Δευτέρα, Δεκεμβρίου 15, 2025

Τα πιο φημισμένα γλυκά της Πελοποννήσου για τις γιορτές (και πού θα τα απολαύσετε) Τα χειμωνιάτικα παραδοσιακά γλυκά της Πελοποννήσου που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε στις Χριστουγεννιάτικες αποδράσεις σας στην περιοχή.




φωτογραφία αρχείου
 
 
Αντώνης Ιορδάνογλου 


Η Πελοπόννησος τα Χριστούγεννα μεταμορφώνεται σε μια γλυκιά γιορτινή χώρα. Από την Καλαμάτα και το Ναύπλιο έως τα Καλάβρυτα, τη Σπάρτη και την Τρίπολη, τα ζαχαροπλαστεία της περιοχής συνδυάζουν παράδοση, φαντασία και ποιότητα. Με αφορμή τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων προτείνουμε στα ταξίδια σας να ψάξετε αυτές τις γλυκές λιγότερο γνωστές τοπικές γεύσεις, διαφορετικές από τα διάσημα Χριστουγεννιάτικα γλυκά. Από τα ημιορεινά χωριά της Αρκαδίας μέχρι τα παραθαλάσσια τοπία της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, κάθε τόπος έχει να διηγηθεί το δικό του γλυκό παραμύθι. Ένα ταξίδι στη γεύση, όπου η παράδοση συναντά τη φαντασία, και η γιορτινή ατμόσφαιρα κάνει κάθε γλυκό ακόμη πιο ξεχωριστό.
Το newsletter του iEidiseis καθημερινά στο inbox σου. Κάνε εγγραφή εδώ.

Ιδού αυτά τα πιο ιδιαίτερα γλυκά της Πελοποννήσου και τους προορισμούς όπου αξίζει να τα γευτείτε.

Καλαμάτα – Δίπλες & παστελάκι με μέλι Μάνης

Η Μεσσηνία είναι από τις πιο γλυκές γωνιές της Ελλάδας, με την Καλαμάτα να ξεχωρίζει για τις δίπλες της. Το λεπτό, τραγανό φύλλο που τηγανίζεται και στη συνέχεια περιχύνεται με μέλι και καρύδια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτών αλλά και των τοπικών πανηγυριών. Η παράδοση θέλει τη ζύμη να χορεύει μέσα στο λάδι – γι’ αυτό και πολλοί λένε ότι το όνομά τους προέρχεται από τον τρόπο που “διπλώνεται”. Στην Καλαμάτα θα συναντήσετε το παραδοσιακό παστέλι, φτιαγμένο με το περίφημο μανιάτικο μέλι. Η υφή του είναι πιο μαλακή από τα κλασικά παστέλια και το άρωμά του θυμίζει άγριο θυμάρι και βότανα. Θα το βρείτε στην πόλη της Καλαμάτας σε μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα.
Ναύπλιο – Γαλακτομπούρεκο & αμυγδαλωτά

Το Ναύπλιο, ίσως η πιο γοητευτική πόλη της Πελοποννήσου, φημίζεται για τα αμυγδαλωτά καθώς και για το πλούσιο γαλακτομπούρεκο που σερβίρεται σε κλασικά ζαχαροπλαστεία του ιστορικού κέντρου. Τα αμυγδαλωτά του Ναυπλίου είναι αφράτα, αρωματικά και έχουν νησιωτική γλυκάδα και συνήθως σερβίρονται σε κάθε είδους γιορτές. Το Ναύπλιο αποτελεί ιδανικό προορισμό για Σαββατοκύριακο: περπατώντας στον παραλιακό δρόμο, μπορείτε να συνοδεύσετε τον καφέ σας με μία λαχταριστή μερίδα γαλακτομπούρεκο, με τραγανό φύλλο και κρέμα που «δένει» άψογα με το σιρόπι.
Τρίπολη – Ρογκοσπίτια & κουραμπιέδες

Η Αρκαδία προσφέρει γλυκές εκπλήξεις για όσους αναζητούν κάτι διαφορετικό. Τα ρογκοσπίτια, τα μικρά αυτά αμυγδαλωτά με ζάχαρη άχνη, έχουν τις ρίζες τους σε αυστριακή συνταγή που πέρασε στην Αρκαδία κατά την περίοδο της βαυαρικής επιρροής. Σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζαχαροπλαστικής παράδοσης της Τρίπολης. Εξίσου φημισμένοι είναι οι κουραμπιέδες της περιοχής, οι οποίοι ξεχωρίζουν για το βούτυρο υψηλής ποιότητας και την αέρινη υφή τους. Καθώς η Τρίπολη, έχει πολύ μεγάλη παραγωγή φρούτων στους κάμπους και στα οροπέδια της διάσημα είναι και τα γλυκά του κουταλιού ειδικά, μήλο, κάστανο, βύσσινο, κεράσι και κυδώνι.
Γύθειο – Ξεροτήγανα & μανιάτικη γαλατόπιτα

Στη Λακωνία, και ειδικά στο Γύθειο και τα χωριά της Μέσα Μάνης, θα συναντήσετε τις γιορτές τα ξεροτήγανα, παρόμοια με τις δίπλες αλλά με πιο σφιχτό τύλιγμα και λεπτό σιρόπι. Συχνά προσφέρονται σε γιορτές με άρωμα κανέλας και λεμονιού. Υπάρχουν επίσης οι μικρές μπουκίτσες τηγανισμένης ζύμης με μέλι (ιδανικές για όσους προτιμούν γλυκά χωρίς βαριά κρέμα ή βούτυρο) και η γαλατόπιτα, ένα παραδοσιακό μανιάτικο έδεσμα, που ταιριάζει πολύ με τον καφέ.

Πάτρα – Μουσταλευριά & κομφέτο Αχαΐας

Η Αχαΐα φημίζεται για το παραδοσιακό κομφέτο Πάτρας, δηλαδή τα καραμελωμένα αμύγδαλα με επικάλυψη χρωματιστής ζάχαρης που αποτελούν σήμα κατατεθέν της περιοχής. Συνοδεύουν πάντα τα πατρινά καρναβάλια, και κάθε είδους γιορτές προσθέτοντας χρώμα και νοσταλγική γλυκύτητα. Εξίσου διάσημη είναι η μουσταλευριά, φτιαγμένη με φρέσκο μούστο από τα τοπικά αμπέλια. Το άρωμά της θυμίζει φθινόπωρο, ενώ η υφή της είναι βελούδινη και ελαφρώς πηχτή.
Μονεμβασιά-αμυγδαλωτά και σαμουσάδες

Το παραδοσιακό γλυκό της Μονεμβασιάς είναι τα μικρά ολόλευκα αμυγδαλωτά, τα οποία φτιάχνονται από αλεσμένα αμύγδαλα, ζάχαρη και ανθόνερο. Είναι φημισμένα για την απαλή υφή τους και το χαρακτηριστικό τους σχήμα, που θυμίζει αχλάδι ή δάκρυ. Άλλα παραδοσιακά γλυκά της περιοχής είναι οι σαμουσάδες, φτιαγμένοι με βάση τη ζύμη και το μέλι. Οι σαμουσάδες, χαρακτηρίζονται ως ο “βυζαντινός μπακλαβάς του Κάστρου”.

Περισσότερα για το ταξίδι στο www.thegreektraveller.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου