Δευτέρα, Ιανουαρίου 06, 2025
Ανάλυση: Γιατί η Ουκρανία επιτέθηκε εκ νέου στο Κουρσκ και τι θέλει να «προλάβει» πριν την ορκωμοσία Τραμπ Για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες οι Ουκρανοί αιφνιδιάζουν την Ρωσία στο ίδιο ακριβώς σημείο δείχνοντας πως το σχέδιο του περασμένου Αυγούστου ήταν μόνο η αρχή
Από τον περασμένο Αύγουστο και τον απόλυτο αιφνιδιασμό τόσο της Μόσχας όσο και των δυτικών συμμάχων η Ουκρανία πατά τις σκληρές μάχες και τις μικρές απώλειες έχει καταφέρει να διατηρήσει περισσότερα από 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικής γης στην επαρχία του Κουρσκ. Η καθυστερημένη αλλά ενισχυμένη από άποψη όπλων και στρατιωτών αντίδραση του Κρεμλίνου δεν έκαμψε μέχρι και σήμερα τις αντιστάσεις του Κιέβου και οι περισσότεροι από 10.000 βορειοκορεάτες στρατιώτες που βρίσκονται στο σημείο δεν έχουν αλλάξει την ροή των πραγμάτων.
Εχθές για ακόμη μία φορά το Κίεβο αιφνιδίασε την Ρωσία και ξεκίνησε μία απόλυτα οργανωμένη επιχείρηση αντεπίθεσης μέσα στην ρωσική επαρχία. Η Μόσχα επίσημα δεν αναφέρει το παραμικρό αλλά το Κίεβο επίσημα υπογραμμίζει πως οι δυνάμεις του προωθούνται σε τρία διαφορετικά σημεία καταλαμβάνοντας εύκολα συγκριτικά με τα όσα γίνονται επί πέντε μήνες στην περιοχή νέα ρωσικά εδάφη. Βασικός στόχος όπως αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον Ζελένσκι είναι αυτή την φορά να περικυκλωθεί και να περάσει σε ουκρανικό έλεγχο ο πυρηνικός αντιδραστήρας της επαρχίας μία κίνηση που θα έχει διττή σημασία. Από τη μία η Ουκρανία θα έχει στην κατοχή της ρωσικό πυρηνικό αντιδραστήρα όπως οι Ρώσοι από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου τον Ουκρανικό στη Ζαπορίζια και σε δεύτερο χρόνο το μήνυμα πως η Ρωσία είναι στα μέτρα τους θα γιγαντωθεί.
Πολλές λεπτομέρειες για το ουκρανικό σχέδιο αντεπίθεσης δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά είναι δεδομένο πως πρόκειται για μία ακόμη οργανωμένη επιθετική ενέργεια και μάλιστα μέσα στον χειμώνα με τις συνθήκες να είναι δύσκολες για τέτοιες ενέργειες. Δεδομένα οι Ουκρανοί έχουν καθαρίσει από νάρκες όλα τα σημεία από τα οποία εχθές ξεκίνησαν την αντεπίθεσή τους κι αυτό γιατί μετακίνησαν αρκετά άρματα αλλά και οχήματα μεταφοράς προσωπικού προς τρείς διαφορετικές κατευθύνσεις. Την ίδια στιγμή φαίνεται πως για ακόμη μία φορά οι ρωσικές δυνάμεις στο σημείο δεν ήταν αρκετές ή κατάλληλα προετοιμασμένες προκειμένου να κόψουν και να σταματήσουν εν τη γεννέση του το ουκρανικό σχέδιο.
Το Κουρσκ αποδεικνύεται μετά από πέντε και πλέον μήνες πως για την Ουκρανία δεν ήταν «πυροτέχνημα» και πως πίσω από την εισβολή του περασμένου Αυγούστου υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο το οποίο ακόμη και σήμερα δύσκολα μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε. Σε κάθε περίπτωση με τις συγκεκριμένες κινήσεις το Κίεβο καταφέρνει από την μία να στέλνει μηνύματα πως η Ρωσία μπορεί να ηττηθεί με τις κατάλληλες ενέργειες ακόμη και μέσα στην δική της επικράτεια και από την άλλη αχνοφαίνεται ένα ουκρανικό πλάνο για την δημιουργία «νεκρής ζώνης» στα βόρεια και ανατολικά σύνορα ειδικά στο Σούμι και το Χάρκοβο προκειμένου να υπάρξουν οι μεγαλύτερες δυνατές πιέσεις από τον Τραμπ προς τον Πούτιν μετά τις 20 Ιανουαρίου και την ορκωμοσία στην Ουάσιγκτον.
Εάν οι Ουκρανοί καταφέρουν να πάρουν τον έλεγχο του ρωσικού πυρηνικού σταθμού στην επαρχία του Κουρσκ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η Μόσχα θα βρεθεί σε πολύ δυσκολότερη θέση από αυτή που βρίσκεται σήμερα γιατί μπορεί να μην έχει την ίδια ανάγκη όσο το Κίεβο από την ενέργεια του σταθμού της Ζαπορίζια αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να κλείσει για παράδειγμα το τοπικό δίκτυο ηλεκτροδότησης και να μείνουν οι Ρώσοι πολίτες με θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν χωρίς ρεύμα… Εάν το Κίεβο τα καταφέρει δεδομένα θα είναι η 3η σημαντική νίκη απέναντι στην Μόσχα μετά την κατάληψη της Χερσόνας στον 2ο χρόνο του πολέμου, την βύθιση της ναυαρχίδας Μόσχα στη Μαύρη θάλασσα και την εισβολή στα ρωσικά εδάφη τον περασμένο Αύγουστο, μόνο που το τελευταίο κεφάλαιο θα είναι και ένας σημαντικός «κόμπος» στην θηλιά που επί τρία χρόνια Κίεβο και Δύση επιχειρούν να δημιουργήσουν για τον Πούτιν… η τελευταία άλλωστε εντύπωση μένει πάντα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου