Πέμπτη, Δεκεμβρίου 26, 2024

Προεδρία της Δημοκρατίας: Ο νέος Πρόεδρος...



...η Διαμαντοπούλου και τα επικοινωνιακά κόλπα του Μαξίμου...
Πλησιάζει η ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του για την επιλογή του προσώπου που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το πρόσωπο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός... θα συμβολίσει, μεταξύ άλλων, τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά την πορεία προς τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, αλλά εν μέρει και τον χαρακτήρα που θέλει να δώσει στην παράταξή του. Η κατάσταση της αντιπολίτευσης μπορεί να δίνει μεγάλες δυνατότητες στον πρωθυπουργό, συγχρόνως όμως υπάρχουν θέματα και στο ίδιο του το κόμμα, όπως φάνηκε από τις ευρωεκλογές και μετά.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε και πάλι να μπορεί να προτείνει για το προεδρικό αξίωμα γυναίκα, όπως συνέβη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Είναι κάτι που το έχουμε γράψει και πριν από λίγους μήνες στην ΑΥΓΗ της Κυριακής. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ακούστηκε και το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου. Πόσο μάλλον που μια τέτοια επιλογή είναι ενδιαφέρουσα και για το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσιότητας.

Η Άννα «τρώει πόρτα»;

Ομως δεν φαίνεται ότι η Άννα Διαμαντοπούλου θα είναι στις σκέψεις του πρωθυπουργού - αν ήταν ποτέ πραγματικά. Όσο κι αν διαδόθηκαν ή γράφτηκαν σχετικές φήμες, δεν απηχούν ρεαλιστικά σενάρια, αλλά μόνο κάποια επικοινωνιακά τρικ του Μεγάρου Μαξίμου. Το τελευταίο «επεισόδιο» θέλει την Άννα Διαμαντοπούλου να εξαιρείται από τη λίστα των πιθανών υποψηφίων με την αιτιολόγηση ότι επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ, άρα δεν έχει εξωκομματικά χαρακτηριστικά πλέον.

Είναι η ίδια η Άννα Διαμαντοπούλου που έλεγε στη διάρκεια της εσωκομματικής μάχης στο ΠΑΣΟΚ ότι το όνομά της φιγουράρει με διάφορες ευκαιρίες για διάφορα πόστα. Μόνο που όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, δεν είχαν ποτέ σχέση με πραγματικότητα.

Εφόσον όμως γίνεται σήμερα η συζήτηση, γιατί επανέρχεται το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου; Διότι υπάρχουν τα γενικότερα σενάρια προσέγγισης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Την ώρα μάλιστα που ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει κατηγορηματικά πλέον ότι δεν υπάρχει πιθανότητα συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. Και μάλιστα όχι μόνο με τον Κ. Μητσοτάκη, αλλά γενικότερα με τη Ν.Δ.

Ο Παύλος Γερουλάνος δεν «παίζει» με τον Νίκο και την Άννα

Την ίδια ώρα, τα όποια σενάρια ακούγονται ή υπάρχουν για την Άννα Διαμαντοπούλου δεν είναι άσχετα και με τις ισορροπίες μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Η Άννα Διαμαντοπούλου, παρά το γεγονός ότι εκφράζει μια πιο κεντρώα-κεντροδεξιά εκδοχή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ήρθε για να μείνει. Οι απόψεις της συγκινούν ψηφοφόρους που έχουν μετακινηθεί προς τον Κ. Μητσοτάκη αλλά τώρα είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι κι αυτό συμπληρώνει την προσπάθεια του Ν. Ανδρουλάκη να εκφράσει το ευρύτερο Κέντρο.

Αυτός που είναι δυσαρεστημένος είναι ο Παύλος Γερουλάνος. Ο οποίος δεν μπορεί να ξεχάσει ότι εξαιτίας της υποψηφιότητας της Άννας Διαμαντοπούλου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να είναι αυτός σήμερα ο αρχηγός του κόμματος που έγινε και αξιωματική αντιπολίτευση. Να θυμίσουμε ότι ήρθε τρίτος με ελάχιστη διαφορά από τον Χάρη Δούκα, κι αυτό επειδή η Άννα Διαμαντοπούλου, απευθυνόμενη σε ένα ομοειδές κοινό, πήρε ένα σημαντικό ποσοστό κόβοντας ψήφους από τον Π. Γερουλάνο, ο οποίος είχε πολλές πιθανότητες περάσει στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Ν. Ανδρουλάκη και να εκλεγεί αυτός στην ηγεσία.

Σήμερα ο Π. Γερουλάνος δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η Άννα Διαμαντοπούλου διαδραματίζει ρόλο σε κεντρικό επίπεδο. Σε αντίθεση με τον ίδιο, όπως και με τον Χ. Δούκα, οι οποίοι, παρά το φαίνεσθαι και τα δημοσίως λεγόμενα, δεν έχουν την ίδια επιρροή.

Υπάρχουν λοιπόν και εσωκομματικοί λόγοι που το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου βρίσκεται με κάθε ευκαιρία στην επικαιρότητα. Οι… πληροφορίες κυρίως επιμένουν στο ότι υπάρχει κάποιου είδους διασύνδεση με τον Κ. Μητσοτάκη.

Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ακόμα ένα όνομα που ακούγεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας εδώ και καιρό είναι αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου. Κρατάμε μικρό καλάθι για όλα!

Η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας συμβολίζει πολιτικές τάσεις και κοινωνικές διαθέσεις. Θέματα τα οποία θέλει να διαχειριστεί ο Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά του πολιτικά σχέδια. Ειδικά αν κρατάει ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Η επιλογή του προσώπου που θα προταθεί δημιουργεί διλήμματα και στην κυβερνητική παράταξη αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που περνά περίοδο μεγάλης κρίσης, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, που θέλει να αναδειχθεί σε de facto αξιωματική αντιπολίτευση.

Εκτός από το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, το θέμα της επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δίνει τη δυνατότητα στον Κ. Μητσοτάκη να διαμορφώσει ισορροπίες στην παράταξή του, μέρος της οποίας διαφωνεί εντόνως με την πολιτική του.

Κίνητρα και κριτήρια

Το αν ο Κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να είναι υποψήφιος και για τρίτη κοινοβουλευτική θητεία αποτελεί βασικό κριτήριό του για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Που σημαίνει να έχει συνεννόηση μαζί του ή μαζί της χωρίς τριβές αλλά και να δημιουργήσει την αίσθηση ανοίγματος σε πολιτικούς χώρους ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Αν ο ίδιος έχει διαφορετικό σχεδιασμό, τότε το κριτήριο είναι πολύ πιο εύκολο για τον πρωθυπουργό. Η επιλογή του προσώπου μπορεί ακόμα και να αποτελεί ένα εργαλείο ώστε να επηρεάσει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., στον χαρακτήρα του κόμματος, ακόμα και στην επιλογή κάποιου που θα ηγηθεί της παράταξης μετά τον Κ. Μητσοτάκη.

Σπύρος Σουρμελίδης

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου