Δευτέρα, Μαΐου 30, 2016

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup...


Η μαραθώνια συνεδρίαση του Εurogroup της 24ης Μαΐου «τραυμάτισε» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς στους κόλπους του καταγράφηκε σκηνικό εμφύλιου πολέμου...

σύμφωνα με το ρεπορτάζ που παρουσίασε το Reuters.

Η απουσία της Κρ. Λαγκάρντ από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έφερε σε δύσκολη θέση τον Πολ Τόμσεν που μέσω τηλεφώνου επιχειρούσε να συνεννοηθεί μαζί της, όχι πάντα με επιτυχία.

Το διεθνές οικονομικό πρακτορείο παρουσίασε το παρασκήνιο της συνεδρίασης του Eurogroup, επικεντρώνοντας στις μεγάλες δυσκολίες συνεννόησης μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ που... ανησύχησαν ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους.

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν ότι ήταν έκπληκτοι από την ασυνήθιστη ένταση και τις δύσκολες συζητήσεις ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και άλλους αξιωματούχους του ΔΝΤ και κυρίως για το γεγονός ότι ο Δανός αξιωματούχος χρειάστηκε να περιμένει αρκετές ώρες για να βρει την Λαγκάρντ, πριν αποδεχθεί τη συμφωνία», σημειώνει το δημοσίευμα.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ σχολίασαν ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στο γεγονός ότι η διευθύντρια του Ταμείου ήταν στο Καζακστάν και σημείωναν ότι δεν είναι ασυνήθιστο να περιμένουν το «πράσινο φως» από τη γενική διευθύντρια.

«Φαινόταν ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μία κοινή θέση των στελεχών του», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Reuters, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι βλέποντας τις δυσκολίες στους κόλπους του ΔΝΤ, εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την εμπλοκή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μαρτυρία ενός άλλου Ευρωπαίου αξιωματούχου περιγράφει τον Τόμσεν εκνευρισμένο κατά τη διάρκεια του δεκάλεπτου τηλεφωνήματος που είχε με την Λαγκάρντ.

«Τον άκουσαν να λέει ότι το Ταμείο δεν θα έπρεπε να συμφωνήσει, αλλά η άποψή του δεν εισακούστηκε», ανέφερε αξιωματούχος.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, τόνισε ότι το τελικό τηλεφώνημα μεταξύ Λαγκάρντ – Τόμσεν ήταν τυπικό, συμπληρώνοντας ότι η Λαγκάρντ στήριξε πλήρως τη θέση του Τόμσεν.

efsyn.gr
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου