Παρασκευή, Ιανουαρίου 10, 2025
Πλήρης αποσύνθεση του ΕΣΥ – Το 30% των Ελλήνων πληρώνει περίθαλψη από την τσέπη του Μικαέλα Σάβα
Διεθνείς μελέτες επιβεβαιώνουν την πλήρη αποσύνθεση του ΕΣΥ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη δυσκολία των πολιτών να καλύψουν δωρεάν βασικές ιατρικές τους ανάγκες
Την πλήρη αποσύνθεση του ΕΣΥ επιβεβαιώνουν νέες διεθνείς μελέτες για το 2024, οι οποίες παρουσιάζουν όλα όσα η κυβέρνηση τεχνηέντως προσπαθεί να αποκρύψει.
Συγκεκριμένα, η δημόσια υγεία στην Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο μηδέν, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο η χώρα για ακόμη μια φορά συγκεντρώνει τους χειρότερους δείκτες υγείας. Η συνεχής υποχρηματοδότηση, η δυσκολία πρόσβασης σε απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες λόγω οικονομικής αδυναμίας και η εκτόξευση των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία είναι κάποια από τα μελανά εκείνα σημεία που ενισχύουν τη σαθρότητα στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία.
Το Documento παρουσιάζει τα πιο σημαντικά σημεία των διεθνών μελετών για το 2024, αποδεικνύοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες στην υγεία.
Δίνουν ψίχουλα
Τον πλήρη κατακερματισμό του ΕΣΥ επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία για το 2024 η Ελλάδα διαθέτει τη μισή χρηματοδότηση για την υγεία σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας άγγιξε τα 1.682,72 ευρώ το 2024 από τα 1.284,05 ευρώ το 2014, δηλαδή υπήρξε μια αύξηση μόλις 25%, όταν την ίδια στιγμή στη Λιθουανία και τη Ρουμανία σημειώθηκαν αυξήσεις της τάξεως του 125,6% και του 123,1% αντίστοιχα.
Την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει και η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (Regi) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε πρόσφατη έκθεσή της, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ αξιοποιεί περίπου το 10% των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, ενώ η Ελλάδα διαθέτει για την υγεία μόλις το 4,4% από τα χρήματα αυτά.
Εκθεση του ΟΟΣΑ
Τη «βουτιά» του προϋπολογισμού για την υγεία επιβεβαιώνει στην τελευταία έκθεσή του «Health at a Glance Europe 2024» ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Επισημαίνεται λοιπόν ότι εξαιτίας των χαμηλών δαπανών της Ελλάδας για τη στήριξη της υγείας δημιουργούνται τεράστιες ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό. Ειδικότερα, κενές είναι οι τέσσερις στις δέκα θέσεις γιατρών, με αποτέλεσμα να προκαλείται υγειονομική ασφυξία στο ΕΣΥ.
Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ παρατηρεί πως για το 2024 ήταν συχνά τα φαινόμενα παραιτήσεων γιατρών υπό τις συνθήκες υπερεφημέρευσης και χαμηλών μισθών, με αποτέλεσμα να μην εκδηλώνεται ενδιαφέρον από νέους γιατρούς για τις κενές θέσεις, τις οποίες προκηρύσσει το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, αναφορικά με τους νοσηλευτές η Ελλάδα έχει τους λιγότερους σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αναλογία πληθυσμού.
Η Κομισιόν
Το κυβερνητικό success story για τη δήθεν στήριξη της δημόσιας υγείας κονιορτοποιείται με τρόπο εκκωφαντικό αν λάβουμε υπόψη μας ότι η Ελλάδα βρίσκεται το 2024 στη δεύτερη θέση –με πρώτη τη Βουλγαρία– σε επίπεδο ιδιωτικών δαπανών για την υγεία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, το 30% των Ελλήνων πληρώνει από την τσέπη του για την ιατρική του περίθαλψη, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 15%.
Βέβαια, δεδομένου ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι οι τρίτοι πιο χαμηλοί στην ΕΕ, πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να στραφούν προς την ιδιωτική υγεία, με αποτέλεσμα –σύμφωνα με τη Eurostat– το 11,6% του πληθυσμού να μην μπορεί να καλύψει ιατρικές ανάγκες λόγω κόστους, ποσοστό αυξημένο κατά 2,6% σε σχέση με το 2023 και υπερτετραπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου που είναι μόλις 2,4%.
ADVERTISING
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η Κομισιόν στην έκθεση του β΄ ευρωπαϊκού εξαμήνου του 2024 σχετικά με τις κοινωνικές δαπάνες και ανισότητες τόνισε πως στην Ελλάδα δημιουργείται υγεία δύο ταχυτήτων με τους περισσότερους δείκτες της υγείας να υποδεικνύουν μια «κρίσιμη κατάσταση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου