Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2011

Τα φέσια έγιναν λουκέτα και οριστικά χρέη. Στα 1,5 δις ευρώ, οι ακάλυπτες επιταγές τον Αύγουστο

Γράφει ο ΝΑΚ

Η στενότητα και η ύφεση στην αγορά με την έλλειψη ρευστού, έχει μειώσει τις ακάλυπτες επιταγές. Τα φέσια από ακάλυπτες επιταγές, έφθασαν φέτος στο οκτάμηνο στο...
1,5 δις ευρώ δηλαδή σχεδόν 20% μικρότερο ποσό, από πέρσι τέτοια εποχή.
Κάποιοι βέβαια, μπορεί να θεωρήσουν ότι αυτό είναι ένα καλό στοιχείο. Στην πραγματικότητα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, γιατί απλούστατα τα φέσια από ακάλυπτες επιταγές αντικαταστάθηκαν από λουκέτα τα οποία βάζουν μικρές, μεσαίες ακόμα και μεγάλες για τα ελληνικά δεδομένα επιχειρήσεις, μετατρέποντας την καθυστέρηση ή μερική εξόφληση των χρεών, μέσω του συστήματος των επιταγών, σε οριστικό χρέος που ΔΕΝ ΘΑ εξοφληθεί.
Υπενθυμίζεται ότι οι μεταχρονολογημένες επιταγές, με τις οποίες έτσι κι αλλιώς δουλεύει ακόμα η αγορά, ήταν ο τρόπος με τον οποίο δούλευαν όλες οι επιχειρήσεις καταφέρνοντας να αυξήσουν έτσι την ρευστότητα που δεν έδινε το σύστημα. Ήταν ένας τρόπος να κυκλοφορήσει προθεσμιακό χρήμα στην αγορά το οποίο κατάφερε, με όλες τις απαράδεκτες κάποιες φορές υπερβολές του παρελθόντος, να τονώσει την κατανάλωση.
Τον Αύγουστο του 2011 οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε αξία σε 153,6 εκ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 60,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του ίδιου έτους. Σε σχέση με το περσινό οκτάμηνο, οι ακάλυπτες επιταγές, αφορούν φέτος αξία μικρότερη κατά 19,7%.
Οι απλήρωτες συναλλαγματικές τον Αύγουστο του 2011 ανήλθαν σε αξία στα 22,5 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 18,76% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του ιδίου έτους. Η αξία τους αυξήθηκε κατά 4,35% στο οκτάμηνο από πέρσι, αλλά οι συναλλαγματικές δείχνουν ακριβώς από αυτό που προαναφέρθηκε. Ένα μέρος των συναλλαγών γίνεται με αυτές όμως συνολικά, αφορά σε ποσά έως και επτά φορές μικρότερα από αυτά των ακάλυπτων επιταγών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου