Σάββατο, Νοεμβρίου 02, 2024
Πωλούνται διαμερίσματα στην Αθήνα με... ψηφιακά νομίσματα - Για πρώτη φορά στην Ελλάδα Αγορές ακινήτων με ψηφιακά νομίσματα. Πώς η MetaWealth ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις στην Αθήνα.
Shubham Dhage/unsplash
Η MetaWealth, μια τεχνολογική εταιρεία που ειδικεύεται στη χρηματοδότηση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών, επιχειρεί ένα πρωτοποριακό βήμα στην ελληνική αγορά, επιδιώκοντας την άντληση 1,5 εκατ. δολαρίων μέσω ψηφιακών νομισμάτων για την ανάπτυξη κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας.
Το εγχείρημα αυτό αφορά το έργο Urban City 44, ένα υπό κατασκευή συγκρότημα 210 διαμερισμάτων στην οδό Πειραιώς, από την Astrea International Properties. Με στόχο τη χρηματοδότηση 12 διαμερισμάτων, η MetaWealth προχωρά στην έκδοση 14.753 tokens, τα οποία συνοδεύονται από «έξυπνα συμβόλαια» που ενεργοποιούνται αυτόματα υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως η επίτευξη συγκεκριμένης απόδοσης επένδυσης.
Τα διαμερίσματα, όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες, πωλούνται επιπλωμένα, είναι από 30 έως και 150 τετραγωνικά, σε διάφορους ορόφους.
Για το Urban City 44, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η ετήσια απόδοση φτάνει στο 20,67% σε διάστημα 18 μηνών, ενώ τα tokens θα είναι διαθέσιμα έως τις 16 Δεκεμβρίου και η αποεπένδυση έχει προγραμματιστεί για το τρίτο τρίμηνο του 2026.
Η MetaWealth έχει ήδη πραγματοποιήσει αντίστοιχες επενδύσεις σε διεθνές επίπεδο, με παραδείγματα όπως πολυτελείς κατοικίες στην Ισπανία και ακίνητα στο Βουκουρέστι, ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά που παρόμοιες επενδυτικές δυνατότητες παρέχονται στην Ελλάδα μέσω ψηφιακών πλατφορμών σε ιδιώτες επενδυτές.
Ωστόσο, παρά τις νέες ευκαιρίες, οι επενδύσεις μέσω blockchain στην Ελλάδα από ιδιώτες παρουσιάζουν προκλήσεις. Αν και η MetaWealth βασίζεται στην τεχνολογία blockchain, διατηρεί έδρα εκτός Ελλάδας, πράγμα που συνεπάγεται αυξημένους κινδύνους και πιο περίπλοκη φορολόγηση των κερδών για τους επενδυτές, οι οποίοι φορολογούνται ως μέρισμα εταιρείας αλλοδαπής.
Η τεχνολογία blockchain επιτρέπει τη διασφάλιση συναλλαγών χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων, καθώς οι εγγραφές των συναλλαγών αποθηκεύονται σε αποκεντρωμένα δίκτυα, μειώνοντας τον κίνδυνο απάτης.
Οι συναλλαγές με tokens, οι οποίες συχνά περιγράφονται ως η «ψηφιακή εκδοχή» εταιρικών μεριδίων, διατηρούν την ανωνυμία των επενδυτών, με τα μερίδια να φυλάσσονται σε ψηφιακά πορτοφόλια.
Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τις συναλλαγές μέσω blockchain, ελάχιστες χώρες της Ε.Ε., όπως η Κύπρος και η Λιθουανία, έχουν θεσμοθετήσει το πλαίσιο για εταιρείες που χρησιμοποιούν tokens ως εταιρικά μερίδια, καθιστώντας την ελληνική επενδυτική νομοθεσία μη εξειδικευμένη προς το παρόν σε τέτοιου είδους επενδύσεις. Κατ' επέκταση, η MetaWealth δεν έχει έδρα στην Ελλάδα και δεν ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γεγονός που ενισχύει έως ένα βαθμό το ρίσκο για τους Έλληνες επενδυτές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Αντίστοιχα, η διαδικασία της φορολόγησης των κερδών είναι πιο σύνθετη, με αυτά να αντιμετωπίζονται σε πρώτη φάση ως έσοδα από μερίσματα εταιρείας ξένης χώρας.
Για να τα δείτε όλα μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εταιρίας ΕΔΩ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου