Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2025
Το «δώρο» Μητσοτάκη για νέο εκλογικό νόμο με τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς Πώς θα συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι στη Βουλή. Το μπόνους και για συνασπισμό κομμάτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
Λένε ότι όπου σηκώνεται καπνός υπάρχει και φωτιά. Κάπως έτσι ερμηνεύουν οι περισσότεροι τον νέο κύκλο συζήτησης που άνοιξε στη δημόσια σφαίρα για πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», σύμφωνα με το οποίο, το θέμα συζητήθηκε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη στη συνάντηση που είχαν στις αρχές του μήνα.
Η θέση που έχει εκφράσει ο Κ. Μητσοτάκης είναι ότι δεν θα το έκανε με δική του πρωτοβουλία, η οποία ουσιαστικά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνει το βήμα αν υπάρξει σχετική αποδοχή από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Ν. Ανδρουλάκης, ωστόσο, σε όλους τους συνομιλητές του ξεκαθαρίζει ότι είναι κάθετα αρνητικός σε οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή του υφιστάμενου εκλογικού νόμου και δεν πρόκειται να προσφέρει στήριξη στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Με δεδομένο ότι για να εφαρμοστεί από τις επόμενες εθνικές εκλογές η όποια αλλαγή, απαιτείται η υπερψήφισή της από τα δύο τρίτα της βουλής, δηλαδή από 200 βουλευτές, σε πρώτη ανάγνωση, η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να βάλει «πλάτη», οδηγεί σε αδιέξοδο οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου. Εκτός, κι αν, όπως υποστηρίζεται εσχάτως από κάποιους στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αναζητείται η «λύση» αλλού και συγκεκριμένα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά. Αν και ακραίο το σενάριο, κατά τις ίδιες πηγές, δεν θα πρέπει να αποκλείεται μία θετική στάση των κομμάτων του Σ. Φάμελλου και του Αλ. Χαρίτση, αν η κυβέρνηση τους πρόσφερε ένα «αντάλλαγμα», προκειμένου να συναινέσουν στις αλλαγές που η ίδια θα δρομολογούσε.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η μόνη αλλαγή που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «τυράκι» θα ήταν η κατάργηση της διάταξης με την οποία αφαιρείται το μπόνους των επιπλέον εδρών στο πρώτο κόμμα, αν αυτό αποτελείται από σχηματισμό δυνάμεων.
Βεβαίως, άπαντες αναγνωρίζουν ότι με τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά, το ενδεχόμενο να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικεί την εξουσία φαντάζει από μακρινό ως απίθανο. Ο πολιτικός χρόνος ως τις εκλογές στη λήξη της τετραετίας, ωστόσο, είναι μεγάλος.
Μία τέτοια ρύθμιση, πάντως, θα ευνοούσε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επίσης αποτελεί άθροισμα διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων. Ούτως ή άλλως, όμως, στο παρασκήνιο ακούγεται έντονα ότι στο επικείμενο Συνέδριο, είναι πιθανό να περάσει διάταξη με την οποία το ΠΑΣΟΚ θα μετατραπεί σε ενιαίο κόμμα, αν και σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρξει ζήτημα με την κρατική χρηματοδότηση.
Αυτό που είχε ακουστεί με ένταση το προηγούμενο διάστημα είναι ότι ο πρωθυπουργός ήταν αποδέκτης προτάσεων από συνεργάτες του για αλλαγές προς τρεις κατευθύνσεις :Της μείωσης του ορίου αυτοδυναμίας,
της επαναφοράς του μπόνους των 50 εδρών
της αύξησης του εκλογικού πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη βουλή
Μάλιστα, τα ίδια στελέχη έχουν εισηγηθεί οι αλλαγές να γίνουν με την ευκαιρία της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τους πρώτους μήνες του 2025. Ο πρωθυπουργός, φέρονταν να τις απέρριψε στο σύνολό τους με το σκεπτικό ότι είναι θεσμικός και δεν αλλάζει εν κινήσει τους όρους του παιχνιδιού. Η επαναφορά της συζήτησης, ωστόσο, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου