Πέμπτη, Μαρτίου 07, 2013

Ernst & Young: Στροφή στα ακίνητα λόγω ευρωκρίσης

 Ernst & Young: Στροφή στα ακίνητα λόγω ευρωκρίσης
 
Αύξηση του όγκου των συναλλαγών στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων θα σημειωθεί εντός του 2013, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του 2012, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ernst & Young. Ωστόσο, η περιορισμένη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης θα συνεχίσει να λειτουργεί ως εμπόδιο..... Η ανοδική τάση φαίνεται να οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στην προσδοκία της αύξησης της διασυνοριακής επενδυτικής δραστηριότητας και τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις, όπως τονίζεται στην έκθεση Real Estate Investments Indicator 2013 της Ernst & Young.
Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε 12 από τις 15 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, προβλέπει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές ακινήτων το 2013, σε σύγκριση με το 2012. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη αναντιστοιχία στις τιμές μεταξύ πωλητών και αγοραστών επίσης αναμένεται να λειτουργήσει ως τροχοπέδη για τις επενδύσεις.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται επίσης ότι, ενώ κάποιοι νέοι κανονισμοί ενδέχεται να κάνουν πιο δύσκολη την πρόσβαση των επενδυτών του real estate σε παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης, ωστόσο μπορεί, την ίδια στιγμή, να αυξηθούν οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των επενδυτών που ρωτήθηκαν πιστεύουν ότι, η συνεχιζόμενη αδυναμία της οικονομίας της Ευρωζώνης θα ενισχύσει τη δραστηριότητα των Ευρωπαίων επενδυτών στις αγορές ακινήτων. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη στροφή των επενδυτών σε όλη την Ευρώπη προς τα ακίνητα. Πρόκειται για μια αντιστροφή των δεδομένων που επικρατούσαν πριν ένα χρόνο, όταν η διάθεση για παρόμοιες επενδύσεις ήταν περιορισμένη, καθώς οι επενδυτές περίμεναν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κρίση.»
Ωστόσο, η εικόνα διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα. Ορισμένες χώρες εκτός Ευρωζώνης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι σήμερα συγκριτικά πιο ελκυστικές για επενδύσεις σε ακίνητα από ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης. Επίσης, οι νότιες και ορισμένες περιφερειακές ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων αντιμετωπίζονται με σχετικά μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα από τις αγορές της κεντρικής ή Βόρειας Ευρώπης.
Οι ερωτηθέντες σε 13 από τις 15 χώρες, πιστεύουν επίσης ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα ωθήσουν τους επενδυτές προς την ακίνητη περιουσία που παραδοσιακά θεωρείται ως φυσική εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα. Πάνω από το 80% των επενδυτών στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελβετία συμφωνούν ότι οι ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό θα ενισχύσουν τις επενδύσεις σε ακίνητα, σε αντίθεση με το μόλις 20% στην Ιταλία.
Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι σχετικά με τις επιπτώσεις ενός αυστηρότερου κανονιστικού περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα της Βασιλείας ΙΙΙ, στη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης. Οι ερωτηθέντες στο σύνολό τους εκτιμούν ότι η Βασιλεία ΙΙΙ θα κάνει τα δάνεια λιγότερο ελκυστικά για τις τράπεζες και θα οδηγήσει σε περαιτέρω συγκράτηση των επιχειρηματικών δανείων. Η άποψη αυτή ήταν ισχυρότερη στην Αυστρία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με ποσοστά 85%, 83% και 81% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα να δηλώνουν ότι συμφωνούν.
Συγχρόνως, άλλες πρόσφατες οδηγίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέους πόρους χρηματοδότησης. Όσον αφορά στον κανονισμό Solvency II, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως πηγές χρηματοδότησης για επενδύσεις σε ακίνητα στο μέλλον οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, με εξαίρεση τους Ιταλούς ερωτηθέντες που διαφωνούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου