Δευτέρα, Νοεμβρίου 18, 2024
Μητσοτάκης VS Σαμαράς: Οι «απιστίες» που έφεραν το διαζύγιο - To χρονικό της ρήξης Οι 8+1 σοβαρές διαφοροποιήσεις του Α. Σαμαρά από τη «γραμμή Μητσοτάκης» που τον οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου από τη ΝΔ.
eurokinissi
Γράφει ο Μανώλης Καλουδάς
Εκτός Νέας Δημοκρατίας τέθηκε ο Αντώνης Σαμαράς με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής». Σε αυτή ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα, ζήτησε την παραίτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη και πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Αυτές οι τρεις τοποθετήσεις του αποτέλεσαν τις τρεις σταγόνες που «ξεχείλισαν το ποτήρι» στις σχέσεις ανάμεσα στον ίδιο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και φτάσαμε από τη φράση «δεν σχολιάζουμε τις τοποθετήσεις πρώην προέδρων της ΝΔ και πρωθυπουργών» στη διαγραφή του.
Πότε όμως ξεκίνησαν, αλήθεια, τα «καρφιά» του Αντώνη Σαμαρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη; Κάποιοι θυμούνται ως «εναρκτήριο λάκτισμα» των επιθέσεών του την ομιλία του, στη Βουλή, για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Σε αυτή, όντως, είχε διαφοροποιηθεί ανοιχτά από την επίσημη «γραμμή» και στο πλευρό του είχαν σταθεί αρκετοί βουλευτές. Ήταν όμως όντως η αρχή του ρήγματος των σχέσεών τους; Όχι.
Αν κάποιος μπορούσε να θέσει ως «γραμμή έναρξης» των δημόσιων διαφοροποιήσεών του Αντώνη Σαμαρά, αυτή θα ήταν η 21η Ιανουαρίου του 2021. Ήταν και πάλι Κυριακή, ήταν και πάλι μία συνέντευξη – αυτή τη φορά στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Από τότε ακολούθησαν άλλα πέντε «καρφιά», για να φτάσουμε μέχρι τα όσα δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής» που προηγήθηκαν της διαγραφής του.
Αναλυτικά:
«Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο»
Μία μέρα πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να τοποθετηθεί στις 21/1/2021 για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε ταχθεί ανοιχτά κατά των διερευνητικών επαφών
«Η έναρξη των διερευνητικών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας», είχε διαμηνύσει ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ σε ερώτηση για εάν η Τουρκία επιμείνει στα θέματα που έχει θέσει κατά καιρούς, είχε απαντήσει με νόημα: «Επιμένουμε κι εμείς: Αρνούμαστε να συζητήσουμε πώς θα μοιράσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας! Γιατί, εάν δεχόμασταν να μπούμε σε τέτοια συζήτηση, το θέμα δεν είναι «να τους δώσουμε κάτι, ώστε να σώσουμε τα υπόλοιπα» - όπως υποστηρίζεται από ορισμένους. Διότι, αφού πάρουν κάτι τώρα, θα επανέλθουν με νέες απειλές, ώστε να πάρουν και άλλα… Γι’ αυτό και έχω πει: Με πειρατές δεν κάνω διάλογο».
«Ο κ. Σαμαράς με τη συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής αποκαλύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός υπό κηδεμονία», είχε σχολιάσει με δηκτικό τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Να μην μετατραπεί η ΝΔ σε Ποτάμι»
Στις 8 Μαΐου του 2022 ο Αντώνης Σαμαράς, ως γνήσιος εκφραστής της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, άσκησε από το βήμα του 14ου Συνεδρίου του κόμματος δριμεία κριτική στην ενεργειακή και εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ έστειλε καθαρό μήνυμα στον Κ. Μητσοτάκη να μη μετατρέψει τη ΝΔ σε «Ποτάμι».
Κατά τους συνεργάτες του, η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού χαρακτηρίστηκε ως ολοκληρωμένη πολιτική πλατφόρμα, ενώ αρκετοί σύνεδροι μίλησαν για «μανιφέστο Σαμαρά για τα εθνικά θέματα».
«Δεν έχουμε εμείς ανάγκη να σαλπάρουμε για ξένα λιμάνια. Έχουμε το δικό μας», είχε πει ο πρώην πρωθυπουργός, στον απόηχο της δεδηλωμένης επιδίωξης του Κυριάκου Μητσοτάκη να απευθυνθεί, με αξιοποίηση προσώπων και δυνάμεων, στο λεγόμενο πολιτικό κέντρο.
Εγκαίνια του Ιδρύματος Σαμαρά με «βόμβα» για τις υποκλοπές
Την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, κατά τα εγκαίνια του Ιδρύματος Σαμαρά, στις 7/12/2022, παρουσία μάλιστα του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη θυμόμαστε λόγω της «βόμβας» που πυροδότησε λίγο πριν κατέβει από το βήμα.
«Τελευταία, η πολιτική ζωή δοκιμάζεται από νόμιμες και παράνομες υποκλοπές. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν αυτά θα επρόκειτο αδιαμφισβήτητα για μία δημοκρατική εκτροπή. Γι αυτό πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μία βολική δικαιολογία. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις γιατί αυτό έχει σχέση με την ιστορία και με την ταυτότητά μας», είχε πει ο πρώην πρωθυπουργός, προκαλώντας σοβαρό «πονοκέφαλο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτόν που όλοι θεωρούν ‘μαύρο πρόβατο’;»
Στις 26 Νοεμβρίου 2023, μόλις δέκα μέρες πριν την έλευση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο Αντώνης Σαμαράς είχε ρίξει λίγο ακόμα «λάδι» στη φωτιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο πρώην πρωθυπουργός, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», είχε πει: «Μπορούμε εμείς, σήμερα, να συμφωνήσουμε με αυτόν που όλοι οι σύμμαχοι και εταίροι μας διαφωνούν μαζί του; Με αυτόν που οι πάντες θεωρούν «μαύρο πρόβατο»; Με αυτόν που υπηρετεί πολιτικά, οικονομικά και επιχειρησιακά, τον αντι-δυτικό άξονα; Νομίζω, λοιπόν, πως δεν είναι καλή ιδέα».
Ο Αντώνης Σαμαράς χρησιμοποίησε, επίσης, τον όρο «κατευνασμό» που είχε χρησιμοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, τονίζοντας την αντίθεσή του.
Απέναντι στην τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες
Το ημερολόγιο έγραφε 15 Δεκεμβρίου 2023 όταν ο Αντώνης Σαμαράς έκανε γνωστό ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία του Δημήτρη Καιρίδη για τους μετανάστες. Σύμφωνα με αυτή, οι μετανάστες τρίτων χωρών που διέμεναν μέχρι 30 Νοεμβρίου του 2023 χωρίς άδεια στην Ελλάδα, εδώ και 3 χρόνια, θα αποκτούσαν το δικαίωμα να τους χορηγηθεί νόμιμη άδειας διαμονής από τη Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Ο πρώην πρωθυπουργός, δήλωση του, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση την απόσυρση της τροπολογίας και από την κυβέρνηση να επανεξετάσει όλο το ζήτημα.
«Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών. Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους», είχε δηλώσει ο Αντώνης Σαμαράς, ανοίγοντας άλλο ένα μέτωπο με το Μέγαρο Μαξίμου.
Για την ιστορία, τότε, το Μέγαρο Μαξίμου είχε επιβάλλει κομματική πειθαρχία σε όλους τους βουλευτές της «γαλάζιας» ΚΟ. Σε όλους εκτός από τον… Αντώνη Σαμαρά.
Στο «στόχαστρο» το ν/σ για την ισότητα στον γάμο
Δύο μήνες ακριβώς αργότερα, στις 15/2/2024, ο Αντώνης Σαμαράς πραγματοποίησε τη γνωστή ομιλία του, στη Βουλή, για το νομοσχέδιο που αφορά στην ισότητα στον γάμο. Ο πρώην πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι κινδυνεύει να αποκοπεί από την κοινωνία.
«Κύριοι της Κυβέρνησης, Δεν κάνετε έτσι στροφή στο «Κέντρο». Δεν είναι «Κέντρο» η ανατροπή της οικογένειας, δεν είναι «Κέντρο» η κατάργηση της Μάνας και του Πατέρα. Δεν είναι «φιλελευθερισμός» να δίνονται παιδιά προς τεκνοθεσία σε... «κοινόβια». Δεν είναι «προοδευτισμός» οι πολυγονεϊκές οικογένειες», είχε τονίσει ο πρώην πρωθυπουργός.
«Δεν είναι «εκσυγχρονισμός» η θεωρία των 69 φύλων. Δεν είναι «προαγωγή του Πολιτισμού», να διαβάζουν παραμύθια Drag Queens σε παιδάκια του Δημοτικού ή του Νηπιαγωγείου. Δεν είναι «μεταρρύθμιση» η προσχώρηση στην κουλτούρα της αποδόμησης των πάντων, στο woke culture. Αυτά όλα ΔΕΝ έχουν καμία σχέση με όσα πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Και – το σημαντικότερο – όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την Παράταξή μας και τις Ιδέες μας», είχε συμπληρώσει ο Αντώνης Σαμαράς.
Μάλιστα είχε βάλει στο στόχαστρό του και «φροντιστήρια» που είχαν γίνει ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου. «Έγιναν και σχετικά «φροντιστήρια» μάλιστα. Όπου μεταξύ άλλων, ειπώθηκε ότι πρέπει να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο αυτο γιατί «ανήκουμε στη Δύση», λέει... Επειδή εγώ πάλεψα να «ανήκουμε στη Δύση» - και το πλήρωσα πριν λίγα χρόνια - να σας πω ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε τη Δύση με τις παθογένειές της. Στη Δύση υπάρχουν και χώρες που το απέρριψαν. Όπως υπάρχουν και χώρες που το ξανασκέφτονται», είχε υπογραμμίσει.
Τροχιοδεικτικές «βολές» κατά Μητσοτάκη από το Πολεμικό Μουσείο
Την 1η Ιουλίου 2024 ο Αντώνης Σαμαράς – έχοντας αυτή τη φορά στο πλευρό του και τον Κώστα Καραμανλή – στόχευσε με πρωτόγνωρα αιχμηρό τρόπο την πολιτική, αλλά και τη γενικότερη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός κατέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι είναι πλέον απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου και τις επιλογές του σε μία σειρά από ζητήματα, από τα εθνικά θέματα, μέχρι την κοινωνική πολιτική και το ιδεολογικό στίγμα της γαλάζιας διακυβέρνησης.
Με πρωτοφανή οξύτητα και καταχειροκρούμενος διαρκώς από το πολυπληθές ακροατήριο, ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε για τα καλά στο «στόχαστρο» τον πρωθυπουργό, ενώ έκλεισε την ομιλία του με τη φράση «ήμουν και θα είμαι παρών», καταδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται να μείνει με στόμα κλειστό. Όπως και έκανε άλλωστε.
Διπλό βέτο για λύσεις που «μαγειρεύονται» σε Κύπρο και Αιγαίο
Άστραψε και βρόντηξε ο Αντώνης Σαμαράς από την Κύπρο, στις 16 Οκτωβρίου 2024, τόσο για το Κυπριακό, όσο και για τα ελληνοτουρκικά. Σε μία συγκυρία που τα ελληνοτουρκικά βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, ο κ. Σαμαράς, με αφορμή μία βράβευση για την ημέρα της γυναίκας, συνέδεσε τις εξελίξεις στα δύο εθνικά ζητήματα, τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να μείνει «μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή «λύσεις» άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι «μαγειρεύονται» - εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον.
Στο Μαξίμου χτύπησε για άλλη μια φορά συναγερμός. «Οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές» είχε πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας: «Θα ήθελα να απαντήσω ξεκινώντας από μία ρητορική ερώτηση αν υπάρχει έστω και μισή δήλωση κυβερνητικού στελέχους που να υπονοεί έστω υποχωρητικότητα. Δεν υπάρχει στιγμή που και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών και εγώ προσωπικά εκπροσωπώντας την κυβέρνηση που να μην τονίζουμε ότι δεν πρόκειται να βάλουμε ποτέ στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας».
Η συνέντευξη που τον οδήγησε εκτός ΝΔ
Ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο ΒΗΜΑ της Κυριακής εγκαλεί την κυβέρνηση πως καλλιεργεί κλίμα «ευκαιρίας» στα ελληνοτουρκικά την ώρα μάλιστα που η γείτονα έχει αυξήσει το επίπεδο των διεκδικήσεων και των προκλήσεών της. Σχολιάζει δε παράλληλα πως, με αφορμή πρόσφατη δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη, κάποιοι πρέπει «να σταλούν σπίτι τους» από τον πρωθυπουργό. Εφόσον τα έχουν πει «ας χαρακτηριστούν και μειοδότες», τονίζει.
Ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση και στον κ. Μητσοτάκη με αφορμή τις αναφορές για χαριεντισμούς με τον Νίκο Παππά λέγοντας: «Λέτε για τον ίδιο Νίκο Παππά που χάρισε βιβλίο με ιδιόχειρη αφιέρωση στον Πρωθυπουργό στη Βουλή, προχθές; Χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια και την εγκαρδιότητα που είδαμε μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν και του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».
Αποκλείοντας το ενδεχόμενο να προταθεί ο ίδιος από τον κ. Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έριξε και την τελευταία του «βόμβα» σημειώνοντας: «θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή».
Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά: Στη συνέντευξή που παραχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς στο «Βήμα της Κυριακής», προχθες, τόνισε πως «η κυβέρνηση ξεκινά διάλογο με την Τουρκία δηλώνοντας προκαταβολικά ότι θα κάνει υποχωρήσεις από τις αρχικές της θέσεις» κατηγορώντας επίσης την Αθήνα για αφελή «επίκληση γενναιότητας» υπογραμμίζοντας δε πως, αντί να αποθαρρύνει τις τουρκικές διεκδικήσεις, η Ελλάδα στέλνει λάθος μηνύματα στην Άγκυρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «δεν απαιτεί ούτε καν την άρση του casus belli από την Τουρκία, ενώ προβάλλει δημόσια τη φιλία της με τη γειτονική χώρα». Επιπλέον, σχολίασε την τουρκική θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», που, όπως είπε, «διδάσκεται πλέον ανοιχτά στα σχολεία της Τουρκίας», κάνοντας λόγο για σοβαρές παραλείψεις της ελληνικής πλευράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευθούμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία! Όχι να συζητήσουμε εάν τα νησιά έχουν ΑΟΖ...». Επιπλέον, τόνισε ότι «η Τουρκία ζητά να έχουμε συμφωνήσει εκ των προτέρων ότι χάνουμε τη δικαιοδοσία των νησιών μας – δηλαδή την οικονομική εκμετάλλευση τεράστιων θαλασσίων εκτάσεων».
Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε: «Η Τουρκία ζητά να παρακάμψουμε εντελώς το Δίκαιο, αποδεχόμενοι συνεκμετάλλευση αιολικών πάρκων στο Αιγαίο, πάνω σε ΑΟΖ δικής μας δικαιοδοσίας! Μας ζητάει δηλαδή να μοιραστούμε τα “δικά μας” ή, έστω, να τα συνεκμεταλλευθούμε! Οπότε τι ακριβώς “συζητάμε”;».
Απαντώντας στις κατηγορίες για συνομιλίες του με τον Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς εξήγησε: «Τότε δεν υπήρχε τουρκολιβικό μνημόνιο! Το οποίο παραβιάζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, καταπατά ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και – παρεμπιπτόντως – δεν το έχει καν επικυρώσει ούτε η Εθνοσυνέλευση της Λιβύης! Δηλαδή είναι από κάθε άποψη παράνομο!». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «στα δικά μου χρόνια δεν υπήρχε ούτε ο εποικισμός της Αμμοχώστου, ούτε η επιμονή για δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο… Όλα αυτά τότε δεν υπήρχαν».
Τι είπε για τον Γιώργο Γεραπετρίτη: Ο κ. Σαμαράς, δίχως να τον κατονομάζει, ζητά την αποπομπή του Γιώργου Γεραπετρίτη από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Αφορμή στέκεται δήλωσή του στην οποία έχει πει πρόσφατα, «ας χαρακτηριστώ και μειοδότης εάν είναι να έχουμε μία ήρεμη γειτονιά».
Όπως λέει ο πρώην πρωθυπουργός, «στην προκείμενη περίπτωση, λ.χ., πρέπει να "στείλει σπίτι τους" όσους δηλώνουν ότι στο όνομα της "φιλίας και ειρήνης" με την Τουρκία "ας χαρακτηριστούν και μειοδότες"! Αυτό πώς προέκυψε; Γιατί να χαρακτηριστεί μειοδότης κάποιος που ακολουθεί τη σταθερή εθνική γραμμή; Δεν λέγονται ποτέ τέτοια πράγματα!».
Τι είπε για τον Κώστα Καραμανλή: Σχετικά με το ενδεχόμενο πρότασης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Βέβαια, αν θέλετε την άποψή μου, θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή».
Τι είπε για την Woke ατζέντα και πράσινη μετάβασης: Σχολιάζοντας τις διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Σαμαράς συνδύασε την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ με την άνοδο της Δεξιάς στην Ευρώπη. «Για τους ίδιους λόγους εξελέγη ο Τραμπ στην Αμερική, για τους ίδιους λόγους ανέβηκε τόσο πολύ στη Γαλλία η Λεπέν, για τους ίδιους λόγους είναι ήδη κυβέρνηση στην Ιταλία η Μελόνι, στην Ολλανδία το κόμμα του Βίλντερς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου