Τετάρτη, Ιανουαρίου 08, 2025
Τό 20% κονταίνει τον Νίκο Ανδρουλάκη – Πολυφωνία, φιλοδοξίες, ίντριγκες και πόλεμος στον συνδικαλισμό Παναγιώτα Μπίτσικα
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Πολυφωνία, φιλοδοξίες, ίντριγκες και πόλεμος στον συνδικαλισμό διαμορφώνουν ένα ΠΑΣΟΚ που κυνηγά την κυβερνησιμότητα αλλά αδυνατεί να την προσφέρει ο πρόεδρός του.
Με την είσοδο του νέου χρόνου η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ανοίγει τον δρόμο για την οργανωτική αναδιάρθρωση του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με έναν ισχυρό επικοινωνιακό μηχανισμό που να προσδώσει χαρακτηριστικά κυβερνησιμότητας στο πολιτικό και προγραμματικό σχέδιο του κόμματος για τη χώρα. Αν και η προσμονή για διεκδίκηση ρόλου εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης απέναντι στη ΝΔ λειτουργεί σαν συγκολλητική ουσία εντός της Χαριλάου Τρικούπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κάθε τόσο σκοντάφτει όχι μόνο στη δυσκολία να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά το 20% αλλά και στις διαφορές πολιτικής εκφώνησης από ηγετικά στελέχη που στην πορεία προς το πολιτικό συνέδριο αφήνουν το αποτύπωμά τους.
Οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει βουτιά στις «στοίβες» των βιογραφικών που έχουν συγκεντρωθεί ψηφιακά στη Χαριλάου Τρικούπη, επιδιώκοντας να αναδείξουν ομάδες κρούσης από στελέχη που θα πλαισιώσουν τους τομείς πολιτικής του κόμματος. Επίκειται ανασχηματισμός στο ΠΑΣΟΚ, με την επιλογή τομεαρχών και τη διαμόρφωση μιας νέας ανθρωπογεωγραφίας στις θέσεις ευθύνης, σηματοδοτώντας ως κρίσιμα στοιχεία τη σύνδεση του κόμματος με την κοινωνία και τη διαμόρφωση προτάσεων για όλα τα ζητήματα. Θα υπάρξουν αλλαγές στις θέσεις γραμματέων και αναπληρωτών τους, στη βάση μιας εσωκομματικής λειτουργίας που, κατά τους επιτελείς του κόμματος, θα εκπέμπει αποτελεσματικότητα. Ομως, παράλληλα, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έχουν διαμηνύσει στην ηγεσία ότι στις θέσεις ευθύνης πρέπει να αντανακλώνται και τα αποτελέσματα της εσωκομματικής κάλπης του περασμένου Οκτωβρίου, με πρόσωπα που να προέρχονται από τον κύκλο των συνυποψηφίων του Ν. Ανδρουλάκη στη μάχη για την ηγεσία και κυρίως των Παύλου Γερουλάνου, Χάρη Δούκα, Αννας Διαμαντοπούλου και δευτερευόντως των Μιχάλη Κατρίνη και Νάντιας Γιαννακοπούλου.
Ηδη μέλη των τομέων έχουν δεχτεί τηλεφωνήματα από κομματικά αρμοδίους για να διερευνηθεί αν θα ήθελαν να συνεισφέρουν από την ίδια θέση, όπως έχει συμβεί στον τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ άλλα είναι στο… περίμενε. Οι αποφάσεις για τη νέα κατανομή ρόλων στους τομείς πολιτικής του κόμματος είναι καθ’ οδόν και με ενδιαφέρον αναμένεται να φανεί αν μετρήσει ως κριτήριο επιλογής ποιος στήριξε ποιον κατά τη μάχη για την προεδρία του κόμματος – για παράδειγμα υπάρχουν γραμματείς που τάχθηκαν δημοσίως υπέρ του Χ. Δούκα, όπως ο δικηγόρος και γραμματέας Προστασίας του Πολίτη Μαρίνος Σκανδάμης κ.ά.
Επίσης, για τον τομέα Υγείας όλα είναι ανοιχτά. Ο γραμματέας του τομέα, ιατρός Γιώργος Μπουλμπασάκος (είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κίνησης Ανανεωτική Αριστερά που μετέχει στο ΠΑΣΟΚ), προ διμήνου είχε βρεθεί στη δίνη της εσωκομματικής κριτικής για τους χειρισμούς του στο ζήτημα των απογευματινών χειρουργείων, οδηγώντας την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει «παρών» σε σχετική τροπολογία της κυβέρνησης. Αυτό αποτέλεσε αφορμή για σφοδρή επίθεση της ΝΔ κατά του ΠΑΣΟΚ με προεξάρχοντα τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» και το κατηγόρησε για λαϊκισμό. Το θέμα αυτό είχε συζητηθεί και στο Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο, ενώ –σύμφωνα με διαρροές– ο Ν. Ανδρουλάκης είχε εκφράσει τη δυσφορία του για το ότι δεν είχε ενημερωθεί και η απόφαση ελήφθη με διαδικασία fast track.
Σημαντικό ρόλο στην επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τους τομείς παίζουν μεταξύ άλλων η επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού Αν. Διαμαντοπούλου και ο συντονιστής της ομάδας προγράμματος του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Καρχιμάκης.
Κόντρες και ηγετικές φιλοδοξίες στελεχών
Οι υφέρπουσες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στη Χαριλάου Τρικούπη αναδύονται μέρα με τη μέρα δοθείσης ευκαιρίας. Ο βουλευτής Α΄ Αθήνας Π. Γερουλάνος όχι μόνο εκ της θέσεώς του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου αλλά και εκ των θέσεών του επί πολιτικών ζητημάτων, οι οποίες εκφεύγουν από το… ίσο της ρητορικής του Ν. Ανδρουλάκη, έχει την ευκολία να κερδίζει την προσοχή.
Μόλις αρχές Δεκεμβρίου φούντωσαν οι διαρροές για σύγκρουση Γερουλάνου – Ανδρουλάκη σχετικά με την πολιτική γραμμή της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη όταν, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Π. Γερουλάνος, ασκώντας κριτική ουσιαστικά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι τα πυρά του ΠΑΣΟΚ πρέπει να κατευθύνονται αποκλειστικά προς την κυβέρνηση της ΝΔ και όχι προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ομως και πρόσφατα, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έκριναν ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί… συγγνωστή αβελτηρία η συναινετική προς τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρο Πελαγίδη τοποθέτησή του όσον αφορά τη φορολογική επιβάρυνση και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων κατά τη συζήτηση επί οικονομικών ζητημάτων που είχαν («Βήμα», 22.12.2024).
Η ΝΔ και στελέχη της, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νίκος Ρωμανός και η βουλευτής και υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη, άδραξαν την ευκαιρία για να χτυπήσουν την πολιτική Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τον για λαϊκισμό. Προέβαλαν ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών που προτείνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα απέβαινε εις βάρος των πολιτών. Το ζήτημα διατηρήθηκε καυτό καθώς ήταν χλιαρή ακόμη και η ανακοίνωση του Π. Γερουλάνου σε περιπαικτικό ύφος κατά της ΝΔ. Βέβαια, υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι όλα αυτά, πέρα από τις ηγετικές βλέψεις και τις εσωκομματικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ, ευνοούν σε αυτήν τη φάση τη Χαριλάου Τρικούπη που προσπαθεί να εδραιωθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως αντίπαλον κυβερνητικό δέος απέναντι στη ΝΔ.
Βεβαίως έχει σημασία ότι ο Π. Γερουλάνος είναι αυτός που κατά τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Οκτώβρη είχε ξεκάθαρα επισημάνει ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος θα κριθεί στις εθνικές εκλογές και, αν τότε το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πρώτο κόμμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να παραιτηθεί το ίδιο εκλογικό βράδυ!
Τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ πολιτεύονται ομνύοντας στην ενότητα αλλά χωρίς να παραβλέπουν τις δυνατότητες ατομικής ανέλιξης στην πολιτική κονίστρα. Η φωνή της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας στο ΠΑΣΟΚ, η Αν. Διαμαντοπούλου, δίνει ρυθμό εκσυγχρονιστικό και παράλληλα προετοιμάζει το κόμμα ή τμήμα του για μέρες συγκλίσεων, αν χρειαστεί, στο όνομα του… εθνικώς καλού. Σε κάθε παρέμβασή της πρωταγωνιστεί η συναίνεση και πρόσφατα το θύμισε και για το θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά (Mega, 2.1.2025), «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεγάλη ευθύνη στο να δημιουργήσει συναινετική διαδικασία και πρόταση ώστε το κοινοβούλιο και το έθνος να ενωθεί στο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας».
Το πολιτικό… ποδαρικό του Χάρη Δούκα
Οσο κι αν φαίνεται παράδοξο, ηγετικές φιλοδοξίες με… άρωμα και ΠΑΣΟΚ εμπεριείχε ακόμη και η πρωτοχρονιάτικη διπλή γιορτή στο Σύνταγμα και το Πεδίον του Αρεως, που ήταν εντέλει πολιτικά βούτυρο στο ψωμί του περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά και του δημάρχου Αθηναίων Χ. Δούκα. Αν και ο ένας προέρχεται από τη ΝΔ και ο άλλος από το ΠΑΣΟΚ, ο καθένας τους αποτελεί για τον χώρο του μια ισχυρή παρουσία απέναντι στις κομματικές ηγεσίες. Διόλου τυχαία οι ίδιοι διασκέδασαν τις εντυπώσεις περί αντιπαλότητας, καλλιεργώντας επικοινωνιακά τη… μεγαλοθυμία τους, καθώς αυτό που κέρδισαν ήταν ότι τόσο ο Ν. Χαρδαλιάς, με τις φιλοδοξίες του στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και ο Χ. Δούκας, με το βλέμμα προς το μέλλον απέναντι στον Ν. Ανδρουλάκη, έγιναν τα πρόσωπα που έκαναν το πολιτικό… ποδαρικό της νέας χρονιάς και έκλεισαν το μάτι στην κομματική προοπτική της επόμενης μέρας.
Ο Χ. Δούκας επιδιώκει να αναδείξει τις ικανότητές του στην εφαρμοσμένη πολιτική μέσω των δράσεών του ως δημάρχου, κάνοντας παρεμβάσεις που άλλες θέλει να μείνουν ως εμβληματικές στην Αθήνα και άλλες ως δείγματα γραφής δράσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων στην πρωτεύουσα. Ετσι, την ίδια ώρα που ως μέλος στο Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ μετέχει στη χάραξη πολιτικής γραμμής, στοχεύει να συνδεθεί η θητεία του στη διοίκηση της Αθήνας με το γήπεδο του Παναθηναϊκού και τη διπλή ανάπλαση, με τη δημιουργία Γραφείου Καταπολέμησης Ενεργειακής Φτώχειας, με ενίσχυση κοινωνικών δομών.
Ετσι, έχοντας αφήσει πίσω του τα πυρά για την προπέτεια να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, όντας δήμαρχος Αθηναίων, χτίζει το ηγετικό προφίλ του για την κεντρική πολιτική σκηνή με… στιλ και διατυπώσεις πλήρεις πολιτικού νοήματος, όπως ότι «αν συνδέσεις το τοπικό με το εθνικό, μπορείς να πετύχεις μεγάλα αποτελέσματα» («Βήμα», 5.12.2024).
Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Χ. Δούκας γίνεται όλο και περισσότερο ένας από τους κρίκους για προσέγγιση προοπτικά των δυνάμεων της όλης κεντροαριστεράς. Στις επιθέσεις που δέχτηκε από συντηρητικούς κύκλους για το πρόγραμμα «Ταράτσα του χρόνου» του Φοίβου Δεληβοριά το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στο Σύνταγμα τον υπερασπίστηκε μεταξύ άλλων η Ανοιχτή Πόλη (δημοτική παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αθηναίων). Αλλωστε, όπως φάνηκε, τα πυρά ήταν κυρίως για την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό που εκφράστηκε ποικιλότροπα: από τις σημαίες της Παλαιστίνης που κρατούσαν θεατές μέχρι την κεφίγια τόσο της Νατάσσας Μποφίλιου που τραγούδησε το «Τίποτα δεν πάει χαμένο» όσο και της Μάρθας Φριντζήλα…
Ερχονται διαγραφές στο συνδικαλιστικό
Αναταραχή επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη στο συνδικαλιστικό πεδίο. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και διαγραφών στη Χαριλάου Τρικούπη με επίκεντρο την πρόσφατη συγκρότηση σε σώμα της Εκτελεστικής Γραμματείας και της εκλογής προεδρείου στην Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ).
Οι «πράσινοι» συνδικαλιστές που είχαν κατέλθει στις εκλογές των τραπεζοϋπαλλήλων με χωριστό ψηφοδέλτιο από εκείνο του επίσημου φορέα που στήριζε το ΠΑΣΟΚ και ψήφισαν για πρόεδρο της ΟΤΟΕ τον εκπρόσωπο της ΝΔ αναμένεται να ελεγχθούν πειθαρχικά με το αίτημα της διαγραφής από το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, πίσω από τη διαμάχη που οδήγησε την παράταξη του ΠΑΣΟΚ στην ΟΤΟΕ να χάσει την προεδρία ύστερα από 45 χρόνια είναι ο επί 19 χρόνια πρόεδρος της ΓΣΣΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Παναγόπουλος. Οπως όλα δείχνουν, η διάθεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ν. Ανδρουλάκη να κάνει κινήσεις ανανέωσης σε πρόσωπα στον συνδικαλιστικό τομέα, ενόψει και του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ φέτος, συναντά αντιδράσεις. Μάλιστα, αναμένεται να ενταθεί η εικόνα της ενδοσυνδικαλιστικής σύγκρουσης στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου