Κυριακή, Δεκεμβρίου 15, 2024
ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΙΠΑΝ ΗΔΗ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Το 2024 σχεδόν έφτασε στο τέλος του και η ΝΔ δεν έχει κλείσει ακόμη τις πληγές που άνοιξαν στις ευρωεκλογές, με την ακρίβεια να παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Η κυβέρνηση επιδιώκει με τη μάχη του προϋπολογισμού, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Κυριακή, να δείξει κοινωνικό προφίλ και να βελτιώσει την εικόνα της. Διότι έξι μήνες μετά τις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία παραμένει καθηλωμένη δημοσκοπικά, αν και εξακολουθεί να είναι μακράν πρώτο κόμμα.
Η φαινομενική αυτή κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό όμως οφείλεται προφανώς στην… αντιπολίτευση, καθώς μετά την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και παρά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει ακόμη ένας ισχυρός αντίπαλος. Οι ευρωεκλογές όμως απέδειξαν ότι μπορεί κανείς να τρέξει μόνος του και να μην κερδίσει ή να κατακτήσει μία πύρρειο νίκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να έχει αποφασίσει να εξαντλήσει την τετραετία και τα χρονικά περιθώρια μέχρι το 2027, ευελπιστώντας ότι μέχρι τότε θα έχει γυρίσει το παιχνίδι. Μέχρι στιγμής πάντως η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό μοιάζει παγιωμένη.
Για αυτό άλλωστε και το Μαξίμου έχει αποφασίσει να δώσει μία θετική είδηση στην ψήφιση του προϋπολογισμού, με μέτρα για μείωση των προμηθειών των τραπεζών. Διότι μπορεί η μείωση των τραπεζικών χρεώσεων να μη λύσει το βιοποριστικό πρόβλημα των νοικοκυριών, ωστόσο θα προσφέρει μία ηθική ικανοποίηση στους πολίτες και θα δώσει ένα επιχείρημα στην κυβέρνηση. Η οποία δεν μπορεί λόγω του κόφτη στις δαπάνες και της επιτήρησης της ΕΕ ούτε να μοιράσει λεφτά, πέραν του εξαγγελθέντος έκτακτου βοηθήματος Χριστουγέννων, ούτε να μειώσει το φόρο εισοδήματος ακόμη.
Η ακρίβεια άλλωστε, που αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα για τους πολίτες και άρα και για την κυβέρνηση, αποτελεί μία εξίσωση που δεν είναι εύκολο να λυθεί. Οπως και η υγεία, η οποία αποτέλεσε στην πραγματικότητα ένα από τα βασικά παράπονα των νεοδημοκρατών που εκφράστηκαν στις ευρωεκλογές. Και οι δημοσκοπήσεις χτυπούν συνεχώς καμπανάκια στο Μαξίμου.
Τα καμπανάκια των δημοσκοπήσεων
Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που κατέγραψαν οι τρεις τελευταίες μετρήσεις. Πρώτον, στη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alpha, το 90% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Το 82% δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και το 74% από την εικόνα στο χώρο της υγείας. Αρνητικά αξιολόγησε το 72% τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο θέμα της διαφάνειας και αξιοκρατίας, 66% στην παιδεία και 48% στην εξωτερική πολιτική.
Δεύτερον, στη δημοσκόπηση της Realpolls για λογαριασμό του Star μπορεί η ΝΔ να προηγείτο του ΠΑΣΟΚ με 13 μονάδες, αλλά παρέμενε καθηλωμένη στο 26,4%. Ενώ στο ερώτημα ποια είναι τα πιο σημαντικά θέματα, για τα οποία η κυβέρνησ πρέπει οπωσδήποτε να κάνει κάτι, το 45,1% απάντησε η ακρίβεια, το 31,7% το ΕΣΥ και το 27,4% οι χαμηλοί μισθοί.
Τρίτον, στη δημοσκόπηση της Prorata για το Attica TV η ΝΔ είχε 9,5 μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, καθώς στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, με αναλογική, δηλαδή, κατανομή των αναποφάσιστων, η ΝΔ ήταν στο 29% και το ΠΑΣΟΚ στο 18,5%. Αλλά το 76% των πολιτών δήλωσαν “όχι ιδιαίτερα/καθόλου ικανοποιημένοι” από το κυβερνητικό έργο. Και το 78% χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο πρόβλημα την ακρίβεια, το 32% την υγεία/περίθαλψη, το 29% την εγκληματικότητα, το 26% την ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς/συνθήκες εργασίας το 21%.
Μάλιστα στην ερώτηση «πώς θα περιγράφατε την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού που διαμένετε», το 33% απαντά «τα χρήματα φτάνουν για τα αναγκαία», το 27% «φτάνουν τα χρήματα αλλά δεν αποταμιεύουμε» ενώ το 23% δηλώνει πως «δεν φτάνουν ούτε για τα αναγκαία».
Ειδικότερα, το 66% των πολιτών δηλώνει ότι δυσκολεύεται από αρκετά έως πολύ να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης (ρεύμα/φυσικό αέριο), το 56% δυσκολεύεται να αγοράσει ρούχα και παπούτσια, το 57% ακόμα και να αγοράσει το φαγητό του, ενώ ένα 55% δυσκολεύεται να καλύψει τις στεγαστικές του υποχρεώσεις (ενοίκια/δάνεια).
Η ρητορική της κυβέρνησης πέφτει στο κενό
Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι βασικά αφηγήματα της κυβέρνησης, όπως τα μέτρα κατά της ακρίβειας και η αύξηση των μισθών δεν “πιάνουν” στην κοινή γνώμη. Ενώ τομείς στους οποίους η ΝΔ είχε υποσχεθεί “δράση” όπως η εγκληματικότητα ή μεταρρυθμίσεις όπως η υγεία, θεωρούνται από τους πολίτες προβληματικοί.
Κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται ότι χρόνια προβλήματα του ελληνικού κράτους δεν μπορούν να λυθούν από τη μία ημέρα στην άλλη. Το θέμα είναι όμως ότι η ΝΔ κυβερνά περισσότερα από πέντε χρόνια και οι ίδιοι της οι ψηφοφόροι απαιτούν αποτελέσματα στην καθημερινότητα τους.
Το γεγονός ότι τα μισά από αυτά τα χρόνια υπήρχε η πανδημία και εν συνεχεία ήρθε η ενεργειακή κρίση φαίνεται πως αντιμετωπίζεται πλέον από τους ψηφοφόρους ως… δικαιολογία. Ενώ η απουσία ξεκάθαρης εκλογικής “απειλής”, λειτουργεί εν τελεί αποσυσπειρωτικά για τη ΝΔ.
Πάντως ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος χθες λέγοντας: “Η ΝΔ παρά τη φθορά έχει σταθερή και ισχυρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Προηγείται στις μετρήσεις μακράν έστω και με πιο χαμηλά ποσοστά. Αλλά και πριν το 23 είχαμε δει δημοσκοπικά ποσοστά που δεν προϊδέαζαν ότι η ΝΔ θα ήταν αυτοδύναμη”.
Σημειωτέον ότι δεν είναι ακόμη απολύτως ξεκάθαρο εάν και πως θα επηρεάσει τη ΝΔ η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά. Σε εσωκομματικό καθαρά επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης είναι σαφώς κερδισμένος. Ο Μεσσήνιος πάντως μιλώντας στο συνέδριο με θέμα “50 χρόνια εξωτερικής πολιτικής” επικαλέστηκε ότι στις ευρωεκλογές η ΝΔ έχασε, σε απόλυτους αριθμούς, 1,3 εκ ψηφοφόρους.
Προφανώς όμως δεν είναι όλοι αυτοί σαμαρικοί, ούτε απείχαν ή στράφηκαν σε δεξιά κόμματα διαμαρτυρίας μόνο και μόνο λόγω του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της δυσαρέσκειας περί “πασοκοποίησης” της ΝΔ. Η ακρίβεια άλλωστε δεν κατέστη το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα μετά τις ευρωεκλογές. Αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι η ΝΔ θα πρέπει να καταφέρει να πείσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της να επιστρέψουν είτε από την αποχή είτε από τα ακραία δεξιά κόμματα.
Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε δείχνουν ότι στην πραγματικότητα είναι το ΠΑΣΟΚ που κερδίζει τη “μάχη του κέντρου”, καθώς η πλειοψηφία των κεντρώων ψηφοφόρων δηλώνουν ότι έχουν το βλέμμα πλέον στη Χαριλάου Τρικούπη.
Στο Μαξίμου πάντως αποφεύγουν τη συζήτηση περί δεξιάς ή κέντρου, τονίζοντας ότι τα προβλήματα δεν έχουν ιδεολογικό χρώμα και δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από τους πολίτες για το έργο της σε θέματα της καθημερινότητας τους. Ενώ ρίχνουν ήδη στο τραπέζι και την “απειλή” της πολιτικής και άρα και οικονομικής ασταθειας, με παραδείγματα προς αποφυγήν τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου