Πέμπτη, Ιουνίου 26, 2014

Kτυπά «κόκκινο» σήμερα ο υδράργυρος



ΑΠΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ

Μία ακόμη δύσκολη ημέρα με υψηλές θερμοκρασίες, που σε κάποιες περιοχές θα φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου είναι η Πέμπτη. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός και μόνο στα βόρεια ορεινά υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις στα νότια πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 6 Μποφόρ.

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος και βαθμιαία θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρ από 22 έως 38 βαθμούς κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αρχικά αίθριος θα είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη και βαθμιαία θα αναπτυχτούν αραιές νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν όποτε ενδέχεται να εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά.

Άνεμοι: ασθενείς και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 21 έως 32 βαθμούς κελσίου.

Ανοιχτές και σήμερα οι κλιματιζόμενες αίθουσες
Και σήμερα θα είναι ανοιχτές για τους πολίτες οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Λεσχών Φιλίας του δήμου Αθηναίων, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να προστατευθούν ευπαθείς ομάδες από τον καύσωνα.

Οι αίθουσες είναι οι εξής:
Άγιος Παύλος: Μαμούρη & Δύμης 22, τηλ.210-8223946
Κουκάκι: Πεζόδρομος Δράκου 26-28, τηλ. 210-9232044
Νέος Κόσμος: Χελντράιχ 15, τηλ: 210 9240403
Κάτω Πετράλωνα: Αθηνοδώρου 61, τηλ: 210 3425513
Κολοκυνθούς: Αίμωνος 9 & Άστρους,τηλ: 2105140877, 2105135888
Άγιος Ελευθέριος: Αχαρνών 372, Τηλέφωνο: 210 2012334
Αμπελόκηποι: Πανόρμου & Βαθέως, τηλ. 210 6459890, 210 6451870

Κλιματιζόμενες αίθουσες ανοίγουν οι δήμοι και σε άλλες πόλεις.

Συστάσεις από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας
Οδηγίες προφύλαξης από την αφόρητη ζέστη μεταξύ, αποφυγή της ηλιοθεραπείας και της βαριάς σωματικής εργασίας και άσκησης συστήνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις ημέρες του καύσωνα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στις οδηγίες που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η γραμματεία, οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία, καθώς το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

Παράλληλα, θα πρέπει να προτιμούν ελαφριά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, να φορούν καπέλο, να τρέφονται με ελαφρά και μικρά γεύματα και ειδικότερα φρούτα και τα λαχανικά, να πίνουν άφθονα υγρά και να αποφεύγουν τα οινοπνευματώδη ποτά.

Συνίστανται, επίσης, πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως και η χρήση σκουρόχρωμων γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.

Για τα βρέφη και τα νεογνά συστήνει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.

Τέλος τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, ενώ όσοι παίρνουν φάρμακα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους αν θα πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία.

Ποτίστρες για τα αδέσποτα στην Αθήνα
Ο δήμος Αθηναίων, τοποθέτησε ποτίστρες σε διάφορα σημεία της πόλης, προκειμένου να προστατευτούν τα αδέσποτα ζώα.

Απευθύνει ακόμη έκκληση στους πολίτες να συνδράμουν το έργο του δήμου, ώστε οι ποτίστρες να παραμείνουν γεμάτες με δροσερό νερό, όσο διαρκέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου