Κυριακή, Δεκεμβρίου 22, 2024
Υπηρεσίες ψηφιοποίησης θωρακίζουν από το 2025 τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ Σύστημα επιβεβαίωσης της συνταγογράφησης και των παραπεμπτικών εγκαθιστά ο ΕΟΠΥΥ
Γράφει η Μαρία Τσιλιμιγκάκη
SMS επιβεβαίωσης από τον ασθενή ότι του συνταγογραφούν όντως φάρμακα - όπως συμβαίνει στις συναλλαγές με τράπεζες που μάς ταυτοποιούν- και επέκταση του μέτρου της κατ´ οίκον αποστολής φαρμάκων σε σοβαρά πάσχοντες, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων χθες σε συνέντευξη τύπου η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ.
Σύστημα επιβεβαίωσης της συνταγογράφησης και των παραπεμπτικών εγκαθιστά ο ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιεί.
Με αφορμή το κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων που αποκαλύφθηκε πριν από δύο μήνες και σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρά η εγκατάσταση ενός συστήματος OTP (One Time Password). Θα αφορά σε ένα κωδικό που θα αποστέλλεται με μήνυμα στο κινητό του κάθε πολίτη τη στιγμή που του συνταγογραφεί ο γιατρός είτε φάρμακο, είτε παραπεμπτικό για εξετάσεις. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με ηλεκτρονικές συναλλαγές τραπεζών. Το ίδιο άλλωστε θα συμβαίνει και με την εκτέλεση της συνταγής ή του παραπεμπτικού.
Όπως έκανε χθες γνωστό η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, το 2024 ο Οργανισμός έχει λάβει συνολικά 33.000 καταγγελίες από πολίτες και έχουν κλείσει οι 23.000 μέσα από τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Πρόκειται για περιπτώσεις παράνομης χρέωσής τους, αποκάλυψης ότι κάποιος συνταγογραφεί με το ΑΜΚΑ τους χωρίς να το γνωρίζουν κ.ά.
Στα νέα για το 2025 ξεχωρίζει η επέκταση του μέτρου της αποστολής φαρμάκων κατ' οίκον που σήμερα λαμβάνουν μόνο λίγοι ασθενείς.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, σε εξέλιξη είναι διαγωνισμός για την εύρεση πιστοποιημένου παρόχου που θα διακινεί με ασφάλεια τις θεραπείες στη διεύθυνση κατοικίας που δηλώνουν οι ασθενείς, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης φακέλων την 10η Ιανουαρίου και χρονοδιάγραμμα για πλήρη ισχύ του μέτρου από τα τέλη Μαρτίου.
Σήμερα λαμβάνουν κατ´οίκον τα φάρμακά τους μόνο 2000 ασθενείς με κυστική ίνωση, πνευμονική υπέρταση, θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία), δρεπανοκυτταρική αναιμία και νόσο του κινητικού νευρώνα ενώ με την επέκταση θα ωφεληθούν περί τις 120.000 ασθενών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου