Παρασκευή, Οκτωβρίου 09, 2015

Και όμως... Οι χιμπατζήδες έχουν μυστικά



Τι μπορεί όμως να λένε μεταξύ τους;

Τα αγαπημένα τους...


φρούτα αλλά και τα δέντρα στα οποία μπορούν να τα βρουν είναι δύο θέματα για τα οποία οι άγριοι χιμπατζήδες επικοινωνούν μεταξύ τους.

Στο συμπέρασμα αυτό κετέληξε μία νέα έρευνα του Τμήματος Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, κατά την οποία η επικεφαλής της έρευνας Άμμι Κάλαν και οι συνεργάτες της πέρασαν περισσότερες από 750 ώρες παρατηρώντας χιμπατζήδες στο δάσος Τάι της Ακτής Ελεφαντοστού.

"Οι χιμπατζήδες έχουν ένα αρκετά περίπλοκο σύστημα επικοινωνίας το οποίο περιλαμβάνει μία ποικιλία φωνημάτων αλλά και πολλές εκφράσεις του προσώπου και χειρονομίες", δήλωσε η Άμμι Κάλαν.

"Το κατά πόσο μοιάζει με την ανθρώπινη γλώσσα είναι ακόμα προς συζήτηση, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η έρευνα δείχνει πως οι χιμπατζήδες χρησιμοποιούν φωνήματα με έναν εξεζητημένο τρόπο, λαμβάνοντας υπ'όψιν τους τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό τους περίγυρο", πρόσθεσε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χιμπατζήδες παρήγαγαν καλέσματα με υψηλό τόνο όταν έβρισκαν φρούτα από τα δέντρα Nauclea, ένα είδος αειθαλών καρποφόρων δέντρων που συναντώνται σε τροπικά κλίματα. Μικρότερα δέντρα προκαλούσαν ακόμα υψηλότερους τόνους, ενώ μεγαλύτερα δέντρα με περισσότερα φρούτα προκαλούσαν καλέσματα χαμηλότερης συχνότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου