Πέμπτη, Δεκεμβρίου 26, 2024
Πανεπιστημιακοί αντιδρούν στη διαγραφή φοιτητών - «Να τους δοθεί χρόνος να πάρουν τα πτυχία τους» Τι προτείνει στην κυβέρνηση η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης για τις οριζόντιες διαγραφές φοιτητών.
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Η αγωνία των φοιτητών να προλάβουν να πάρουν τα πτυχία τους πριν ξεκινήσουν οι διαγραφές από τα ΑΕΙ, όπως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, έχει «μεταφερθεί» στους πανεπιστημιακούς καθηγητές, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι καθήκον τους να στηρίξουν τους νέους.
Οι διδάσκοντες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου -όπως και πολλοί ακόμη σε όλα τα ΑΕΙ- τάσσονται κατά των οριζόντιων διαγραφών για όσους έχουν ξεπεράσει το όριο φοίτησης και δηλώνουν προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ότι πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους φοιτητές για να πάρουν τα πτυχία τους. Τέλος, καλούν το υπουργείο να μην στερήσει από τα τμήματα και τους ακαδημαϊκούς λειτουργούς την ύψιστη ευθύνη που φέρουν ως δημόσιοι λειτουργοί να καθορίζουν οι ίδιοι τα κριτήρια αποφοίτησης, έχοντας τη γνώση των απαιτήσεων και της ιδιαιτερότητας των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του κάθε προγράμματος σπουδών.
Σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι καθηγητές διαπιστώνουν ότι μεγάλος αριθμός των εν λόγω φοιτητών είναι ενεργοί, παρακολουθούν και εξετάζονται επιτυχώς σε μαθήματα της σχολής στις τρέχουσες εξεταστικές. Η συνολική τους πορεία δίνει ενδείξεις ότι έχουν τις δυνατότητες να αποφοιτήσουν, εάν τους δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος και συνθήκες. Αναγνωρίζουν ότι ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών δεν είναι ενεργοί για αρκετά χρόνια και υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους.
«Είναι σκόπιμο, να υπάρξει επικοινωνία με τους συγκεκριμένους φοιτητές προκειμένου να διαπιστώσουμε αν υπάρχει αντικειμενική προοπτική ολοκλήρωσης των σπουδών τους» τονίζεται στο ψήφισμα. Θεωρούν ότι οι οριζόντιες διαγραφές με μοναδικό κριτήριο τον αριθμό των ετών που έχουν παρέλθει από την εγγραφή, χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψιν οι ιδιαιτερότητες της εκπαιδευτικής διαδικασίας κάθε tμήματος/sχολής και εξατομικευμένα τα προβλήματα φοίτησης κάθε φοιτητή, δεν συνεισφέρουν σε μια αντικειμενική διαδικασία αξιολόγησης της συνολικής απόδοσης τους.
Το ζήτημα αυτό απασχολεί πάρα πολύ σοβαρά την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις διοικήσεις των ιδρυμάτων και όπως φαίνεται κανένα πανεπιστήμιο δεν είναι έτοιμο ή αποφασισμένο να προχωρήσει σε διαγραφές φοιτητών.
Ταυτόχρονα, όμως, τα ΑΕΙ έχουν ενημερώσει τους φοιτητές να λάβουν μέρος σε όλες τις εξεταστικές και να κάνουν σοβαρές προσπάθειες να πάρουν τα πτυχία τους. Το ζήτημα αυτό πάντως έχει τεθεί και από τους πρυτάνεις στον υπουργό Παιδείας, ζητώντας να βρεθεί μια λύση, ώστε να μην την πληρώσουν και φοιτητές που έχουν αντικειμενικούς λόγους και δυσκολεύονται να πάρουν έγκαιρα τα πτυχία τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου