Πέμπτη, Δεκεμβρίου 19, 2024

Απ’ τις τσέπες μας στα ταμεία τους...

 




Η έκρηξη του πληθωρισμού από το 2021 και μετά τροφοδότησε μια συζήτηση μεταξύ οικονομολόγων, κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων. Το κεντρικό ερώτημα ήταν: Ποιος φταίει για τον πληθωρισμό; Οι όποιες αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων ή τα κέρδη των επιχειρήσεων;



Παραδόξως, την απάντηση ότι φταίνε τα επιχειρηματικά κέρδη...

ότι δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι μετατρέπουν σε ευκαιρία κερδοσκοπίας κάθε διαταραχή στον μηχανισμό διαμόρφωσης των τιμών, δεν την έδωσαν κάποιες ριζοσπαστικές δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, αλλά «καθωσπρέπει» επίσημοι επιτηρητές των τιμών και του κόστους του χρήματος, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δειλά στην αρχή, στεντόρεια στη συνέχεια, ακούσαμε την Κριστίν Λαγκάρντ να μιλά για «πληθωρισμό της απληστίας» -τα ύστερα του κόσμου!- και στη συνέχεια η φράση έγινε καραμέλα στα στόματα πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Οι οποίοι κάποια στιγμή αποφάσισαν να διαβούν τον κερδοσκοπικό Ρουβίκωνα και να επιβάλουν, χωρίς... υπερβολές, έκτακτη φορολόγηση στα «υπερκέρδη» εταιρειών συγκεκριμένων κλάδων.

Το τι χωρίζει το κανονικό κέρδος από το «υπερκέρδος» είναι μεγάλη συζήτηση. Αλλά ο πραγματικός δεσμός ανάμεσα στις αυξήσεις των τιμών που αδειάζουν τις τσέπες μας και στα κέρδη που γεμίζουν τα ταμεία των επιχειρήσεων αποκαλύπτεται στους ισολογισμούς τους.

Τα στοιχεία της ICAP, που εδώ και δεκαετίες ακτινογραφεί τους ισολογισμούς των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, επιβεβαιώνουν με αριθμούς αυτό που ήδη διαισθανόμαστε σε κάθε επαφή μας με τα ράφια των σούπερ μάρκετ ή τα γκισέ των τραπεζών: ό,τι έφυγε από το εισόδημά μας από το 2021 και μετά για να καλύψουμε τα όλο και ακριβότερα αγαθά και υπηρεσίες, μεταφέρθηκε σχεδόν αυτούσιο στα ταμεία των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων. Συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, που μετέτρεψαν τη «θεραπεία» του πληθωρισμού -την αύξηση των επιτοκίων- σε χρυσοτόκο όρνιθα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2023, οι 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται στα 25 δισ. ευρώ, αυξημένα 13% σε σχέση με το 2022. Κι αυτό συνεχίστηκε και το 2024 που κλείνει σε λίγες μέρες. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της όλα τα δεδομένα για να δει αν και σε ποιους συσσωρεύτηκαν «υπερκέρδη» που φούσκωσαν από την ακρίβεια. Αν το κυβερνητικό σόου με τις τράπεζες είχε την παραμικρή αξιοπιστία, θα επεκτεινόταν σε όλους τους ομίλους που έκαναν πάρτι με τις τιμές...

H άποψη της Εφ.Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου