Δευτέρα, Μαρτίου 18, 2013

ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 50 ΓΙΑ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ...

... ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ...
Την ευκαιρία να βγουν στη σύνταξη σε ηλικία 50 ετών εκτιμάται ότι θα έχουν 250.000 γυναίκες-μητέρες ανήλικων τέκνων που θα εκμεταλλευτούν σειρά ευνοϊκών διατάξεων για να πάρουν σύνταξη από το Δημόσιο, τα Ταμεία των ΔΕΚΟ, ...

των Τραπεζών και το ΙΚΑ.
Βασική προϋπόθεση, πάντως, είναι να έχουν θεμελιώσει δικαίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2010, που σημαίνει ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης (που διαφέρουν ανά ταμείο) και να ισχύει και η ανηλικότητα του τέκνου.
Με τον τρόπο αυτόν η ασφαλισμένη -ακόμα και αν τη στιγμή της θεμελίωσης δεν έχει το όριο ηλικίας- «κλειδώνει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορεί να αποχωρήσει όποτε γίνει 50 ετών (χωρίς στο ενδιάμεσο να επηρεαστεί από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό).
Οι γυναίκες, τις οποίες αφορούν οι διατάξεις, θα αποφύγουν την έξοδο στα 67, που σημαίνει ότι θα μπορέσουν να αποχωρήσουν από την εργασία τους 17 χρόνια ταχύτερα από τους νέους ασφαλισμένους.
Τη συνταξιοδότηση, μάλιστα, μπορεί να επισπεύσει η εξαγορά πλασματικών ετών, για όσες γυναίκες έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Υπενθυμίζεται ότι στο Δημόσιο ισχύουν και ειδικές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση των γονέων ανάπηρων τέκνων. Ανάλογα με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος και το ποσοστό αναπηρίας του τέκνου μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταβληθεί σύνταξη σε ηλικία 50 ετών.
 fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου