Παρασκευή, Ιανουαρίου 03, 2025
Ο «άρρωστος» Κηφισός: Λίμνες για ψάρεμα, στατικά προβλήματα και κυκλοφοριακό χάος SOS για τον Κηφισό. Η πρόσφατη ανακάλυψη των λιμνών από σπηλαιολόγους προκαλεί ανησυχία για την στατικότητα των υποδομών.
Ο Κηφισός, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες καθαρισμού του, παραμένει μία «ωρολογιακή βόμβα» που εμπνέει ανησυχία στους ειδικούς, ειδικά σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων.
Το μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής, καθαρίστηκε πρόσφατα σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων του. Ωστόσο, δεν αρκεί για να θωρακίσει τις γύρω περιοχές από τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Οι πλημμύρες, η αστάθεια των υπόγειων αγωγών και η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην λεωφόρο Κηφισού αποτελούν μόνο μερικά από αυτά.
Και εκτός από τις περιβαλοντικές προκλήσεις, η καθημερινή κίνηση που παρατηρείται στη λεωφόρο Κηφισού, αποτελεί ακόμη ένα «πονοκέφαλο» στους ταλαιπωρημένους κατοίκους της Αττικής.
To πιο πρόσφατο πρόβλημα είναι η ανακάλυψη τριών υπόγειων λιμνών κάτω από τον Κηφισό από την ομάδα «Γεωμυθική», οι οποίες αναδεικνύουν την προβληματική στατικότητα της κοίτης του ποταμού.
Η ανακάλυψη αυτή, σε συνδυασμό με τις ανεπαρκείς υποδομές και την την κλιματική αλλαγής, δημιουργεί μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των κατοίκων και την αντοχή του ποταμού σε μεγάλες καταιγίδες.
Οι τρεις λίμνες του Κηφισού
Η ομάδα «Γεωμυθική» αποκάλυψε πρόσφατα την ύπαρξη τριών υπόγειων λιμνών κάτω από τον Κηφισό.
Η πρώτη λίμνη ανακαλύφθηκε το 2021 κοντά στον Περισσό, ενώ η δεύτερη το 2023 στην περιοχή του Ρέντη. Η τρίτη και μεγαλύτερη λίμνη βρέθηκε πρόσφατα στη συμβολή του Κηφισού με το ρέμα της Εσχατιάς, στο Περιστέρι.
Η ύπαρξη αυτών των λιμνών εγείρει ανησυχίες για τη στατικότητα των υπόγειων αγωγών, καθώς και για την πιθανότητα πλημμυρών. Σύμφωνα με τους σπηλαιολόγους της ομάδας, ο υπόγειος αγωγός στην τρίτη λίμνη βρίσκεται σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση, κάτι που καθιστά αναγκαία τη λήψη άμεσων μέτρων.
Όπως φαίνεται στα πλάνα που κατέγραψε η ομάδα, η λίμνη σχηματίστηκε καθώς στο σημείο αυτό καταστράφηκε η κοίτη, για την οποία κατέγραψαν ότι είχε πάχος 5 εκατοστά.
Η λίμνη αυτή, μάλιστα, φαίνεται να έχει μέχρι και... ψάρια.
Κίνδυνος για πλημμύρες στις περιοχές που βρίσκονται γύρω από τον Κηφισό
Ο Κηφισός αποτελεί άμεση απειλή για τις περιοχές που βρίσκονται κοντά του, ειδικά σε κακοκαιρίες, παρόμοιες με τον «Ιανό» και τον «Ντάνιελ». Ο καθηγητής Αναστάσιος Στάμου σε ερώτηση αν μπορεί ο Κηφισός να αντέξει μια μεγάλη καταιγίδα όπως αυτή της Βαλένθιας, απάντησε:
«Ο σχεδιασμός έγινε πριν από πολλά χρόνια για περίοδο επαναφοράς 50 έτη, δηλ. πρακτικά για να αντέξει τη μεγάλη πλημμύρα που εμφανίζεται μια φορά στα 50 έτη. Όμως, έμπειροι μηχανικοί διατύπωσαν την άποψη ότι με τις αλόγιστες ανθρώπινες επεμβάσεις ο Κηφισός αντέχει το πολύ πλημμύρες 20-ετίας. Σήμερα, ο σχεδιασμός του Κηφισού θα γινόταν για περίοδο επαναφοράς 100 έτη και πιθανότατα παραπάνω, εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής που κάνει τις πλημμύρες συχνότερες και εντονότερες.
Οι πλημμύρες του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια εκτιμήθηκαν ότι είχαν περιόδους επαναφοράς από 500 μέχρι περίπου 1000 έτη, δηλ. οι πλημμύρες αυτές εμφανίζονται κάθε 500 μέχρι 1000 χρόνια. Κατά συνέπεια, ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε τέτοιες τεράστιες πλημμύρες και οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ μεγάλες».
Οι πλημμύρες μπορούν να πλήξουν μεγάλες περιοχές, από τους Αγίους Αναργύρους και το Περιστέρι, έως το Νέο Φάληρο και την Καλλιθέα. Ο κ. Στάμου προτείνει τη δημιουργία Συστημάτων Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρών (ΣΕΠΠ) για την προστασία των κατοίκων, ένα μέτρο που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες.
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ανέφερε πρόσφατα πως ο Κηφισός «ασφυκτιά» από την οικοδόμηση και την ανθρώπινη παρέμβαση. Για να προστατευτεί το Λεκανοπέδιο από τις πλημμύρες, είναι απαραίτητο να μειωθεί η ανθρώπινη επέμβαση και να προσαρμοστούμε στα φυσικά φαινόμενα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου