Τρίτη, Ιανουαρίου 07, 2025
«Καμένο χαρτί» η Σακελλαροπούλου
Η εκλεκτή του Μητσοτάκη φαίνεται ότι «αποχαιρετάει» το Προεδρικό Μέγαρο! Ο πρωθυπουργός αναζητά υποψήφιο με κεντροαριστερό προφίλ, που να έχει τις λιγότερες αντιπάθειες
Η εικόνα μόλις πέντε υπουργών και οκτώ υφυπουργών, σε σύνολο 62 μελών της κυβέρνησης, να προσέρχονται στην Ηρώδου Αττικού για να ανταλλάξουν κατά το έθιμο ευχές ανήμερα την Πρωτοχρονιά με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν ήταν καθόλου άσχετη με τις διεργασίες και το παρασκήνιο που φουντώνει αναφορικά με το θέμα της προεδρικής εκλογικής…
Του Ανδρέα Καψαμπέλη
Δεδομένου μάλιστα ότι απομένουν λίγες ημέρες για να ανακοινώσει την επιλογή του ο κ. Μητσοτάκης, η εικόνα αυτή συνδυάζεται με τις επίμονες πληροφορίες ότι καταλήγει στην οριστική απόφαση να μην προτείνει για δεύτερη θητεία την νυν ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου. Ο κύβος τουλάχιστον ως προς αυτό φαίνεται ότι ερρίφθη, καθώς το τελευταίο διάστημα είχε αναζωπυρωθεί έντονα το σενάριο για εκ νέου υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου, υπέρ της οποίας τάχθηκαν δημοσίως και ορισμένα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Μεγάλη μάχη φέρεται, στο μεταξύ, να δίνει παρασκηνιακά μέχρι την τελευταία στιγμή για να μείνει στο παιχνίδι και η ίδια η κυρία Σακελλαροπούλου, επιστρατεύοντας ισχυρούς υποστηρικτές της και ποντάροντας ενδεχομένως στην αδυναμία να βρεθεί άλλη εναλλακτική λύση. Στο πλαίσιο αυτό σχολιάστηκε και το γεγονός ότι για πρώτη φορά έδωσε το «παρών» στην τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, την παραμονή της επίσημης δοξολογίας, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Η εμφάνισή της προκάλεσε αίσθηση, αφού δεν έχει παρευρεθεί ποτέ ξανά ως τώρα σε αντίστοιχη τελετή της Αρχιεπισκοπής και συνδέθηκε με την προσπάθειά της να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το παρελθόν και ιδιαίτερα από την παρουσία της στο επινίκιο πάρτι που είχε ακολουθήσει με τον (απομακρυνθέντα ήδη οικονομικό σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη) Αλέξη Πατέλη και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες μετά την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο νόμος αυτός, όπως αναγνωρίστηκε εκ των υστέρων, αποτέλεσε μία από τις βασικές αιτίες για την εντυπωσιακή εκλογική αποδοκιμασία της Ν.Δ. και την απώλεια 13 ποσοστιαίων μονάδων στις ευρωεκλογές, υποχρεώνοντας τον κ. Μητσοτάκη να αρχίσει την «εξαφάνιση» των προσώπων που συνδέθηκαν με αυτή την επιλογή του…
Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έχουν γίνει κοινωνοί του σχεδίου του κ. Μητσοτάκη να στραφεί προς άλλο πρόσωπο. Και γι’ αυτό η κυρία Σακελλαροπούλου στους κυβερνητικούς διαδρόμους θεωρείται, στο παρά ένα της τελικής επιλογής, «καμένο χαρτί» για το προεδρικό αξίωμα. Ορισμένοι εξ αυτών έχουν αρχίσει να δημιουργούν προσεκτικά και «κλίμα» αναφορικά με τις προϋποθέσεις που θα έχει το πρόσωπο αυτό και που δεν παραπέμπουν κατ’ ελάχιστον στην κυρία Σακελλαροπούλου, αφού εκείνη ούτε «πολιτικό πρόσωπο» είναι ούτε «ενωτικό» αποδείχθηκε κατά την περασμένη πενταετία. Ετσι, εάν δεν πρόκειται για το τέλειο σχέδιο σύγχυσης και παραπλάνησης και δεν προκύψουν άλλα αδιέξοδα εντός των δύο -το πολύ- εβδομάδων, στα μέσα Μαρτίου θα υπάρχει νέος ανώτατος άρχων.
Με βάση αυτές τις πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται τώρα στη φάση διαμόρφωσης της «short list» με τους υποψηφίους, εάν δεν έχει κάνει και την επιλογή, διατηρώντας την ακόμη ως επτασφράγιστο μυστικό. Ο ίδιος είχε δηλώσει σχετικά στην ΕΡΤ, πριν από τις γιορτές, ότι «θα μιλήσω το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου» αναφορικά με το πρόσωπο που θα προτείνει. Τώρα λέγεται ότι δεν αποκλείεται να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις.
Η κυρία Σακελλαροπούλου στα μεγάλα μείον της έχει και τη σχεδόν ανοικτή ανταρσία που είχε εκδηλωθεί στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., ορισμένοι βουλευτές της οποίας είχαν δηλώσει και δημοσίως ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να την ξαναψηφίσουν. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι είχε φθάσει διπλάσιος, δημιουργώντας ντε φάκτο και πρόβλημα «δεδηλωμένης» για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Μάλιστα, το πρόβλημα αυτό πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις από τη στιγμή που διαμήνυσε και ο Νίκος Ανδρουλάκης (ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον) ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσει θετική ψήφο στη νυν Πρόεδρο.
Αποκλειομένης της κυρίας Σακελλαροπούλου και με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα, η αναζήτηση υποψηφίου από τον κ. Μητσοτάκη στράφηκε, κατά τις πληροφορίες, προς τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά τουλάχιστον και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ώστε να σχηματιστεί μια ευρύτερη πλειοψηφία, παρά την αναθεωρημένη διάταξη του Συντάγματος που επιτρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακόμη και με σχετική πλειοψηφία.
Οπως λέγεται, μάλιστα, το πρόσωπο αυτό, που θα είναι επομένως «παραταξιακό» από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, δεν θα συνοδεύεται από «εντάσεις» και «φορτίσεις» που θα δυσκόλευαν την αποδοχή του και από το σύνολο της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ως προς αυτό ότι το κλίμα μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ. έχει βελτιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και από τη στιγμή που η κυρία Σακελλαροπούλου, ως κόκκινο πανί, βγαίνει από το κάδρο δεν θα υπάρξουν προβλήματα και διαρροές στην -έτσι κι αλλιώς- ονομαστική ψηφοφορία.
Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι αμέσως μετά την προεδρική εκλογή θα προχωρήσει σε σημαντικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στοιχείο που λειτουργεί και ως δέλεαρ πολιτικής εξαγοράς των βουλευτών του για να πειθαρχήσουν στην πιο κρίσιμη για την κυβέρνηση ψηφοφορία της τρέχουσας συγκυρίας.
Τα σενάρια που οδηγούν σε πρόβα… συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ
Το ζητούμενο εστιάζεται στο ποιο είναι αυτό το «πολιτικό πρόσωπο» που με κεντροαριστερές καταβολές θα επιτύχει μια τέτοια αυξημένη πλειοψηφία η οποία θα επιτρέψει στον κ. Μητσοτάκη, ύστερα από την καθοδική πορεία των τελευταίων μηνών μετά τις ευρωεκλογές, να δείξει ότι δεν είναι απομονωμένος πολιτικά και ότι επιχειρεί μια νέα αφετηρία με ορίζοντα τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ακόμα μία σημαντική παράμετρος, πάντως, είναι ότι ένα τέτοιο σενάριο, εφόσον επαληθευτεί, θα ερμηνευτεί αυτόματα και ως πρόβα μελλοντικής συγκυβέρνησης μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αφού, με βάση τις εκλογικές και δημοσκοπικές τάσεις, δεν υπάρχει προοπτική αυτοδυναμίας μετά τις εκλογές του 2027 (ή και νωρίτερα), οδηγώντας υποχρεωτικά σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Τα ανάλογα ερωτήματα αφορούν και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όχι μόνο δεν έχει ανοίξει καθόλου τα χαρτιά του μέχρι τώρα για το θέμα των προσώπων, αλλά και ο κ. Ανδρουλάκης αποφεύγει συστηματικά να το συζητήσει ακόμη και με πολύ στενούς του συνεργάτες. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι κατά τη συνάντηση που είχαν στις αρχές Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου οι κ. Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης, εκτός από τον εκλογικό νόμο, είχαν αναφερθεί -άγνωστο πώς ακριβώς- και στην προεδρική εκλογή.
Το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα ήταν εύκολο (το αντίθετο μάλιστα) να πει «όχι» στην περίπτωση που προταθούν είτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος είτε η Άννα Διαμαντοπούλου, τα ονόματα των οποίων, ακόμη και με περιορισμένες πιθανότητες, φαίνεται ότι υπάρχουν στο τραπέζι. Εντελώς απίθανη φαντάζει, τέλος, η περίπτωση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, αν και ο ίδιος το επιθυμεί διακαώς.
Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου