Πέμπτη, Νοεμβρίου 07, 2024
Βρήκαν... πατέρα τα δεξιά «ορφανά» της ΝΔ: Τον Τραμπ και τον «τραμπισμό» Αέρας στα πανιά για τα κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ από το εντυπωσιακό come back του Τραμπ στις ΗΠΑ.
INTIME
Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
Μπορεί δημοσίως η κυβέρνηση, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, να υποδέχθηκαν με ψυχραιμία την επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αλλά… πίσω από τις κλειστές πόρτες, ένα σενάριο φοβίζει τους πάντες: η περαιτέρω διάχυση του «τραμπισμού», με ό,τι αυτό συνεπάγεται, στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι ώρες μετά την επιβεβαίωση της εκλογικής νίκης του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα, μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα διέβλεψαν άνοδο της ακροδεξιάς στη γηραιά Ήπειρο.
Στην Αθήνα, πριν αλέκτωρ φωνείσαι, ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος, η πρόεδρος της Φωνής Λογικής Αφρ. Λατινοπούλου, ο Πάνος Καμμένος κα, έσπευσαν να πανηγυρίσουν την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως 47ου προέδρου των ΗΠΑ, και την αποδοκιμασία της woke ατζέντας και της «λαθρομετανάστευσης».
Πρόκειται για μία εξέλιξη που προκαλεί εύλογη ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς στη δεδομένη χρονική συγκυρία, η ΝΔ εμφανίζει μειωμένα ερείσματα στους παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους της, ενώ τα κόμματα της δεξιάς και ακροδεξιάς δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί γύρω στο 15% - ποσοστό ουκ ευκαταφρόνητο. Γεγονός που, κατά πολλούς, αποτελεί και τη βάση της κριτικής που ασκείται στην κυβέρνηση από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντ. Σαμαρά και Κων. Καραμανλή, και ιδιαίτερα τον πρώτον, ο οποίος θεωρεί ότι η ΝΔ έχει μετατοπιστεί ιδεολογικά στον χώρο του κέντρου.
«Τα καμπανάκια είχαν ηχήσει εδώ και κάποιο διάστημα, αλλά πλέον πρόκειται για καμπάνες και μάλιστα εκκωφαντικές», σημειώνουν γαλάζια στελέχη, τα οποία εκτιμούν ότι εφεξής, θα πρέπει να συνυπολογιστεί στη στρατηγική της κυβερνητικής παράταξης η όλο και πιο δυναμική διάχυση του «τραμπισμού» στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας.
Ένα δεύτερο ζήτημα που σαφώς απασχολεί την κυβέρνηση, αφορά στη στάση που θα κρατήσει στη νέα του θητεία ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος στα ελληνοτουρκικά. Το πρώτο που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι παρά την πολυδιαφημισμένη σχέση Τραμπ – Ερντογάν, η Αθήνα δεν είχε σοβαρά προβλήματα με τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά την πρώτη θητεία του Ρεπουμπλικανού ηγέτη. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, όπως και ο προκάτοχός του Αλ. Τσίπρας, τον είχαν συναντήσει στον Λευκό Οίκο, ενώ επί των ημερών του, υπεγράφη το πρωτόκολλο τροποποίησης της αμυντικής διμερούς συμφωνίας και ο Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας, που άνοιξαν τον δρόμο για την υπογραφή και της ανανεωμένης συμφωνίας MDCA. Γι αυτό και η κυβέρνηση μιλάει για «στρατηγική σχέση» Ελλάδας – ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει την στενή σχέση Τραμπ – Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι με την απόφασή της να συγκρουστεί ευθέως με το Ισραήλ και να υποστηρίξει ανοικτά τη Χαμάς, η Τουρκία έχει χάσει σημαντικά ερείσματά της και στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών.
Η κυβέρνηση, πάντως, προεξοφλεί ότι και η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα στηρίξει τη διαδικασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στη νέα σελίδα που άνοιξε χθες στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, η Ελλάδα θα συντονίσει τις κινήσεις της με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους στα μείζονα ζητήματα, ευελπιστώντας ότι οι σχέσεις Ε.Ε.- ΗΠΑ δεν θα οδηγηθούν σε κρίση. Την παραμονή της εκλογής Τραμπ, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να μιλήσει για την ανάγκη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Προφανώς, όχι τυχαία…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου