Τετάρτη, Ιανουαρίου 01, 2025
Το βιβλίο επισκεπτών της θρυλικής Ντάουνινγκ Στριτ αποκαλύπτεται – Υπογράφουν βασιλιάδες και παγκόσμιοι ηγέτες
Δόθηκε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά η λίστα όσων έγιναν δεχτοί στο σπίτι του Βρετανού πρωθυπουργού, σύμφωνα με το βιβλίο καταγραφής των εκλεκτών επισκεπτών που έγιναν δεκτοί στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Τα ονόματα των επισκεπτών της 10 Ντάουνινγκ Στριτ δεν δημοσιοποιούνται συστηματικά και το μητρώο καταγραφής επισκεπτών ρίχνει φως στους υψηλού κύρους προσκεκλημένους που πέρασαν το κατώφλι της κατοικίας του πρωθυπουργού.
Οι τρεις τόμοι, οι οποίοι βρίσκονται στην κατοχή των Εθνικών Αρχείων αφότου η πώληση σε δημοπρασία ενός εξ αυτών ανεστάλη την τελευταία ώρα στις αρχές του έτους, καλύπτουν μία περίοδο από το 1970, όταν ο συντηρητικός Έντουαρτ Χιθ ήταν πρωθυπουργός, έως το 2003, την εποχή της δεύτερης θητείας του Εργατικού Τόνι Μπλερ.
Η εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ υπέγραφε ως «Elizabeth R» (Elizabeth Regina), όταν πήγαινε εκεί. Η βασιλιάς Κάρολος και η πρώην σύζυγός του πριγκίπισσα Νταϊάνα έγραφαν απλά «Κάρολος και Νταϊάνα».
«Το να επισκεφθεί κανείς το n°10 Downing Street συνιστά πάντα μια αξέχαστη εμπειρία», έγραψε το 1996 ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και ήρωας της μάχης κατά του απαρτχάιντ Νέλσον Μαντέλα, ενώ το 1990 ο Τσέχος ηγέτης Βάτσλαβ Χάβελ ζωγράφισε μια καρδιά κάτω από το όνομά του.
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, Ρόναλντ Ρίγκαν, Τζορτζ Χ. Ο. Μπους, ο Μπιλ Κλίντον και ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος υπέγραψαν όλοι τους στο βιβλίο.
«Με σεβασμό, φιλία και ευγνωμοσύνη για αυτήν τη σχέση που σημαίνει τόσα», έγραψε μεταξύ άλλων το 1989 ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος.
Για να γιορτάσει την 250η επέτειο της Ντάουνινγκ Στριτ το 1985, η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ και πέντε εν ζωή εκείνη την περίοδο προκάτοχοί της (Χάρολντ Μακμίλαν, Άλεκ Ντάγκλας-Χιουμ, Χάρολντ Ουίλσον, Έντουαρντ Χιθ και Τζέιμς Κάλαχαν) υπέγραψαν όλοι τους στην ίδια σελίδα.
Μεταξύ των άλλων αξιοσημείωτων υπογραφών βρίσκονται εκείνες του αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ, του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και της πρωθυπουργού της Ινδίας Ίντιρα Γκάντι.
Οι τρεις τόμοι είχαν ξαναβρεθεί στην επικαιρότητα στις αρχές του έτους, όταν ο ένας εξ αυτών επρόκειτο να δημοπρατηθεί έναντι περίπου 18.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, ο ιδιοκτήτης ήταν ένας δημόσιος υπάλληλος που είχε συνταξιοδοτηθεί και είχε βρει τον τόμο μέσα σε μια κατεστραμμένη κούτα που του είχε ζητηθεί να πετάξει έπειτα από μια πλημμύρα.
Η πώληση ματαιώθηκε από την κυβέρνηση, η οποία βασίστηκε σε έναν νόμο σχετικά με τα δημόσια έγγραφα, ο οποίος της επέτρεψε να διεκδικήσει την ιδιοκτησία των τριών τόμων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου