Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2024
Κακοκαιρία τα Χριστούγεννα, αλλαγή την Πρωτοχρονιά - Οι περιοχές με χιόνια στις 25/12 Ο καιρός φαίνεται πως «κλείδωσε» για τις γιορτές. Τα ορεινά θα δουν χιόνια ανήμερα των Χριστουγέννων. Οι καιρικές συνθήκες στην Αθήνα.
«Λευκά» θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, με τη θερμοκρασία έως και τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, ένα χαμηλό βαρομετρικό που θα περάσει την παραμονή των Χριστουγέννων θα φέρει βροχές στις 25, αλλά και στις 26 Δεκεμβρίου.
Στα καλά νέα, όσοι επέλεξαν να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων στα χιονοδρομικά, θα τα δουν με αρκετό χιόνι.
Αναλυτικά οι προγνώσεις 3 Ελλήνων μετεωρολόγων για τις γιορτινές ημέρες.
Κλέαρχος Μαρουσάκης
Ο καιρός τις επόμενες ημέρες προβλέπεται ήπιος μέχρι την Παρασκευή, με καλές συνθήκες να επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ωστόσο, από το Σάββατο θα σημειωθεί επιδείνωση, καθώς ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό θα προσεγγίσει από τα βορειοδυτικά.
Το Σαββατοκύριακο αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και τμήματα του Αιγαίου, ιδιαίτερα στο ανατολικό Αιγαίο και τη βορειοανατολική ηπειρωτική Ελλάδα.
Τα χιόνια θα περιοριστούν σε υψηλά υψόμετρα στα βουνά, καθώς η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει σημαντική πτώση.
Ο Καιρός τα Χριστούγεννα
Δευτέρα (23 Δεκεμβρίου): Ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση.
Τρίτη (Παραμονή Χριστουγέννων): Ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας θα φέρει βροχές, καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα βουνά (άνω των 1.000-1.200 μέτρων).
Τετάρτη (Ημέρα Χριστουγέννων): Αναμένονται έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά (άνω των 1.500 μέτρων), με τον καιρό να επιδεινώνεται περαιτέρω.
Τάσος Αρνιακός
Από την Παρασκευή (20 Δεκεμβρίου), έρχεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες.
Τη Δευτέρα (Παραμονές Χριστουγέννων): Ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό θα προκαλέσει βροχοπτώσεις και χιόνια στα βουνά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, καθώς και στα ημιορεινά.
Ανήμερα των Χριστουγέννων θα χιονίσει στα βουνά της Πελοποννήσου, στον Πάρνωνα, στο Μαίναλο, στον Ταϋγετο, καθώς και στην οροσειρά της Πίνδου.
Η Εύβοια και η Αττική δεν θα φαίνεται να επηρεάζονται από τις χιονοπτώσεις.
Μετά τα Χριστούγεννα, ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση λόγω αντικυκλώνα, με αρκετό κρύο, αλλά ηλιοφάνεια.
Χριστίνα Ρήγου
Υποψηφιότητα για «λευκά Χριστούγεννα» βάζουν οι ορεινές περιοχές της χώρας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, όπως επεσήμανε τη Δευτέρα (16/12) η μετεωρολόγος, Χριστίνα Ρήγου, αναλύοντας τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα για τον καιρό.
Συγκεκριμένα, στην εκπομπή «Live News» του MEGA, η Χριστίνα Ρήγου – αρχικά – ανέφερε: «Υπάρχει μία τάση [σ.σ. για κακοκαιρία]. Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια λεπτομέρειες. Σίγουρα από αύριο (17/12) μέχρι την Παρασκευή (20/12) έχουμε ένα τετραήμερο με καλοκαιρία, με Ήλιο, με υψηλές θερμοκρασίες 4-5 βαθμούς πάνω από το κανονικό. Από αύριο το μεσημέρι, θα δούμε να αλλάζει ο καιρός, να ζεσταίνει αρκετά, θα πέσουν και οι άνεμοι επομένως η θερμοκρασία θα είναι πιο υψηλή».
Όσον αφορά στον καιρό των Χριστουγέννων, η μετεωρολόγος στη συνέχεια είπε: «Από το Σαββατοκύριακο (21-22/12) περιμένουμε κακοκαιρίες που θα μας έρχονται από τα δυτικά και θα κινούνται γρήγορα πάνω από τη χώρα με βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις. Θα πέσει η θερμοκρασία, αλλά θα πέσει στα κανονικά επίπεδα – ίσως σε κάποιες περιοχές και λίγο πιο χαμηλά και αυτό πιάνει και την περίοδο των Χριστουγέννων. Η επόμενη εβδομάδα θα κυλήσει με θερμοκρασίες χοντρικά στους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου».
Ακόμα, η ίδια πρόσθεσε: «Τα προγνωστικά μας στοιχεία, χωρίς να είμαστε βέβαιοι γιατί είναι 8-9 ημέρες μπροστά, δείχνουν την παραμονή Χριστουγέννων (24/12) να περνάει ένα χαμηλό και να φέρνει στα κεντρικά και νότια βροχές και καταιγίδες. […] Φαίνεται ότι σε όλη τη χώρα θα έχουμε χιονοπτώσεις, από τη Δευτέρα (23/12) και μετά, στα ορεινά – σίγουρα θα χιονίσει και στη Θεσσαλία, και στο Πήλιο και σε χιονοδρομικά κέντρα. Δεν μπορούμε να πούμε, όμως, με βεβαιότητα πόσο δυνατή θα είναι είτε η χιονόπτωση είτε η βροχόπτωση – η κατανομή των φαινομένων – γιατί είμαστε ακόμα μακριά και βλέπουμε σε κάθε "τρέξιμο" [σ.σ. των προγνωστικών μοντέλων] να αλλάζουν αυτά. Σίγουρα, όμως, κάτι υπάρχει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου