Δευτέρα, Ιανουαρίου 13, 2025
Ο Μητσοτάκης ανακάλυψε ότι Ελλάδα και Σ. Αραβία έχουν το ίδιο όραμα για ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή!
Γι' αυτό μάλλον τρέχουν για συνεργασίες με την Τουρκία...
Έναν μήνα μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στη μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας, στην οποία κυριαρχούν οι ριζοσπάστες ισλαμιστές. Ο... Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, ζήτησε την άρση των «μονομερών και διεθνών κυρώσεων» με στόχο την «ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση» της χώρας.
Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι η Σαουδική Αραβία φέρεται να σχεδιάζει να αποκτήσει τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη Kaan -εγχώριας παραγωγής- ως μέρος των στρατηγικών στρατιωτικών σχεδίων της για τη δεκαετία του 2030 για την ανάπτυξη μιας αυτάρκους αμυντικής βιομηχανίας, ενώ το καλοκαίρι του 2023, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά drones που κατασκευάζει η κορυφαία εταιρεία κατασκευής drone της Τουρκίας, η Baykar.
Μάλιστα με απόφαση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, απέστειλε τζάμπα (χωρίς να ζητήσει και να λάβει κανένα οικονομικό αντίκρισμα…) την πολύτιμη για την Ελλάδα, αμυντικά και οικονομικά, συστοιχία Patriot και… δεν μετανοεί γι’ αυτό!
Τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακάλυψε ότι Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν το ίδιο όραμα για ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή!
Αυτό ειπώθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, στο οποίο συμπροήδρευσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρίγκιπας Διάδοχος και πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Αλ-Ούλα και κατά τη διάρκεια της ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θεσμοθετεί Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας με χώρα της Μέσης Ανατολής, ενώ επισήμανε την μεγάλη σημασία που έχει η συνεργασία της χώρας μας με τη Σαουδική Αραβία.
«Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη αξία έχει για μας η συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τον κόσμο και για την ευρύτερη περιοχή. Η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα και την Ε.Ε. και παίκτης-κλειδί για την σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Το παγκόσμιο τοπίο αναδιαμορφώνεται και σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος του Αραβικού κόσμου και της Σαουδικής Αραβίας είναι κρίσιμος. Η ασφάλεια της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής είναι αλληλοεξαρτώμενες. Σε αυτό το τοπίο η στρατηγική μας συνεργασία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνεδρίασης
Τόνισε ακόμη ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι Ελλάδα και Σαουδική Αραβία ενισχύουν τη διμερή τους συνεργασία στο ανώτατο δυνατό επίπεδο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η άμυνα, οι επενδύσεις, το εμπόριο, η ενέργεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.
«Αυτή η συνεργασία έχει αυξημένη σημασία στη σημερινή συγκυρία που βιώνει η περιοχή μας λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα έχει προστεθεί σε μια σειρά από κρίσεις, τις συνέπειες των οποίων καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ακόμα πιο σημαντικό που Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν το ίδιο όραμα για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν υπέγραψαν τα πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τις 46 πρωτοβουλίες που έχουν συμφωνηθεί από κοινού από τις Επιτροπές του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας και ενέκριναν τη δομή διακυβέρνησής του.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας απαρτίζεται από 7 Επιτροπές (Πολιτική, Στρατιωτική, Επενδύσεων, Ενεργείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού), των οποίων επικεφαλής είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα, τόσο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και σε αυτόν της ενεργειακής και ψηφιακής συνδεσιμότητας, προκειμένου να μετατραπεί σε κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη και τόνισε ότι ο ρόλος-κλειδί της Σαουδικής Αραβίας στον οικονομικό διάδρομο IMEC και η θέση της χώρας μας παρουσιάζουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε τον σημαίνοντα ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή ως παράγοντα σταθερότητας. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα εκεχειρία στη Γάζα, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να επανεκκινήσει η πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών.
Για τη Συρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και επανέλαβε ότι η επόμενη μέρα πρέπει να έρθει μέσα από μια συμπεριληπτική διαδικασία που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων.
Συζήτησαν ακόμα για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπογραμμίζει τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας για τη χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου