Σάββατο, Νοεμβρίου 23, 2024
Πέρασε κάτω από τον πήχη ο Καραμανλής – Όσα (δεν) είπε στην Πάτρα Γενικόλογος, χωρίς αιχμές και αφόρητα επαναλαμβανόμενος ακόμη μια φορά ο Κ. Καραμανλής χθες στην Πάτρα.
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ / INTIME
«Τζίφος ο θησαυρός»! Ο Κ. Καραμανλής για μία ακόμη φορά απογοήτευσε όσους περίμεναν – αν υπάρχουν τέτοιοι - ότι θα παρέμβει στις εξελίξεις με τρόπο στιβαρό και αποφασιστικό για το κόμμα του και την κυβέρνηση.
Ακόμα και για τη διαγραφή του έτερου πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά η τοποθέτησή του ήταν κατώτερη τουλάχιστον αυτής που θα περίμενε κανείς λόγω της κοινής συμπόρευσης των δύο τους προηγούμενους μήνες. Και φυσικά, της βαρύτητας που έχει μια τέτοια εξέλιξη για τα νεοδημοκρατικά δρώμενα.
Σίγουρα, πάντως, δεν «άστραψε» ούτε «βρόντηξε» ο Θεσσαλονικιός εναντίον του Κ. Μητσοτάκη για τον τρόπο με τον οποίον συμπεριφέρθηκε στον Αντώνη Σαμαρά. «Αφού και τώρα, όχι, πότε;» λένε νεοδημοκρατικά στελέχη που θεωρούν ότι αυτή η διαρκής προσδοκία για τους χρησμούς και τις παρεμβάσεις του εκ Ραφήνας ορμώμενου πρώην πρωθυπουργού έχουν πλέον κουράσει τη βάση της ΝΔ. Ειδικά όσους προβληματίζονται με την πολιτική Μητσοτάκη και περιμένουν να ακούσουν κάτι περισσότερο από τον μακροβιότερο πρόεδρο της ΝΔ.
Τα πιο ειρωνικά σχόλια προκάλεσε η επιλογή – προεξοφλημένη σε μεγάλο βαθμό – του Κ. Καραμανλή να μην αναφερθεί καν ονομαστικά στον Αντ. Σαμαρά αλλά να υποστηρίξει, γενικώς και αορίστως, ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής».
Στο μόνο στο οποίο ήταν σαφής στο ότι δεν τον ενδιαφέρει η πρόταση που έκανε ο Αντ. Σαμαράς να είναι ο Κ. Καραμανλής υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας. Σε αυτό τοποθετήθηκε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές, λέγοντας ότι ούτε τον αφορά, ούτε τον ενδιαφέρει το θέμα.
Εννοείται ότι η παρέμβασή του για μίαν ησέτι φορά ήταν στρατηγικής αντίληψης και εφ' όλης της ύλης. Για τους λόγους που οδήγησαν στην επανεκλογή Τραμπ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γερμανία και τις γερμανικές αποζημιώσεις αλλά και για τα ελληνοτουρκικά, όπου επίσης, η τοποθέτησή του είχε υπαινικτικά χαρακτηριστικά.
Με ξεκάθαρες θέσεις για τη «μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία, είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο, είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων», είπε και πρόσθεσε ότι αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται.
Ζήτησε, να συνεχίσει η Ελλάδα να στηρίζει την πολύπαθη Κύπρο, επί μισό αιώνα θύμα παράνομης εισβολής και κατοχής, στον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στον αγώνα για την επιβίωση του Κυπριακού ελληνισμού και κατέληξε λέγοντας ότι «ιδιαίτερα απαιτητική αυτή ατζέντα επιβάλλει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα, ενεργό πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, καθαρά μηνύματα προς όλους, πάνω από όλα εθνική ενότητα και συνεννόηση».
Δηλαδή και ναι μεν και αλλά και εντός και εκτός και επί τα αυτά....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου