Τρίτη, Δεκεμβρίου 31, 2024
Ρεβεγιόν με ιώσεις, γρίπη και κορονοϊό: Έρχεται μεγάλο κύμα κρουσμάτων - Σύσταση για τεστ Εκρηκτικό «κοκτέιλ» ιώσεων, γρίπης και κορονοϊού στο γιορτινό τραπέζι. Προειδοποίηση από τους ειδικούς στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
EUROKINISSI
Όλο και περισσότερο αυξάνονται τα κρούσματα εποχιακών ιώσεων και κορονοϊού εν μέσω των εορταστικών ημερών. Η γρίπη «θερίζει» και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι έρχεται το επόμενο διάστημα κορύφωση των κρουσμάτων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μίλησε για την έξαρση των εποχιακών ιώσεων και των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρούνται αυτή την περίοδο, επισημαίνοντας ότι οι νοσηλείες και οι επισκέψεις στα ΤΕΠ των νοσοκομείων αυξάνονται.
«Μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε ιώσεις, γρίπη και κορονοϊό, είναι λογικό. Είναι οι δύσκολοι μήνες, που είναι πάντα σε εξάρσεις και υφέσεις», δήλωσε η κ. Παγώνη στο MEGA.
Σύμφωνα με την ίδια, οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι άνω των 64 ετών και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά την διάρκεια αυτών των μηνών.
Σύσταση για τεστ αμέσως μετά τις γιορτές
«Ποτέ δεν είναι αργά να γίνει το εμβόλιο της γρίπης. Γίνανε 2,4 εκατομμύρια εμβόλια, έπρεπε να γίνουν, γιατί είναι αρκετές οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Χρειάζεται προσοχή», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Η Ματίνα Παγώνη έκανε επίσης σύσταση σε όσους διασκεδάσουν την περίοδο των γιορτών να κάνουν τεστ για κορονοϊό, προτού επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Πότε έρχεται η κορύφωσή τους
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων ιώσεων αλλά και εποχικής γρίπης καταγράφεται αυτή την περίοδο στη χώρα, με την πρόβλεψη ότι η κορύφωσή τους θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου.
Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Μάτα Τσικρικά, μιλώντας στο ΕΡΤ News, επισημαίνει ότι η εποχική γρίπη, κυρίως ο τύπος Α, είναι αυτή τη στιγμή η κυριότερη αιτία έξαρσης.
«Η γρίπη αυξάνεται ιδιαίτερα, κυριαρχεί με υψηλό πυρετό, κακουχία, πονοκέφαλο και μυαλγίες. Περιμένουμε κορύφωση των κρουσμάτων στα μέσα Ιανουαρίου», τόνισε η κα Τσικρικά. Προέτρεψε τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, να εμβολιαστούν άμεσα, προκειμένου να προλάβουν την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων.
«Αν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί και ανήκει στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, καλό θα ήταν να μιλήσει με τον γιατρό του και να εμβολιαστεί έτσι ώστε να προλάβει τις δύο αυτές εβδομάδες που χρειάζονται για να γίνει το μέγιστο των αντισωμάτων του. Η γρίπη αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι κυριαρχεί με πολύ υψηλό πυρετό, με κακουχία, με πονοκέφαλο και μυαλγίες», πρόσθεσε.
Τέλος, μιλώντας για τις βιταμίνες, η κα. Τσικρικά ανέφερε πως «κάποιος πρέπει να γνωρίζει ότι όταν βρίσκεται σε μια ενεργό λοίμωξη υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην μπορεί να απορροφήσει τις βιταμίνες, γιατί τις περισσότερες φορές οι νοσήσεις αυτές έχουν και γαστρεντερικές διαταραχές.
»Άρα η απορρόφηση θα είναι μειωμένη, δεν θα μπορεί να είναι ιδιαίτερα καλή, αλλά κυρίως χρειάζεται ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να φτάσει τα επίπεδα. Το σημαντικότερο και θεμέλιος λίθος πρόληψης είναι η καλή διατροφή».
Κρούσματα του ιού Mpox στη χώρα μας - Τι πρέπει να προσέξουμε
Tο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2024 αναφέρθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα Μpox.
Λόγω της παρατηρούμενης αύξησης των περιστατικών Mpox το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η διασπορά του ιού ιού συνεχίζεται στη χώρα μας και διεθνώς.
Η νόσος Mpox είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από μόλυνση με τον ιό mpox.
Ο ιός Mpox είναι γενετικά παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς, αλλά λιγότερο μεταδοτικός προκαλώντας πιο ήπια συμπτώματα.
Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.
Τα συμπτώματα του ιού Μpox
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό Mpox περιλαμβάνουν:Πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.
Οι τρόποι μετάδοσης της νόσου Mpox περιλαμβάνουν:α. Στενή προσωπική επαφή
β. Έκθεση σε βιολογικά υγρά
γ. Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού)
δ. Βάση των υφιστάμενων επιδημιολογικών δεδομένων στην Ελλάδα, η νόσος Mpox μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικά
Ο ΕΟΔΥ συστήνει:Αποφύγετε στενή επαφή με άτομα που έχουν τα συμπτώματα (πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ή χαρακτηριστικό εξάνθημα που εμφανίζεται 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων)
Αν εμφανίσετε συμπτώματα, αναζητείστε ιατρική βοήθεια και αποφύγετε σεξουαλικές επαφές ή στενή επαφή με άλλα άτομα
Εμβολιασμός έναντι Mpox σύμφωνα με τις σχετικές συστάσεις για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές περιγράφονται παρακάτω:Άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες και γυναίκες, άτομα τρανς, μη δυαδικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, ή έχουν νοσήσει από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα τους τελευταίους 3 μήνες.
Επαγγελματίες υγείας και φροντίδας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους ή σε συνθήκες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς τύπου Mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες, εμβολιαστικά κέντρα, αποστολές σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς τύπου Mpox κλπ).
Άτομα που συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές αποστολές, άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που επισκέπτονται συγγενείς και φίλους τα οποία ταξιδεύουν σε περιοχές των χωρών που είναι επηρεαζόμενες (ο κατάλογος των περιοχών των χωρών επικαιροποιείται από τον ΕΟΔΥ και είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του). Επίσης, άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν για προσωπικούς λόγους καθώς και για ειδικές συνθήκες (π.χ. μακρόχρονη παραμονή σε χώρες όπου αναφέρονται κρούσματα Mpox) και που δεν περιλαμβάνονται στις προαναφερθείσες κατηγορίες.
Aτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς τύπου Mpox συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που κατοικούν στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον. Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση εντός 4 ημερών από την έκθεση. Εμβολιασμός μέχρι και 14 ημέρες μετά από την έκθεση συνιστάται επίσης γιατί μπορεί να προσφέρει προστασία. Εμβολιασμός γίνεται μόνον εφόσον το άτομο σε στενή επαφή με το κρούσμα δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα.
Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων.
«Δραματική» αύξηση στα κρούσματα κοκκύτη - Ο «ύποπτος» βήχας
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων του κοκκύτη στη χώρα, έκρουσε ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Η αύξηση των κρουσμάτων είναι δραματική», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στο Action 24.
Μάλιστα, όπως είπε, «φέτος έχουμε τόσα κρούσματα όσα την τελευταία 20ετία».
Ερωτηθείς για το πού οφείλεται η δραματική αύξηση στα κρούσματα κοκκύτη, ο κ. Μαγιορκίνης την απέδωσε στην καλύτερη διάγνωση, «αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν κενά εμβολιαστικά».
«Το εμβόλιο είναι μαζί με τη διφθερίτιδα και τον τέτανο. Ξεκινούν τα βρέφη από 2 μηνών, το κάνουν στους 4-6 μήνες, στους 18 μήνες, στα 4-6 έτη και συνεχίζουν ως ενήλικες στα 18 και από εκεί και πέρα ανά 10 χρόνια» σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.
Ο «ύποπτος» βήχας
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η «διάγνωση στα βρέφη γίνεται μόνο από ειδικό παιδίατρο».
«Ο κοκκύτης ξεκινά με απλό κρυολόγημα και μετά από μία εβδομάδα εγκαθίσταται παροξυσμικός βήχας, κάποιος βήχει για πολλή ώρα και δεν μπορεί να ανασάνει», είπε και πρόσθεσε:
«Είναι μια βακτηριακή νόσος, όχι ιός, είναι ένα μικρόβιο που προκαλεί τη συμπτωματολογία. Μεταδίδεται αναπνευστικά με τα σταγονίδια. Η υποψία ξεκινάει με τον βήχα και θα πρέπει να ξεκινήσει κανείς αντιβιοτική θεραπεία μέσα σε δύο εβδομάδες από την έναρξη του βήχα».
Όπως είπε, η διάγνωση γίνεται «με ειδική λήψη επιχρίσματος, οι κλασικές καλλιέργειες δεν τον αναζητούν αλλά πρέπει να τον ψάξεις ειδικά».
Τα συμπτώματα του κοκκύτη
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 7 έως 10 ημέρες μετά τη λοίμωξη, αλλά μπορεί να εμφανιστούν έως και 21 ημέρες μετά. Συνολικά, διακρίνονται 3 στάδια της νόσου.
Πρόδρομο/καταρροϊκό στάδιο: Το πρώτο στάδιο διαρκεί 1 – 2 εβδομάδες, κατά τις οποίες ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος, δηλαδή:Φτέρνισμα
Καταρροή
Ήπιος πυρετός
Ήπιος βήχας
Παροξυσμικό στάδιο: Μετά από δύο εβδομάδες, ο ασθενής περνά στο δεύτερο στάδιο της νόσου, όπου:Ο βήχας γίνεται εντονότερος
Υπάρχουν επεισόδια παροξυσμικού βήχα, ακολουθούμενου από εισπνευστικό συριγμό (κοκκοράκι). Ο παροξυσμός περιλαμβάνει επεισόδια βήχα που διαδέχονται το ένα το άλλο με αυξανόμενη ένταση. Οι παροξυσμοί του βήχα κάνουν αρχικά την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας και γίνονται ολοένα συχνότεροι, μέχρι που φθάνουν κατά μέσο όρο τους 15 το 24ωρο.
Συχνά, μετά τα επεισόδια αυτά παρατηρούνται:Αποβολή παχύρευστης, διαυγούς βλέννας
Εμετός
Αφυδάτωση
Δυσκολία στην αναπνοή
Μπλε ή μωβ δέρμα γύρω από το στόμα
Στάδιο αποδρομής: Διαρκεί 2-3 εβδομάδες και οι παροξυσμοί γίνονται ηπιότεροι και αραιότεροι και τελικά σταματούν. Ο πυρετός κατά τη διάρκεια της νόσου όταν υπάρχει είναι συνήθως ήπιος.
Στα βρέφη, ενδεχομένως να μην εμφανιστεί καθόλου ο συνήθης «συριγμός», ενώ μετά τα επεισόδια παροξυσμικού βήχα μπορεί να ακολουθήσει διακοπή της αναπνοής για σύντομα χρονικά διαστήματα (άπνοια).
Οι έφηβοι, οι ενήλικες και τα παιδιά που έχουν λάβει μερική ανοσοποίηση παρουσιάζουν κατά κανόνα ηπιότερα ή ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα. Στις ομάδες αυτές, καθώς και στα πολύ νεαρά βρέφη, η διάγνωση του κοκκύτη είναι δυσκολότερη.
Τι να προσέξετε τις γιορτές
Ο ΕΟΔΥ δίνει τις κατάλληλες συμβουλές για την πρόληψη των τροφιμογενών νοσημάτων, των νοσημάτων που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου.
Τι προτείνει ο ΕΟΔΥ:Διατηρήστε τα τρόφιμα χωριστά
Διατηρήστε το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα αυγά ξεχωριστά από τα υπόλοιπα τρόφιμα στο ψυγείο, σε δοχεία ή σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες
Αποθηκεύστε τα αυγά στην αρχική τους συσκευασία στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου)
Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς
Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 βαθμούς τουλάχιστον. Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.
Το μαγείρεμα της γέμισης για τη γαλοπούλα σε σκεύος διασφαλίζει ότι η γέμιση θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν μαγειρεύετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο.
Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσει στους 74 βαθμούς.
Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.
Διατηρήστε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες.
Μετά την παρασκευή του φαγητού, διατηρήστε το σε ασφαλείς θερμοκρασίες είτε πρόκειται για ζεστό είτε για κρύο φαγητό.
Τοποθετήστε τα περισσεύματα των τροφίμων στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός 2 ωρών από τη στιγμή που παρασκευάστηκε το φαγητό. Εναλλακτικά τοποθετήστε τα περισσεύματα στο ψυγείο εντός 1 ώρας, εάν τα τρόφιμα εκτίθενται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 32°C, όπως κατά τη μεταφορά τους με αυτοκίνητο.
Η θερμοκρασία στη συντήρηση του ψυγείου σας πρέπει να ρυθμιστεί ώστε να είναι μικρότερη ή ίση με 4 βαθμούς Κελσίου και στην κατάψυξη μικρότερη ή ίση με -18 βαθμούς Κελσίου.
Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το:σε ένα δοχείο στο ψυγείο
σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή
στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή
Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4 και 60 βαθμών Κελσίου.Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά ειδικά αν πρόκειται να παρασκευάσετε φαγητά που περιέχουν ωμά αυγά.
Βακτήρια όπως η Salmonella spp. επιβιώνουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό των αυγών με κανονική όψη. Πολλά αγαπημένα εορταστικά φαγητά ή γλυκά περιέχουν ωμά αυγά (π.χ. τα φαγητά με αυγολέμονο, το τιραμισού, διάφορες σάλτσες τύπου Caesar).
Μην καταναλώνετε ωμή ζύμη.
Η ζύμη που παρασκευάζεται με αλεύρι ή/και αυγά μπορεί να περιέχει βακτήρια, όπως η Salmonella spp. Μη δοκιμάζετε και μην αφήνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν ωμή ζύμη που προορίζεται για ψήσιμο ή μαγείρεμα (π.χ. ζύμη για κουλουράκια, μπισκότα).
Μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό:Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού
Πριν καταναλώσετε τρόφιμα
Μετά τον χειρισμό ζωοτροφής για κατοικίδια ζώα ή την επαφή με κατοικίδια ζώα
Μετά τη χρήση της τουαλέτας
Μετά την αλλαγή της πάνας ή τον καθαρισμό ενός παιδιού που έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα
Μετά την επαφή με απορρίμματα
Πριν και μετά τη φροντίδα ασθενούς
Πριν και μετά τη φροντίδα τραύματος
Μετά το φύσημα της μύτης, το βήξιμο ή το φτέρνισμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου