Σάββατο, Δεκεμβρίου 28, 2024
(Έχουν “λερωμένη” τη φωλιά τους …) Καταργούν το ΤΧΣ αφού εξετέλεσε την “αποστολή” της αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις Τράπεζες και το ενσωματώνουν με το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο … για το οποίο κατηγορούσαν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ
Αδίστακτοι και ραδιούργοι πολιτικά, διαμορφώνουν την πραγματικότητα κάθε φορά σύμφωνα με τους πολιικούς όρους που τους εξυπηρετούν!
Μόνον ως “μπάζωμα” των ιχνών στην “μεγάλη ληστεία” των Τραπεζών εις βάρος του Δημοσίου και του ελληνικού λαού μπορεί να μεταφραστεί η απόφαση της κυβέρνησης – με υπογραφή Χατζηδάκη – να καταργηθεί πλέον το ΤΧΣ και να περάσει το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο, για το οποίο τόσους τόνους “λάσπης”, φαιάς προπαγάνδας και ψεματων εχουν ρίξει κατά του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2015!
Εντύπωση προκαλεί και η “σπουδή” με την οποία σπεύδουν να “εξαφανίσουν” το ΤΧΣ , το “εργαλείο” στις χαρισματικές ρυθμίσεις υπέρ των τραπεζών την προηγούμενη περίοδο, καθώς η “θητεία” του κανονικά έληγε σε έναν χρόνο από σήμερα (τέλη Δελεμβρίου του 2025). Ίσως να συνδέεται με ενδεχόμενους γενικότερους “σχεδιασμούς” και πολιτικές εξελίξεις. Φέτος λήγει και η θητεία Στουρνάρα στην ΤτΕ, που δύσκολα θα ανανεωθεί από τον Κυριακο Μητσοτάκη
Σε ότι αφορά το ΤΧΣ η απόφαση για την κατάργησή του ελήφθη δεδομένου ότι μετά την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του προγράμματος αποεπένδυσης από τις τράπεζες, το οποίο κόστισε άλλα 29 δισ τουλαχιστον απωλεσθέντα έσοδα στο Δημόσιο, έχει ολοκληρωθεί και το μεγαλύτερο μέρος της … “αποστολής” του.
Την απόφαση για την απορρόφηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και την κατάργησή του, υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ενώ υπεγράφη επίσης η σύμβαση για τη συγχώνευση με απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ από την ΕΕΣΥΠ. Έτσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ), δύο από τους πυλώνες της εφαρμογής των Μνημονίων στην ελληνική περιουσία, η συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ με το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και η κατάργηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ολοκληρώνουν τις σχετικές διαδικασίες και σβήνουν τα “ίχνη” της εκποίησης των “ασημικών” του ελληνικού κράτους ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα κατά την περίοδο μετά την εξοδο από τα Μνημόνια , από το 2019 μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το κυβερνητικό επτελείο:
Σε ό,τι αφορά στο ΤΧΣ, η απόφαση για την κατάργησή του ελήφθη δεδομένου ότι μετά την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του προγράμματος αποεπένδυσης από τις τράπεζες, έχει ολοκληρωθεί και το μεγαλύτερο μέρος της αποστολής του. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, το ΤΧΣ είχε διάρκεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Αντίστοιχα το ΤΑΙΠΕΔ, που είναι 100% θυγατρική του Υπερταμείου έχει επίσης ολοκληρώσει μεγάλο μέρος της αποστολής του και η συγχώνευση με την μητρική δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο ορθολογική οργάνωση και εξοικονόμηση πόρων.
Η μεταρρύθμιση του Υπερταμείου, σύμφωνα με τον νόμο 5131/2024 που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, περιλαμβάνει ακόμη:
– Τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των θυγατρικών εταιρειών του Υπερταμείου με στόχο να μετατραπούν σε νέες «μικρές ΔΕΗ» κατά το πρότυπο του επιτυχημένου μετασχηματισμού της τελευταίας από παράγοντα κινδύνου για την εθνική οικονομία το 2019, σε μοχλό ανάπτυξης. Οι 8 θυγατρικές (Ελληνικά Ταχυδρομεία, ΔΕΘ-Helexpo, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΓΑΙΑΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές, Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου, Όμιλος ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Συγκοινωνίες – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ) αποκτούν πιο ευέλικτες διαδικασίες προσλήψεων και προμηθειών, δυνατότητα προσέλκυσης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ απαγορεύεται η συμμετοχή συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια. Τελικός στόχος η παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
– Την ίδρυση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου το οποίο θα λειτουργεί ως συνεπενδυτής με άλλα funds, κυρίως με μειοψηφικές συμμετοχές, στα πρότυπα των επενδυτικών ταμείων που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Στόχος είναι να καλυφθούν τομείς που δεν καλύπτονται επαρκώς από τους σημερινούς επενδυτές αλλά έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία όπως: πράσινη μετάβαση, κυκλική οικονομία, γαλάζια οικονομία, τεχνολογικός και ψηφιακός μετασχηματισμός, στρατηγικές και κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, σε ενεργειακές επενδύσεις και αντίστοιχες υποδομές και δίκτυα, μεταφορές και συναφείς υποδομές, τεχνολογικοί κλάδοι, blockchain, τεχνητή νοημοσύνη κ.λπ.
– Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης του Υπερταμείου με τη σύσταση του Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης στη θέση του Εποπτικού Συμβουλίου, που έχει ήδη υλοποιηθεί με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου