Πέμπτη, Νοεμβρίου 27, 2014

«Βέτο» της τρόικας στην ένταξη των επιχειρήσεων στις 100 δόσεις

Προτάσεις σοκ των τροϊκανών για μείωση των συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν οι προτάσεις-απαιτήσεις που κατέθεσε η τρόικα, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015. Οι τροϊκανοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρχει μια μόνιμη «εστία»...ενίσχυσης των εσόδων του προϋπολογισμού και θεωρούν ότι ο κατάλληλος τρόπος δημιουργίας της, είναι η εξαίρεση των επιχειρήσεων από το νόμο των 100 δόσεων και η μείωση των συντάξεων.

Μάλιστα σε ότι αφορά στις συντάξεις, αντιπροτείνουν ως εναλλακτική λύση την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από 6,5% στο 13%... Οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίζονται αμετακίνητοι σχετικά μ’ αυτές τις προτάσεις, καθώς θεωρούν ότι μόνο έτσι θα καλυφθεί επαρκώς το δημοσιονομικό κενό, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το πρόγραμμα θα εκτροχιαστεί.

Η θέση της ελληνικής πλευράς ήταν ξεκάθαρη, στο Παρίσι, σχετικά με αυτές τις αιτιάσεις των τροϊκανών. Δεν μπήκε στην διαδικασία συζήτησης για τη μείωση των συντάξεων, ούτε έθεσε επί τάπητος νέας αλλαγής του νόμου για τις δόσεις, που θα εξαιρεί τις επιχειρήσεις. Σ ‘ αυτά τα ζητήματα όπως φυσικά και στην πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Χάσμα το οποίο θα επιχειρήσει να κλείσει μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει και πάλι τις επαφές με κορυφίους αξιωματούχους της ΕΕ και Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους μεταφέρει την αδιαλλαξία της τρόικας αλλά και τον κίνδυνο που υπάρχει τόσο για εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος, όσο και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου