Τετάρτη, Ιουλίου 23, 2014

Έκτακτη σύνοδος του ΟΗΕ για τη Γάζα



Στο Τελ Αβίβ ο Τζον Κέρι

Μετά από αίτημα της Αιγύπτου και του Πακιστάν, διεξάγεται σήμερα στη Γενεύη η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προκειμένου να εξετάσει τις συνθήκες που επικρατούν στη Γάζα καθώς συνεχίζεται το σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον... 644 Παλαιστινίους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. «Ήρθε η ώρα να σταματήσει η πολιορκία» δήλωσε ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός στο γγ του ΟΗΕ τονίζοντας ότι η άρση του οικονομικού αποκλεισμού της Γάζας πρέπει να αποτελεί μέρος της συμφωνίας εκεχειρίας. Σε απαγόρευση πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσεία Αεροπορικής Ασφάλειας ενώ σταμάτησαν και οι αμερικανικές πτήσεις.φωτ: AFPΗ απόφαση που έχει υποβληθεί από την Παλαιστίνη στον ΟΗΕ καταδικάζει "τις γενικευμένες, συστηματικές και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών" που απορρέουν από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις 13 Ιουνίου στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, "ιδιαίτερα από την τελευταία στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας κατά την οποία έγιναν τυφλές και δυσανάλογες επιθέσεις που μπορεί να συνιστούν διεθνή εγκλήματα".
Στην απόφαση ζητείται "να σταλεί επειγόντως μια ανεξάρτητη διεθνής ερευνητική επιτροπή" για να ερευνήσει σχετικά με τις παραβιάσεις αυτές και καλούνται οι ερευνητές να καταρτίσουν ένα κατάλογο "των παραβιάσεων και των εγκλημάτων που διαπράττονται" και "να ταυτοποιήσουν αυτούς που είναι υπεύθυνοι" ώστε να δικαστούν και να "μπει τέλος στην ατιμωρησία". Στο κείμενο ζητείται ακόμη να τεθούν οι Παλαιστίνιοι υπό "άμεση διεθνή προστασία". Απευθύνεται έκκληση για "άμεση παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων" και για "να μπει τέλος στις επιθέσεις εναντίον των αμάχων, περιλαμβανομένων και των ισραηλινών αμάχων".
Στην απόφαση ζητείται επίσης από την Ελβετία, ως κράτος θεματοφύλακα των Συνθηκών της Γενεύης --θεμελιωδών κειμένων του ανθρωπιστικού δικαίου-- να οργανώσει επειγόντως μια διάσκεψη για την κατάσταση στα Κατεχόμενα Εδάφη. Μια επιστολή προς την κατεύθυνση αυτή, με ημερομηνία 9 Ιουλίου, έχει ήδη σταλεί στη Βέρνη από τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Χθες, ο μόνιμος αντιπρόσωπος των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ είπε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η "η διεθνής κοινότητα απέτυχε να εκπληρώσει την υποχρέωσή της να προστατεύσει τους πολίτες εν καιρώ πολέμου". Σε μια άκρως συναισθηματική ομιλία, ο Μανσούρ, φορώντας μαύρη κορδέλα στο πέτο, έδειξεε φωτογραφίες όπου απεικονίζονταν Παλαιστίνιοι που έχουν τραυματισθεί στη Γάζα και διάβασε τα ονόματα 50 παιδιών που σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει ένα σχέδιο ψηφίσματος "προκειμένου να τερματίσει αυτήν την επίθεση, να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ και να προσφέρει στον παλαιστινιακό λαό διεθνή προστασία".
Σε τηλεοπτική ομιλία του ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποσχέθηκε πως "θα διωχθούν όλοι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα εναντίον του λαού μας, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί". Οι ισραηλινές δυνάμεις "παραβίασαν όλους τους διεθνείς νόμους και την ανθρώπινη ηθική" στη Γάζα, τόνισε ο Αμπάς. "Είμαστε γεμάτοι οργή και δεν θα ξεχάσουμε ούτε θα συγχωρήσουμε ποτέ", πρόσθεσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος κατά την έναρξη μιας έκτακτης συνεδρίασης της παλαιστινιακής ηγεσίας στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Έπειτα από μια επίσκεψη στην Αίγυπτο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ζήτησε από το Τελ Αβίβ να σταματήσει τις εχθροπραξίες. "Το μήνυμά μου προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους είναι το ίδιο: 'Σταματήστε να πολεμάτε, αρχίστε να μιλάτε. Αντιμετωπίστε τις αιτίες της σύγκρουσης στη ρίζα τους'", υπογράμμισε παρόντος του Νετανιάχου. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός όμως επιμένει στις θέσεις του και καλεί τη διεθνή κοινότητα να θεωρήσει τη Χαμάς μοναδική υπεύθυνη για το λουτρό αίματος.
Στο Τελ Αβίβ έφτασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών για να αναζητήσει τρόπους για τον τερματισμό της εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Γάζα. Η συνάντηση με τον Μπαν Κι-Μουν θα γίνει στην Ιερουσαλήμ, αυτή με τον Αμπάς στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ενώ με τον Νετανιάχου θα συναντηθεί στο υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα πάντα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Εν τω μεταξύ, οι εχθροπραξίες ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 644 Παλαιστίνιους και 31 Ισραηλινούς (σύμφωνα με νεότερο απολογισμό) ενώ περίπου 3.700 άνθρωποι είναι τραυματίες και 100.000 εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ. Χάος επικρατεί στη Γάζα, όπου πτώματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες εξακολουθούν να ανακαλύπτονται μέσα στα ερείπια. Πέντε Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης στο Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Την Τρίτη, επλήγησαν από προειδοποιητικά πυρά τα γραφεία του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Αλ Τζαζίρα στη Γάζα. Κατά τη 16η ημέρα των επιχειρήσεων, ολόκληρες συνοικίες της Γάζας μοιάζουν κατεστραμμένες, ιδιαίτερα η Σατζάγια όπου τα πλήγματα στοίχισαν την Κυριακή τη ζωή σε τουλάχιστον 70 ανθρώπους.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας ( AESA) συνέστησε στο σύνολο των ευρωπαϊκών εταιρειών να σταματήσουν να εξυπηρετούν, το αργότερο από σήμερα και μέχρι νεωτέρας, το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ. Είναι η πρώτη φορά από τον πόλεμο του Κόλπου, το 1990-1991, που τέτοια μέτρα θίγουν το Ισραήλ.Ενώ πάρα πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν από ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές εταιρείες, όπως οι Air France, Lufthansa, EasyJet ή Delta, ο ισραηλινός υπουργός Μεταφορών Ίσραελ Κατς υποστήριξε πως δεν υπάρχει "κανένας λόγος" να λαμβάνονται τέτοια μέτρα. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου "μίλησε το βράδυ της Τρίτης με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και του ζήτησε να αναλάβει δράση ώστε να αποκατασταθούν οι πτήσεις των αμερικανικών εταιρειών προς το Ισραήλ" ωστόσο ο Κέρι, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για να προσπαθήσει να επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, είπε τηλεφωνικά στον Νετανιάχου πως κίνητρο της απαγόρευσης αυτής είναι μόνο η προστασία των αμερικανών πολιτών.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου