Τετάρτη, Δεκεμβρίου 25, 2024
Τα «πλοκάμια» του dark web στην Ελλάδα: Παιδική πορνογραφία, όπλα και χακάρισμα κινητών Υποθέσεις μέσα στο 2024 αποκάλυψαν ότι οι δράστες αναβαθμίζουν τις γνώσεις και τις πρακτικές τους.
Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
Όλο ένα και μεγαλύτερο ερευνητικό ενδιαφέρον παρουσιάζει για την ΕΛ.ΑΣ. το dark web, λόγω της πληθώρας των υποθέσεων που αποκαλύπτονται για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας.
Το σκοτεινό διαδίκτυο «προσφέρεται» για τους εγκληματίες, καθώς εξαφανίζει τα ηλεκτρονικά τους ίχνη. Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό «στοιχείο» στο dark web αποκτά εντονότερο αποτύπωμα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του iEidiseis.gr.
Στη χώρα μας η Αστυνομία, με τη βοήθεια της Europol, είχε φέρει πριν από λίγα χρόνια στο φως υπόθεση, στην οποία μία 19χρονη από τη Χαλκιδική πουλούσε υλικό παιδικής πορνογραφίας στο dark web.
Το ένα από τα παιδιά που απεικονιζόταν ήταν 5 ετών, με τη 19χρονη να ζητά 20 ευρώ για την κάθε φωτογραφία που πουλούσε μέσω κρυπτογραφημένης ιστοσελίδας.
Dark web: Αναβαθμισμένες πρακτικές από τους δράστες
Όπως λένε αστυνομικές πηγές, φετινές υποθέσεις αποκάλυψαν ότι οι δράστες αναβαθμίζουν τις γνώσεις και τις πρακτικές τους. Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη περίπτωση παιδόφιλου που συνελήφθη στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος είχε στο κινητό του τηλέφωνο κρυπτογραφημένη εφαρμογή, στην οποία είχε αποθηκεύσει υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Επίσης, σε διάφορες υποθέσεις υπάρχει η υποψία ότι οι δράστες εξαφάνισαν τα ίχνη τους από τις ηλεκτρονικές συσκευές, χρησιμοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά «καθαρτικά». Παράλληλα, αυξάνεται ραγδαία στη χώρα μας η χρήση εφαρμογών με τις οποίες παρακολουθούνται από ιδιώτες κινητά τηλέφωνα. Εμμονικοί τα τοποθετούν στα κινητά των συντρόφων τους, ή άλλων προσώπων που υποπτεύονται για οτιδήποτε.
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ εντοπίστηκαν κρυπτογραφημένες ιστοσελίδες στο σκοτεινό διαδίκτυο που πουλάνε τέτοιου είδους λογισμικά υποκλοπών, τα οποία είναι σχετικά οικονομικά και εύκολα στη χρήση. Σε μία από τις σελίδες πωλείται λογισμικό παρακολούθησης έναντι 300 δολαρίων (η πληρωμή γίνεται σε bitcoin). Όπως γράφει ο πωλητής, «το λογισμικό είναι μη ανιχνεύσιμο, μπαίνει στη συσκευή του "στόχου" και σου προωθεί κάθε κίνησή του στη συσκευή σου».
Σε άλλη κρυπτογραφημένη ιστοσελίδα πωλούνται έναντι 500 δολαρίων λογισμικά που «υπόσχονται» χακάρισμα γνωστών διαδικτυακών εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως και λογισμικά «εξαφάνισης» ηλεκτρονικών ιχνών. Παράλληλα, υπάρχουν σελίδες στις οποίες χάκερ εμφανίζονται να προσφέρουν έναντι αμοιβής τις υπηρεσίες τους. Η αμοιβή τους διαφέρει ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη.
Όπως λένε, για μία απλή δουλειά, όπως το χακάρισμα ενός e-mail ή ενός λογαριασμού στα social media χρειάζονται 250 ευρώ (0.00259 bitcoin). Για να «ρίξουν» μία ιστοσελίδα ζητούν 500 ευρώ και για να «ρίξουν» μία ιστοσελίδα που διαθέτει ηλεκτρονική «θωράκιση» 900 ευρώ. Αυτό που προκαλεί επίσης ανησυχία είναι ότι στο σκοτεινό διαδίκτυο πωλούνται πλαστές ελληνικές άδειες οδήγησης (έναντι 75 δολαρίων), πλαστά διαβατήρια, ναρκωτικά, ακόμα και όπλα.
Αγορά όπλων και ναρκωτικών μέσω dark web
Τον Μάρτιο του 2023 οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 30χρονο Έλληνα από τη Λαμία, ο οποίος είχε παραγγείλει μέσω του σκοτεινού διαδικτύου ένα όπλο.
Το πιστόλι μάρκας Μπερέτα εντοπίστηκε μέσα σε ένα πικάπ, όπου το είχαν τοποθετήσει οι Αμερικανοί διαχειριστές της ιστοσελίδας πώλησης όπλων. Το δέμα εντοπίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από Αμερικανούς πράκτορες πριν φύγει για την Ελλάδα.
Ο αγοραστής είχε πληρώσει ηλεκτρονικά 1.800 ευρώ. Οι Αμερικανοί εντόπισαν τα ίχνη του, μπλόκαραν το δέμα και ενημέρωσαν αμέσως τις ελληνικές Αρχές για την ηλεκτρονική «ταυτότητα» του αγοραστή και παραλήπτη.
Οι Έλληνες αστυνομικοί τον ταυτοποίησαν και σχημάτισαν σε βάρος του δικογραφία. Ο 30χρονος έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατηγορείται για αγορά όπλου μέσω dark web.
Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι «παλιότερα είχαν υπάρξει κατηγορούμενοι για αγορά ναρκωτικών μέσω του dark web».
«Η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, δεν διαθέτει τα προηγμένα λογισμικά που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν εγκληματικές συναλλαγές στο σκοτεινό διαδίκτυο, όπου όλα γίνονται στο σκοτάδι και χωρίς να υπάρχουν ίχνη. Οι αμερικάνικες υπηρεσίες ασφαλείας, ωστόσο, διαθέτουν πιο προηγμένη τεχνολογία και έτσι κατά καιρούς αποκαλύπτονται τέτοιου είδους υποθέσεις. Σκεφτείτε, όμως, ότι ακόμα και οι Αμερικανοί δεν μπορούν παρά να αποκαλύπτουν ένα πολύ μικρό μέρος από τις εγκληματικές συναλλαγές στο dark web», σημειώνουν αρμόδιες πηγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου