Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2025
Τρεις Γάλλοι κροίσοι έχασαν 70 δισ. μέσα στο 2024: Αρνό, Μπετανκούρ και Πινό Για τους μεγαλύτερους δισεκατομμυριούχους της Γαλλίας το 2024 ήταν μια χρονιά που θέλουν να ξεχάσουν, καθώς η συνολική περιουσία τους υποχώρησε κατά ένα ποσό ρεκόρ.
Ο Μπερνάρ Αρνό (Bernard Arnault), η Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μεγιέρ (Françoise Bettencourt Meyers) και ο Φρανσουά Ανρί Πινό (François-Henri Pinault), μεταξύ των πλουσιότερων του κόσμου, είδαν περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια να διαγράφονται από τη συλλογική τους περιουσία φέτος, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Οι βιομηχανικοί κολοσσοί που ελέγχουν -η LVMH, η L'Oréal SA και η Kering SA- είναι από τους μεγαλύτερους χαμένους στο γαλλικό χρηματιστήριο, με τον ιδιοκτήτη της Gucci να χάνει το 41% της αξίας του.
Οι τρεις τους είδαν τον πλούτο τους να μειώνεται από το ξεπούλημα των εταιρειών ειδών πολυτελείας και προσωπικής φροντίδας. Οι Κινέζοι αγοραστές έχουν επιβραδύνει τις δαπάνες για αγορές που αφορούν από δερμάτινα είδη μέχρι επώνυμα φορέματα και προϊόντα περιποίησης δέρματος, ενώ οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας Gucci της Kering, παλεύουν με νέα διοίκηση και στρατηγική.
Η ασταθής πολιτική της Γαλλίας -συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ αυτόν τον μήνα- έχει επίσης μειώσει την όρεξη των επενδυτών για τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας.
«Ο Κινέζος καταναλωτής υποτίθεται ότι θα ήταν ο μοχλός ανάπτυξης του 2024, αλλά αυτό δεν υλοποιήθηκε», δήλωσε η Αριάν Χαγιατέ (Ariane Hayate), διαχειρίστρια κεφαλαίων στην Edmond de Rothschild Asset Management. «Υπήρξε επίσης κόπωση μετά από τρία χρόνια εξαιρετικής ανάπτυξης, καθώς οι δαπάνες εξασθένησαν», πρόσθεσε.
Οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν στη διάρκεια της πανδημίας
Οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας και καλλυντικών εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι καταναλωτές ξόδεψαν χρήματα για μάρκες υψηλών προδιαγραφών με αποθέματα μετρητών που είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Αυτή η δυναμική βοήθησε τον ιδρυτή της LVMH, Αρνό, να φτάσει στην 1η θέση στην κατάταξη πλούτου του Bloomberg. Τώρα βρίσκεται στο Νο 5 και έχει χάσει μέχρι στιγμής περισσότερα -31 δισεκατομμύρια δολάρια- από οποιονδήποτε άλλον μεταξύ των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.
Όσο για την κληρονόμο της L'Oreal, Μπετανκούρ Μεγιέρ, ήταν επί μακρόν η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο και πέρυσι έγινε η πρώτη γυναίκα που έχει περιουσία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα έχει χάσει και τα δύο στέμματα.
«Για την πολυτέλεια, ισχύει η επιστροφή στην πραγματικότητα, πραγματικά», δήλωσε ο Κεβίν Τοζέ (Kevin Thozet), μέλος της Επιτροπής Επενδύσεων στην Carmignac του Παρισιού. «Αυτό που συμβαίνει από το 2023 είναι μια εξομάλυνση», συμπλήρωσε.
Ο 88χρονος Πινό, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία που εξελίχθηκε στην Kering, είδε επίσης την περιουσία του να δέχεται μεγάλο πλήγμα, πέφτοντας κατά 64% στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια από το υψηλό του Αυγούστου του 2021. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από οποιονδήποτε εξακολουθεί να βρίσκεται στον δείκτη πλούτου του Bloomberg κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα προβλήματα της μεγαλύτερης εταιρείας μόδας του, της Gucci.
Γαλλία: Μειώθηκε ο πλούτος του Pinault
Η μείωση πλούτου του Πινό ήρθε ενώ η Kering βρισκόταν υπό την εποπτεία του γιου του, Francois-Henri Pinault, 62 ετών, ο οποίος εστίασε την αυτοκρατορία στην πολυτέλεια από ένα συνονθύλευμα περιουσιακών στοιχείων λιανικής πώλησης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της θητείας του, η Kering παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την Gucci, της οποίας η επιτυχία αυξομειώνεται.
Η οικογένεια Πινό κατέχει το 42% των μετοχών και το 59% των δικαιωμάτων ψήφου της Kering με έδρα το Παρίσι, οι μετοχές της οποίας κατέρρευσαν μετά από μια σειρά προειδοποιήσεων για τα κέρδη.
Πρόκειται για μια πτώση από τη χάρη για τις ευρωπαϊκές μετοχές πολυτελείας, οι οποίες μόλις πριν από δύο χρόνια θεωρούνταν ως οι εναλλακτικές μετοχές ανάπτυξης της ηπείρου σε σχέση με την ομάδα των «Μεγαλοπρεπών Επτά» της Wall Street, των τεχνολογικών μεγαλομετόχων.
Ωστόσο, η επιβράδυνση δεν έπληξε εξίσου όλες τις μάρκες πολυτελείας. Οι πωλήσεις της Hermes αυξήθηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο λόγω της τοποθέτησης των προϊόντων της που απευθύνονται στους πλουσιότερους πελάτες, των οποίων οι δαπάνες τείνουν να είναι πιο ανθεκτικές από τους λιγότερο ευκατάστατους πελάτες.
Η λίστα της Saxo Banque France με τους νικητές και τους ηττημένους του 2024 περιλάμβανε τόσο τις μετοχές της Hermes, με άνοδο περίπου 18% από την αρχή του έτους, όσο και της Kering.
Ο Αντρεά Τουενί (Andrea Tueni), επικεφαλής του Τμήματος Συναλλαγών & Πωλήσεων της Saxo Banque France, δήλωσε ότι τα υψηλά περιθώρια κέρδους της Hermes υποστηρίζονται από την υπεροχή και τη σπανιότητα των προϊόντων της, ενώ η ζήτηση για τις προσφορές της Gucci έχει μειωθεί και ότι οι πρόσφατες αλλαγές στη διοίκηση δεν έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς.
«Η τεχνολογία πήρε το πάνω χέρι έναντι της πολυτέλειας φέτος, αλλά η πολυτέλεια μπορεί να επιστρέψει στη διάρκεια του 2025», δήλωσε η Χαγιατέ και σημείωσε:
«Μπορώ να προβλέψω μια ανάκαμψη του τομέα από το δεύτερο εξάμηνο του 2025».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου