Παρασκευή, Δεκεμβρίου 27, 2024
Η Ιταλία «πέταξε» 1 δισ. για στρατόπεδα μεταναστών στην Αλβανία: Χρησιμοποιούνται για… καταφύγια σκύλων «Πληρωνόμαστε για να ενεργούμε ως τουρίστες», λένε Ιταλοί αξιωματικοί που μένουν σε πεντάστερα ξενοδοχεία και κάνουν... διακοπές.
AP Photo/Vlasov Sulaj
Γράφει ο Βαγγέλης Κύρκος
Όταν η Ιταλία άνοιξε κέντρα μεταναστών στην Αλβανία τον περασμένο Οκτώβριο, το σχέδιο ήταν ξεκάθαρο: 3.000 «απελπισμένοι της θάλασσας», όπως τους είχε αποκαλέσει η Τζόρτζια Μελόνι, να μένουν εκεί.
Δύο μήνες αργότερα, Αλβανοί δημοσιογράφοι που υποδύονταν τους τουρίστες, συνάντησαν μερικούς από τους αξιωματικούς που έμεναν σε ξενοδοχείο 5 αστέρων με πισίνα και σπα στην πόλη Σενγκίν, το αλβανικό λιμάνι που στεγάζει το κέντρο μεταναστών.
«Ήρθαμε εδώ για δουλειά. Εργαζόμαστε για την ασφάλεια στο κέντρο μεταναστών«, είπαν οι αξιωματικοί στους δημοσιογράφους του Piranjat TV, ωστόσο «δεν υπάρχουν μετανάστες στις εγκαταστάσεις, έχουν μεταφερθεί στην Ιταλία. Μόνο εμείς είμαστε εδώ. Πληρωνόμαστε για να ενεργούμε ως τουρίστες: πρωινό, δείπνο και σάουνα, όλα δωρεάν -πληρώνει η ιταλική κυβέρνηση».
Οι εγκαταστάσεις στη Σενγκίν, όπου στάλθηκαν για δουλειά είναι κενές: αυτό που είχε παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως νέο μοντέλο κράτησης μεταναστών εκτός ΕΕ, ουσιαστικά αποδομήθηκε, όταν Ιταλοί δικαστές έκριναν παράνομο να κρατούνται εκεί μετανάστες.
Η τότε απόφαση της ιταλικής Δικαιοσύνης, η οποία ακολουθεί αυτήν του Δικαστηρίου της ΕΕ που εκδόθηκε στις 4 Οκτωβρίου, ανέφερε πως για να θεωρηθεί μια χώρα προέλευσης των μεταναστών «ασφαλής», πρέπει να σέβεται όλες τις ατομικές ελευθερίες και το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μόνο 24 αιτούντες άσυλο στάλθηκαν στην Αλβανία από τότε που άνοιξε το hot spot της Σενγκίν και κανένας δεν παρέμειναν εκεί. Πέντε πέρασαν λιγότερες από 12 ώρες στο κέντρο κράτησης, ενώ οι υπόλοιποι έμειναν για κάτι παραπάνω από 48 ώρες.
Σε μια εποχή που η Ιταλία αγωνίζεται να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της, περικόπτοντας κονδύλια για την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν «οικονομική καταστροφική» τη συμφωνία μεταξύ Ρώμης και Τιράνων, η οποία θα κοστίσει περίπου 1 δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια.
Οι Ιταλοί αστυνομικοί που κατέγραψε κρυφά η αλβανική τηλεόραση, είναι μεταξύ κάποιων δεκάδων που έχουν απομείνει στην Αλβανία. Τον Νοέμβριο, περίπου 50, μαζί με δεκάδες κοινωνικούς λειτουργούς, επέστρεψαν στη χώρα τους, όταν ανακάλυψαν πως οι εγκαταστάσεις ήταν άδειες.
Από την αρχή η συμφωνία Ιταλίας - Αλβανίας ήταν «μετέωρη»
Στα τέλη Νοεμβρίου, η εφημερίδα «Domani» αποκάλυψε ότι ένα άλλο αλβανικό κέντρο κράτησης, στο Γκιάντερ, που προοριζόταν να στεγάσει αιτούντες άσυλο, καταλήφθηκε από αδέσποτα σκυλιά, τα οποία υιοθετήθηκαν από τους 15 σωφρονιστικούς υπαλλήλους που είχαν αναπτυχθεί εκεί.
«Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν καλύψει τις ανάγκες των σκύλων με αγάπη και υπομονή, εξασφαλίζοντάς τους τροφή, νερό, καθημερινή ιατρική περίθαλψη και πάνω από όλα ένα ασφαλές και στοργικό περιβάλλον», ανέφερε μετά την επίσκεψη στο κέντρο.
Η αμηχανία της ιταλικής κυβέρνησης για το σχέδιο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση ως «πλήρη αποτυχία», άνοιξε... μέτωπο με τους δικαστές, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί από ακροδεξιά κόμματα ότι παρεμπόδισαν το έργο των αρμόδιων (στο μεταναστευτικό ζήτημα) Αρχών.
Μήνες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, και του Αλβανού ομολόγου της, Έντι Ράμα, πολλές ΜΚΟ, ακαδημαϊκοί και ειδικοί είχαν εγείρει αμφιβολίες για το εάν θα μπορούσε να θεωρηθεί ανθρώπινη ή ακόμη και νόμιμη με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη έχουν προτείνει λύσεις παρόμοιες με τη συμφωνία Ιταλίας - Αλβανίας, με τις προτάσεις τους να απορρίπτονται ωστόσο. Η κυβέρνηση της Ρώμης έχει επισημάνει ότι η πρωτοβουλία της βρίσκεται σε αναμονή, καθώς αναζητά μια λύση που δεν παραβιάζει τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους.
Η Μελόνι επιμένει για μεταφορά αιτούντων άσυλο στην Αλβανία
Τα κέντρα αυτά «θα λειτουργήσουν, ακόμα κι αν πρέπει να περνάω κάθε βράδυ εκεί από τώρα μέχρι το τέλος της θητείας (της ιταλικής κυβέρνησης)», τόνισε η Μελόνι, η οποία επιμένει να στείλει αιτούντες άσυλο στην Αλβανία.
Η αξιοπιστία της πρωθυπουργού διακυβεύεται, καθώς η κυβέρνησή της έχει καταστήσει τη μετανάστευση κεντρικό θέμα της εκστρατείας και έχει επικρίνει τους προκατόχους της για τη δαπάνη του δημόσιου χρήματος για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.
Η θαλάσσια μεταφορά με ιταλικό στρατιωτικό πλοίο για οκτώ άνδρες που έφτασαν στην Αλβανία κόστισε 250.000 ευρώ -περισσότερα από 31.000 ευρώ το άτομο, σημειώνει ο Guardian.
«Γιατί να πετάμε έτσι τα λεφτά των Ιταλών; Γιατί να αφήσουμε τις Αρχές επιβολής του νόμου να κάνουν διακοπές στην Αλβανία, όταν χρειαζόμαστε προσωπικό στις πόλεις μας;», διερωτήθηκε ο Ματέο Ρέντσι, ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης Italia Viva και πρώην πρωθυπουργός.
«Η συμφωνία μετανάστευσης με την Αλβανία είναι μια από τις μεγαλύτερες φάρσες στην ιστορία μας», πρόσθεσε ο Ρέντσι και πρόσθεσε: «Κόστισε ένα δισεκατομμύριο ευρώ και χρησιμεύει ως καταφύγιο σκύλων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου