Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2025
Το Μαξίμου στέλνει «γράμμα» στην Ηρώδου Αττικού: Ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας «Ποδαρικό» με ...Προεδρικό για τον Κ. Μητσοτάκη - Η short list για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
Από μία όλο και μικρότερη λίστα επιλογών θα κληθεί να επιλέξει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης το πρόσωπο που θα προτείνει η ΝΔ για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να κάνει για μία ακόμη φορά την έκπληξη, επιλέγοντας ένα πρόσωπο «out of the box», όπως έκανε το 2020 με την Κατ. Σακελλαροπούλου, κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι τα ονόματα που μέχρι σήμερα έχουν «παίξει» δυνατά, στην πραγματικότητα έχουν «καεί».
Επιπρόσθετα, στην αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των αποφάσεων εκ μέρους του πρωθυπουργού, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, όπως είπε ο ίδιος, ή και νωρίτερα, αρχίζει και ενισχύεται σημαντικά η πιθανότητα ο Κ. Μητσοτάκης να θελήσει να συνεχίσει την πολιτική παράδοση που θέλει το εκάστοτε κυβερνών κόμμα να προτείνει πρόσωπο από το ιδεολογικά αντίπαλο στρατόπεδο. Ιδανικά, το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε η κυβερνητική πρόταση να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και ει δυνατόν να εκλεγεί ο/η πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία, δηλαδή τουλάχιστον με διακόσιες ψήφους.
Ποια τα πρόσωπα στη λίστα
Μία τέτοια εξέλιξη θα είχε αυτονόητα πολιτικά οφέλη για την κυβερνητική πλειοψηφία. Ακόμα και από τους πιο αισιόδοξους, ωστόσο, θεωρείται μάλλον απίθανο να συμβεί, καθώς ακόμα κι αν το ΠΑΣΟΚ υποστηρίξει την κυβερνητική πρόταση, είναι πολύ δύσκολο να συμφωνήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη βάση αυτής της παραδοχής, αυτό το οποίο θα μπορούσε πιο ρεαλιστικά να στοχεύσει το κυβερνών κόμμα είναι η εκλογή προέδρου Δημοκρατίας από την τρίτη ψηφοφορία, δηλαδή με τουλάχιστον 180 ψήφους. Κάτι τέτοιο, θα ικανοποιούσε το βασικό κριτήριο της ελάχιστης δυνατής συναινετικής βάσης.
Ποια είναι τα πρόσωπα που πληρούν το κριτήριο του κεντρώου ή κεντροαριστερού προφίλ και ακούστηκαν τους προηγούμενους μήνες; Πρώτα απ όλα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευαγγ. Βενιζέλος. Πέραν του ότι ο ίδιος μάλλον δεν θα έμπαινε στη σχετική συζήτηση αν δεν ήταν κοινή πρόταση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τυχόν υποψηφιότητά του δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα στηριζόταν από το σύνολο της γαλάζιας κοινοβουλευτικής Ομάδας. Επιπρόσθετα, εκτιμάται ότι δύσκολα ο πρωθυπουργός θα επέλεγε μία προσωπικότητα με τα χαρακτηριστικά του κ. Βενιζέλου, αφού είναι βέβαιο ότι θα ακολουθούσε τη δική του ατζέντα, ακόμα και αν αυτή ερχόταν σε σύγκρουση με την κυβερνητική γραμμή.
Ένα δεύτερο όνομα που ακούστηκε είναι αυτό του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα, η οποίος, ωστόσο, δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το αξίωμα. Επιπρόσθετα, τυχόν επιλογή του είναι σίγουρο ότι θα προκαλούσε την αντίδραση ενός σημαντικού αριθμού κυβερνητικών βουλευτών. Άλλα πρόσωπα που έπεσαν στο δημόσιο διάλογο είναι αυτά της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, της Μαρίας Δαμανάκη αλλά και της Αννας Διαμαντοπούλου. Οσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, πάντως, θεωρούν ότι για διαφορετικούς λόγους, δεν είναι πιθανό να επιλεγούν από τον πρωθυπουργό. Στα ονόματα που κατά τα σενάρια, θα μπορούσαν να συζητηθούν περιλαμβάνονται οι πρώην πρωθυπουργοί Λουκάς Παπαδήμου, Παν. Πικραμμένος και Ιωάννης Σαρμάς. Δεν θεωρείται, ωστόσο, πιθανό να προταθεί κανένα από τα παραπάνω τρία ονόματα.
Το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησε και «μετρήθηκε» το σενάριο για την εκ νέου υποψηφιότητα της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Κατ. Σακελλαροπούλου. Οσο πλησιάζουμε στον χρόνο λήψης των αποφάσεων, όμως, το σενάριο αδυνατίζει εκ νέου.
Το φαβορί από τη γαλάζια παράταξη
Αν τώρα, ο πρωθυπουργός επιλέξει ένα πρόσωπο που να προέρχεται από τη γαλάζια παράταξη, φαβορί θεωρείται ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας. Αν και από καιρού εις καιρόν αναζωπυρώνονται τα σενάρια που εμφανίζουν τον υπουργό Αμυνας Ν. Δένδια ως δυνατή επιλογή, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να προχωρήσει αυτή η λύση, καθώς και ο ίδιος δεν το θέλει.
Πάντως, στην αντίστροφη μέτρηση για τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, όλο και περισσότεροι εκτιμούν ότι ο θεσμός απαιτεί ένα βαρύ όνομα με πολιτικότητα, όχι κατ΄ ανάγκη πολιτικό, με ισχυρή προσωπικότητα και διεθνή ακτινοβολία και πιστεύουν ότι μια τέτοια προσωπικότητα αναζητεί ο Κ. Μητσοτάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου