Παρασκευή, Δεκεμβρίου 27, 2024
Ο Καζαμίας του Κ. Μητσοτάκη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ανασχηματισμό Μετά τις διακοπές οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού. Το ασανσέρ των υποψηφίων για την Ηρώδου Αττικού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
Την επόμενη κίνηση του Κ. Μητσοτάκη στην πολιτική σκακιέρα αναμένουν οι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την πρόταση του πρωθυπουργού για τον/την πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η αντίστροφη μέτρηση για τη δημοσιοποίηση του προσώπου που θα προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα έχει ξεκινήσει, αφού ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα το πράξει μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Στη θαλασσινή αύρα των Χανίων όπου βρίσκεται για ολιγοήμερη ξεκούραση ή στο «οξυγόνο» του Μετσόβου που πιθανόν θα επισκεφτεί αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, ο πρωθυπουργός καλείται να αποφασίσει αν θα επιλέξει ένα πρόσωπο που μπορεί να συσπειρώσει την εκλογική βάση της ΝΔ σε μια περίοδο που τα κόμματα που είναι δεξιά της ΝΔ ανεβάζουν ποσοστά ή ένα πρόσωπο με αναφορές στην κεντροαριστερά, συνεχίζοντας την πολιτική παράδοση και «χτίζοντας» γέφυρες στο χώρο.
Το γεγονός ότι θα βρεθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα μπορεί να λέει κάτι για την επιλογή του και μπορεί και όχι, αφού κατά ορισμένους, το τελευταίο διάστημα έχει υποχωρήσει το σενάριο της υποψηφιότητάς του. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τυχόν επιλογή του θα γινόταν αποδεκτή ασμένως από τους γαλάζιους βουλευτές. Αν η επιλογή έχει ως κατ εξοχήν στόχο την ενίσχυση της εσωτερικής συνοχής της ΝΔ, τότε εκτός από τον πρόεδρο της Βουλής, τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να προταθούν είναι λίγα. Ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας, ο οποίος προσώρας έχει κλείσει κάθε σχετική συζήτηση, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παν. Πικραμμένος κα.
Επίσης το προηγούμενο διάστημα έχουν ακουστεί τα ονόματα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά αλλά και της Γιάννας Αγγελοπούλου, ενώ πριν από τις εορτές κυκλοφόρησε και το όνομα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατά πολλούς θα μπορούσε να ψηφιστεί και από το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ θα μπορούσε να συνδυαστεί και με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
Το σενάριο του Κώστα Καραμανλή, το οποίο έβαλε στο δημόσιο διάλογο ο Αντ. Σαμαράς έκλεισε άμεσα από τον ίδιον τον πρώην πρωθυπουργό ο οποίος δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται.
Περισσότερα σενάρια έχουν ακουστεί για την περίπτωση που ο Κ. Μητσοτάκης επιλέξει ένα πρόσωπο από το χώρο της κεντροαριστεράς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευαγγ. Βενιζέλος, η πρώην Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμου, η Μαρία Δαμανάκη, η Λούκα Κατσέλη, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, και εσχάτως η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου κα.
Στην αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του/της εκλεκτού/της του Κ. Μητσοτάκη έχει επανέλθει στο προσκήνιο το σενάριο της ανανέωσης της θητείας της νυν προέδρου της Δημοκρατίας Κατ. Σακελλαροπούλου, με το σκεπτικό ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που την είχαν υπερψηφίσει το 2020, θα χρειαστεί να δικαιολογήσουν τυχόν αρνητική θέση στην τωρινή εκλογή. Επίσης, κατά τους υπολογισμούς αρκετών επιτελών της ΝΔ, παρά τις αντιδράσεις του περασμένου καλοκαιριού, οι γαλάζιοι βουλευτές που θα καταψήφιζαν την υποψηφιότητά της ως αντίδραση στη στάση της στο νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, θα είναι τελικώς σημαντικά λιγότεροι, καθώς οι περισσότεροι ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την επανεκλογή τους.
Ουδείς, πάντως, μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει ένα πρόσωπο «out of the box» δηλαδή ένα πρόσωπο που δεν έχει ακουστεί μέχρι σήμερα. Αλλωστε ο πρωθυπουργός αρέσκεται στους αιφνιδιασμούς φίλων και αντιπάλων, όπως άλλωστε έκανε και το 2020 με την Κ. Σακελλαροπούλου.
Μετά την εκλογή του/της προέδρου της Δημοκρατίας, άπαντες στη ΝΔ θα αναμένουν αν και πότε ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Παρ ότι για αρκετό χρονικό διάστημα, ακούγονταν ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να αναμένονται αμέσως μετά τη διαδικασία εκλογής προέδρου Δημοκρατίας, εσχάτως ακούγεται έντονα ότι θα μετατεθούν για το τέλος του πρώτου εξαμήνου της νέας χρονιάς, για δύο λόγους: Γιατί η αναμονή του ανασχηματισμού έχει λειτουργήσει εκτονωτικά στο εσωτερικό της Κ.Ο και κυρίως διότι θα έχει συμπληρωθεί το μισό της δεύτερης κυβερνητικής θητείας της ΝΔ και ένα νέο σχήμα πιθανότατα θα οδηγήσει την κυβερνητική παράταξη έως τις εκλογές του 2027.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου