Πέμπτη, Ιανουαρίου 09, 2025
Airbnb: Χιλιάδες ακίνητα βγαίνουν από τις πλατφόρμες - Τι προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού Αποθήκες, υπόγεια και πρώην βιοτεχνικοί χώροι αποκλείονται από τη βραχυχρόνια μίσθωση - Έρχονται αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα
Ακίνητα που δεν διαθέτουν χρήση κύριας κατοικίας, όπως αποθήκες, υπόγεια και πρώην βιοτεχνικά ή βιομηχανικά κτίρια, βγαίνουν εκτός πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Οι συγκεκριμένοι χώροι, που έχουν ανακαινιστεί με στόχο τη φιλοξενία τουριστών και επισκεπτών, αποκλείονται από την αγορά λόγω της απαίτησης να είναι χαρακτηρισμένοι ως κύριας χρήσης κατοικίες ή να έχουν τακτοποιηθεί πριν τις 28 Ιουλίου 2011, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4495/2017.
Ειδικότερα η ρύθμιση «κόβει» από τις πλατφόρμες:
1. Ιδιοκτήτες παλιών αποθηκευτικών χώρων ή υπογείων που έχουν ανακαινιστεί για να μετατραπούν σε κατοικήσιμα ακίνητα.
2. Ακίνητα που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως κύριας χρήσης κατοικίας ή δεν έχουν τακτοποιηθεί πριν τις 28 Ιουλίου 2011, όπως απαιτεί ο νόμος.
3. Χώρους σε πρώην βιοτεχνικές ή επαγγελματικές περιοχές, οι οποίοι ανακαινίστηκαν και επαναχρησιμοποιούνται ως τουριστικά καταλύματα, ακόμα και αν πληρούν όλες τις υπόλοιπες ποιοτικές προδιαγραφές.
Οι παραπάνω κατηγορίες ιδιοκτητών βρίσκονται ξαφνικά εκτός της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τα ακίνητά τους να καθίστανται άχρηστα για την τουριστική δραστηριότητα στην οποία είχαν επενδύσει. Η ρύθμιση, δηλαδή, επηρεάζει άμεσα τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά για την αναβάθμιση αυτών των χώρων, δημιουργώντας ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των επενδύσεών τους.
Το νομοσχέδιο, προβλέπει αυστηρές προδιαγραφές για τα ακίνητα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βραχυχρόνια μίσθωση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η απαίτηση να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό, ασφάλιση αστικής ευθύνης, πιστοποιήσεις για την ηλεκτρολογική ασφάλεια και πυροσβεστικές υποδομές. Επιπλέον, οι χώροι πρέπει να έχουν υποβληθεί σε υγειονομικές διαδικασίες, όπως πιστοποιημένη μυοκτονία και απεντόμωση, και να διαθέτουν βασικό εξοπλισμό πρώτων βοηθειών.
Αυστηροί έλεγχοι και βαριά πρόστιμα
Το νομοσχέδιο επιβάλλει αυστηρό πλαίσιο ελέγχων και κυρώσεων για τα ακίνητα που διατίθενται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως το Airbnb. Σύμφωνα με τις διατάξεις, οι έλεγχοι θα διενεργούνται από μικτά συνεργεία υπαλλήλων του υπουργείου Τουρισμού και της ΑΑΔΕ, ενώ τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν από κάθε έλεγχο οι διαχειριστές των ακινήτων θα ενημερώνονται ώστε να προετοιμάσουν τα απαραίτητα έγγραφα. Σε περίπτωση που οι ελεγκτές το κρίνουν απαραίτητο, μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διευκόλυνση της διαδικασίας.
Οι υπάλληλοι που διενεργούν τους ελέγχους φέρουν δελτίο υπηρεσιακής ταυτότητας και έγγραφη εντολή, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία τόσο των ελεγκτών όσο και των ελεγχόμενων ιδιοκτητών ή διαχειριστών. Οι ελεγχόμενοι έχουν την υποχρέωση να συνεργαστούν, παρέχοντας πιστοποιητικά όπως αυτά που αφορούν την ηλεκτρολογική ασφάλεια, την ασφάλιση αστικής ευθύνης, καθώς και τα υγειονομικά μέτρα, όπως πιστοποιημένη μυοκτονία και απεντόμωση.
ΚλείσιμοΣε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του νόμου, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Το πρόστιμο αυτό αφορά περιπτώσεις άρνησης εισόδου των ελεγκτών στο ακίνητο, μη συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές, όπως έλλειψη φυσικού φωτισμού ή αερισμού, και γενικότερα μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που θέτει το νέο πλαίσιο. Οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να συμμορφωθούν εντός δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών από την ημέρα διαπίστωσης της παράβασης. Αν η ίδια παράβαση επαναληφθεί μέσα σε διάστημα ενός έτους, το πρόστιμο διπλασιάζεται, ενώ σε επόμενες υποτροπές αυξάνεται στο τετραπλάσιο.
Αντιδράσεις
Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ήδη εκφράσει την έντονη αντίδρασή της, τονίζοντας ότι η αναδρομική εφαρμογή των νέων προδιαγραφών θα οδηγήσει σε αχρήστευση πολλών ακινήτων που λειτουργούν εδώ και χρόνια στις πλατφόρμες, συμβάλλοντας στην τουριστική ανάπτυξη. Ιδιαίτερα προβληματική είναι η πρόβλεψη για τακτοποίηση έως το 2011, η οποία αποκλείει χώρους που έχουν μετατραπεί πρόσφατα σε τουριστικά καταλύματα, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών στο κέντρο της Αθήνας και άλλες πόλεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου