Τρίτη, Δεκεμβρίου 31, 2024
Ετσι στα ξεκούδουνα!...
Υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά; Το ερώτημα αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου. Καπνό έχουμε και μάλιστα μπόλικο, αλλά η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχει φωτιά. Πρόκειται λοιπόν για προϊόν της αχαλίνωτης φαντασίας διαφόρων κύκλων που παρουσιάζουν την επιθυμία τους ως πραγματικότητα; Τα... σενάρια εμφανίστηκαν πριν από αρκετό καιρό. Διακινήθηκαν από μέσα ενημέρωσης, φιλικά προς την κυβέρνηση, οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι δράστες δεν ήταν δημοσιογράφοι, αλλά παράγοντες του μεγάρου Μαξίμου που ισχυρίζονται είτε ότι συνομιλούν με τον πρωθυπουργό, οπότε έχουν πληροφόρηση από πρώτο χέρι, είτε ότι είναι σε θέση να διαβάζουν το μυαλό του πρωθιερέα του καθεστώτος και να ερμηνεύουν τις σκέψεις του.
Την ίδια περίοδο είχαμε δηλώσεις υπουργών σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, αγαθό που κατά την κρίση τους εξασφαλίζουν μόνο οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις. Δείχνουν μάλιστα προς ενίσχυση της θεωρίας τους τις εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή (Ουκρανία, Μέση Ανατολή) και εσχάτως τα σοβαρά προβλήματα σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που τις ταλαιπωρεί. Κορυφαία παραδείγματα, η παρατεταμένη αβεβαιότητα στη Γαλλία με τις συνεχείς αλλαγές κυβερνήσεων που κάνει ο αιρετός μονάρχης Μακρόν και η κατάρρευση του τρικομματικού συνασπισμού στη Γερμανία. Δεν έχουμε, λένε, την πολυτέλεια να μπούμε σε τέτοιου τύπου περιπέτειες. Συνεπώς, υποστηρίζουν, η λύση είναι ισχυρές, μονοκομματικές, αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Κι αν οι πολίτες έχουν άλλη άποψη; Αν δηλαδή, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, δεν θέλουν να πριμοδοτήσουν ένα κόμμα για να αναλάβει μόνο του τις ευθύνες διαχείρισης των δημόσιων υποθέσεων, τι γίνεται; Ε τότε, κατά την αντίληψη των οπαδών των ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων, πρέπει να δημιουργήσουμε το πλαίσιο ώστε να μην μπούμε σε κλίμα πολιτικής αστάθειας που θα βλάψει τα συμφέροντά μας. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Με αλλαγή του εκλογικού νόμου. Με ένα εκλογικό σύστημα που θα δίνει μεγαλύτερο μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα και θα ανεβάσει το όριο για την είσοδο στη Βουλή από το 3% στο 5%, η αυτοδυναμία θα είναι σχετικά εύκολη υπόθεση.
Προφανώς δεν τους νοιάζει που με αυτά τα τερτίπια θα προκύψει μια τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κυβέρνηση να έχουμε κι ας είναι μειοψηφία στο εκλογικό σώμα. Προφανώς επίσης τα στελέχη της Ν.Δ. που μιλούν για πολιτική σταθερότητα και αυτοδύναμες κυβερνήσεις αναφέρονται στο κόμμα τους. Αυτοδύναμη κυβέρνηση άλλου κόμματος θα είναι καταστροφή για τη χώρα, σύμφωνα με την… ευρύχωρη ανάλυσή τους. Ναι, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον δύο φορές απέκλεισε την περίπτωση να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Δεσμεύτηκε δημοσίως. Καιροφυλακτεί η υποψία και μπουκάρει στη συζήτηση. Αν ισχύει αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης γιατί, όπως γράφει η «Καθημερινή» που συνήθως είναι καλά ενημερωμένη για τις κινήσεις του, βολιδοσκόπησε για το συγκεκριμένο θέμα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη στην πρόσφατη συνάντησή τους στη Βουλή; Είχε κανέναν λόγο να το κάνει αφού δεν προτίθεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο; Ακαδημαϊκή συζήτηση ήταν μεταξύ τσαγιού και βουτημάτων; Αντί να τον ρωτήσει για παράδειγμα ποια βιβλία διάβασε το 2024, ποια έργα είδε στον κινηματογράφο, ποιες θεατρικές παραστάσεις παρακολούθησε, του ζήτησε έτσι στα ξεκούδουνα να του πει τη γνώμη του για το εκλογικό σύστημα; Μήπως ψάχνει συνέταιρο για να προχωρήσουν παρέα και να μη χρεωθεί αποκλειστικά αυτός την κωλοτούμπα;
Τάσος Παππάς
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου