Σάββατο, Ιανουαρίου 04, 2025
Διπλωματικό πόκερ στη Συρία: Οι Ευρωπαίοι ρίχνουν γέφυρες και προσπαθούν να περιορίσουν την επιρροή του Πούτιν Γεγονός η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμων δυτικών αξιωματούχων μετά την απομάκρυνση του Άσαντ στη Συρία.
AP Photo
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέτεινε τις προσπάθειές της να οικοδομήσει δεσμούς με τους νέους ηγέτες της Συρίας και να τους πείσει να μειώσουν την επιρροή της Ρωσίας στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα με την επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας στη Δαμασκό.
Η Γερμανίδα Annalena Baerbock και ο Γάλλος ομόλογός της, Jean-Noël Barrot, θα έχουν συνομιλίες με τον de facto ηγέτη της Συρίας, Αχμέντ αλ Σάρα, την Παρασκευή. Είναι οι πιο υψηλόβαθμοι δυτικοί αξιωματούχοι που πηγαίνουν στη Συρία από τότε που η ισλαμιστική ομάδα του αλ-Σαρα, η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, εκδίωξε τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ τον περασμένο μήνα.
Η Baerbock δήλωσε ότι η ΕΕ θέλει να βοηθήσει τη Συρία να επιτύχει «μια περιεκτική, ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας» και με τις προσπάθειες ανοικοδόμησης. Αναγνώρισε ότι θα είναι «ένας δύσκολος δρόμος».
Η HTS δεν ελέγχει ακόμη όλη τη Συρία και θα περάσουν πιθανώς χρόνια μέχρι η χώρα να είναι αρκετά σταθερή για να διεξαχθούν εκλογές.
Επιπλέον, πολλοί Σύριοι και δυτικά έθνη παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην HTS, η οποία συνδεόταν με την Αλ Κάιντα μέχρι το 2016. Λέει ότι είναι μετριοπαθής και ότι θα μεταχειρίζεται δίκαια όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται υπό την κυριαρχία της. Οι ΗΠΑ, οι οποίες έστειλαν αξιωματούχους να συναντήσουν τον αλ-Σάρα τον περασμένο μήνα, έχουν άρει την επικήρυξή του με 10 εκατομμύρια δολάρια, αλλά εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν την HTS ως τρομοκρατική οργάνωση, όπως και η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Μπορεί να υπάρξει μια νέα αρχή μόνο εάν η νέα συριακή κοινωνία δώσει σε όλους τους Σύρους, γυναίκες και άνδρες, ανεξαρτήτως εθνοτικής ή θρησκευτικής ομάδας, μια θέση στην πολιτική διαδικασία, παραχωρήσει δικαιώματα και προσφέρει προστασία», ανέφερε η Baerbock σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν από την επίσκεψή της.
Η σημασία για το Βερολίνο
Για το Βερολίνο, η σχέση με την HTS έχει πρόσθετη σημασία επειδή επιθυμεί να επιστρέψουν στην αραβική χώρα κάποιοι από το περίπου ένα εκατομμύριο Σύρους που μετανάστευσαν στη Γερμανία υπό την εξουσία του Άσαντ.
Μετά την ανατροπή του Άσαντ, ενός μακροχρόνιου δικτάτορα, η κυβέρνηση του οποίου ήταν διαβόητη για τα βασανιστήρια και άλλες καταχρήσεις, η HTS έχει απευθυνθεί σε μη μουσουλμανικές κοινότητες για να τις διαβεβαιώσει για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.
«Γνωρίζουμε από πού προέρχεται ιδεολογικά η HTS, τι έχει κάνει στο παρελθόν», δήλωσε η Baerbock. «Παρά τον σκεπτικισμό, δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε τον λαό της Συρίας σε αυτό το σημαντικό σταυροδρόμι».
Κάλεσε επίσης τη Ρωσία να εγκαταλείψει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία. Το Κρεμλίνο διατηρεί δύο βασικές εγκαταστάσεις στη χώρα - ένα ναυτικό λιμάνι στην Ταρτούς στη μεσογειακή ακτή και μια κοντινή αεροπορική βάση στο Χμεϊμίμ.
Τα σχόλιά της έρχονται καθώς ορισμένα κράτη της G7 και σύμμαχοι διερευνούν τρόπους για να μπορέσει η Συρία να βρει εναλλακτικές λύσεις για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και τροφίμων, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η Ουκρανία έστειλε στη Συρία ένα φορτίο σιταριού τον περασμένο μήνα. Όπως και η ΕΕ, προσπαθεί να οικοδομήσει δεσμούς με τους νέους ηγέτες στη Δαμασκό και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις. Διακόπηκαν το 2022, αφού ο Άσαντ υποστήριξε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το Bloomberg μετέδωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ της Μόσχας και της HTS για να επιτραπεί η παραμονή των ρωσικών δυνάμεων. Η αποχώρησή τους θα αποτελούσε πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ήταν κρίσιμος σύμμαχος του Άσαντ, μειώνοντας την επιρροή του στη Μέση Ανατολή και δυσχεραίνοντας τη διαχείριση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Μόσχας στην Αφρική.
Η Baerbock, η οποία δήλωσε ότι η ίδια και ο Barrot βρίσκονται στη Συρία εκπροσωπώντας την ευρύτερη ΕΕ, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι συγκάλυψε εγκλήματα του καθεστώτος Άσαντ κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου.
«Ο συριακός λαός δεν θα ξεχάσει τους μαζικούς βομβαρδισμούς και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε. «Η Γερμανία και οι διεθνείς εταίροι της δεσμεύονται επίσης να διασφαλίσουν ότι η εσωτερική διαδικασία της Συρίας δεν θα διαταραχθεί από το εξωτερικό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου