολίες των φοιτητών. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ευθύνη για την παράταση των σπουδών φέρει το κράτος, το οποίο, αντί να παρέχει επαρκή στήριξη στους φοιτητές, τους επιβαρύνει περαιτέρω.
Τα βασικά αιτήματα των φοιτητών
Οι φοιτητές απαιτούν την κατάργηση της διάταξης για τις διαγραφές και ζητούν τη λήψη μέτρων στήριξης που θα διευκολύνουν τη φοίτησή τους.
Μεταξύ των βασικών αιτημάτων τους είναι τα εξής:Κατάργηση της διάταξης για τις διαγραφές: Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων να μην εφαρμόσουν τη διάταξη του νόμου για τις διαγραφές και να υπάρξει άμεση νομοθετική αλλαγή.
Μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια: Η ραγδαία αύξηση του κόστους σπουδών και ζωής να αντιμετωπιστεί άμεσα με μέτρα υποστήριξης για τους φοιτητές.
Στήριξη των εργαζόμενων φοιτητών: Να ληφθούν μέτρα, όπως εργαστήρια σε κατάλληλο ωράριο, ενισχυτική διδασκαλία, και εξασφάλιση φοιτητικών αδειών για τους φοιτητές που εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους.
Ενίσχυση των δομών φοιτητικής μέριμνας: Περισσότερες δωρεάν και επαρκείς φοιτητικές εστίες, πρόσβαση σε δωρεάν σίτιση και μετακίνηση, καθώς και αύξηση της διαθέσιμης χρηματοδότησης για τις φοιτητικές υποδομές.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, σχεδιάζει την διαγραφή όσων φοιτητών ξεπερνούν το «ανώτατο όριο φοίτησης» που θέσπισε. Δηλαδή φοιτητές που εισήχθησαν στα πανεπιστήμια ακόμα και το 2019 και είναι 23 χρονών! Οι φοιτητές δεν είμαστε «λιμνάζοντες» αλλά «αβοήθητοι» από ένα κράτος που υποβαθμίζει συνεχώς τις σπουδές μας. Ο καθορισμός ανώτατου ορίου φοίτησης δεν έχει καμιά σχέση µε την ουσιαστική αντιμετώπιση όσων οδηγούν σε καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών μας. Αν ήθελαν αυτό, τότε θα υλοποιούσαν όσα διεκδικούν οι φοιτητικοί σύλλογοι, ώστε οι σπουδές να µη γίνονταν ασήκωτο βάρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου