Τετάρτη, Δεκεμβρίου 18, 2024
Reuters: Αμέσως μετά τις γιορτές πρωτοβουλία Τραμπ για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία Αποστολή στο Κίεβο και μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο ειδικός διαμεσολαβητής του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον ειδικό απεσταλμένο Κιθ Κέλογκ AP / Susan Walsh
Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
Ο Κιθ Κέλογκ, ειδικός διαμεσολαβητής του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στο Κίεβο και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στις αρχές Ιανουαρίου, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των πρωτοβουλιών της νέας αμερικανικής ηγεσίας για το τέλος του πολέμου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να τερματίσει όσο το δυνατόν συντομότερα τον πόλεμο και ο Κιθ Κέλογκ είναι ο «εκλεκτός» του για αυτόν τον στόχο. Σύμφωνα με δύο πηγές που επιβεβαίωσαν του σχεδιασμούς του Κέλογκ στο Reuters, ο 80χρονος αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ, δεν σχεδιάζει επί της παρούσης να επισκεφτεί τη Μόσχα.
Αντίθετα έχει ήδη προγραμματιστεί το ταξίδι του στο Κίεβο και το επιτελείο του εργάζεται για να οργανωθούν οι συναντήσεις και με ευρωπαίους ηγέτες, όπως στη Ρώμη και στο Παρίσι. Ο σχεδιασμός του ταξιδιού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πρόγραμμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, όπως τονίζει μια από τις πηγές. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις πληροφορίες οι συναντήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στη διαπίστωση στοιχείων για λογαριασμό της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και όχι σε ενεργές διαπραγματεύσεις.
Το γεγονός πως η περιοδεία του Κιθ Κέλογκ προγραμματίζεται για τις αρχές Ιανουαρίου, δηλαδή πριν από την επίσημη ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ (20/01/2025) δείχνει και το βαθμό του κατεπείγοντος που έχει θέσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Εκπρόσωπος του Τραμπ, ερωτηθείς από το Reuters, δεν σχολίασε τις προγραμματισμένες συναντήσεις, αλλά υπογράμμισε ότι ο γρήγορος τερματισμός της σύγκρουσης παραμένει προτεραιότητα για τον εκλεγμένο πρόεδρο. «Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι κορυφαία προτεραιότητα στη δεύτερη θητεία του θα είναι η γρήγορη διαπραγμάτευση μιας ειρηνικής επίλυσης του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας», τόνισε χαρακτηριστικά η Κάρολαϊν Λέβιτ.
Τι προβλέπει το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ
Επίσημα ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει τον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο μέσω δηλώσεων του ίδιου και συνεργατών του, αλλά και με την επιλογή του Κιθ Κέλογκ έχει σκιαγραφήσει το πλάνο.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, πριν τον διορισμό του στη συγκεκριμένη θέση, είχε παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου σε άρθρο του για το ινστιτούτο πολιτικής America First τον περασμένο Απρίλιο. Μέσω αυτού μαρτυρά και τις προθέσεις της νέας αμερικανικής ηγεσίας που τον επέλεξε ως μεσολαβητή.
Στη βάση βρίσκονται δύο αρχές: Πρώτον, ο πόλεμος αυτός δεν αφορά στις ΗΠΑ, αλλά την Ευρώπη, και άρα η Αμερική δεν έχει κανένα λόγο να εμπλέκεται στη σύγκρουση. Δεύτερον, ο μεγαλύτερος φόβος όλων είναι να εξελιχθεί ο πόλεμος αυτός σε μια πυρηνική σύγκρουση. Καθώς για τις ΗΠΑ δεν διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να τερματίσει αυτόν τον φόβο και να απεμπλακεί από τη διαμάχη με τη Ρωσία, η οποία εγείρει κινδύνους πυρηνικού πολέμου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προϊδεάσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και τους ευρωπαίους συμμάχους, πως το Κίεβο θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις. Πρόσφατα κάλεσε τις δυο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είναι πλέον πρόθυμος «να συνάψει μια συμφωνία και να βάλει τέλος σε αυτήν την τρέλα».
Βάσει του άρθρου του Κιθ Κέλογκ, αλλά και των πληροφοριών που έχουν διαρρεύσει, όλο το προηγούμενο διάστημα, το σχέδιο προβλέπει πως το Κίεβο θα πρέπει να αποδεχτεί την παραχώρηση στη Ρωσία των εδαφών που έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό. Πρόκειται για τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/5 της ουκρανικής επικράτειας. Το Κίεβο δεν θα κληθεί να παραιτηθεί από την ανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών, αλλά θα συμφωνήσει πως οποιαδήποτε ανάκτησή τους θα μπορούσε να επιδιωχθεί μόνο μέσω της διπλωματίας κάποια στιγμή στο μέλλον.
Για να συμβεί αυτό το Κίεβο θα λάβει σοβαρές εγγυήσεις ασφαλείας, χωρίς όμως ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία θα ανασταλεί επ’ αόριστον. Οι συγκρούσεις σε όλη τη γραμμή του μετώπου θα παγώσουν με μια κατάπαυση του πυρός και την επιβολή μιας αποστρατιωτικοποιημενης ζώνης. Ως αντάλλαγμα η Ρωσία θα λάβει αρχικά μια περιορισμένη χαλάρωση των κυρώσεων, με προοπτική πλήρης άρσης σε περίπτωση που υπογραφεί μια ειρηνευτική συμφωνία, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ θα περιορίσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία, η οποία θα δίνεται μόνο με τη μορφή δανείων και θα εξαρτάται από την πορεία της διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία. Κοινώς το Κίεβο θα πρέπει να αποδεχτεί υποχωρήσεις διαφορετικά δεν θα λαμβάνει χρήματα. Ο δε εξοπλισμός της Ουκρανίας θα έχει αποκλειστικά αμυντική κατεύθυνση, πριν και μετά από την υπογραφή μιας συμφωνίας, ώστε το Κίεβο να μπορεί να αποτρέπει περαιτέρω ρωσική πρόοδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου