Σάββατο, Δεκεμβρίου 03, 2016

Μαξίμου: Η σημασία της συνάντησης Τσίπρα - Ολάντ στο Άμπου Ντάμπι

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν πηγές της κυβέρνησης στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Φρανσουά Ολάντ, στα μηνύματα που η συνάντηση εξέπεμψε για την ελληνική οικονομία και τα εθνικά θέματα, αλλά και στο γεγονός της κοινής παρουσίας τους στην πρωτεύουσα.... των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Άλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός έπειτα από προσωπική πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου συμμετείχε στη διεθνή Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την οποία συνδιοργανώνωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία.

Σαφές μήνυμα Τσίπρα-Ολάντ δύο 24ωρα πριν από το Eurogroup

Το μήνυμα που έστειλαν από κοινού οι δύο ηγέτες για την ελληνική οικονομία, μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν από το Eurogroup της Δευτέρας για την δεύτερη αξιολόγηση, ήταν ξεκάθαρο: Είναι επιβεβλημένη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και η λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του έτους.

Αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας με τα Εμιράτα

Με αφορμή τη διάσκεψη, ο κ. Τσίπρας ήρθε στο Άμπου Ντάμπι προκειμένου να συζητήσει με τον κ. Ολάντ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και με τη στόχευση της περαιτέρω αναβάθμισης των σχέσεων της Ελλάδας με τα ΗΑΕ και τις υπόλοιπες χώρες του Περσικού Κόλπου.

Οι προνομιακές σχέσεις που διαθέτει η Γαλλία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι γνωστές. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος Ολαντ είναι ο μόνος δυτικός ηγέτης που συμμετέχει στο συμβούλιο συνεργασίας ηγετών των χωρών του Κόλπου, ενώ ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη η οικονομική συνεργασία και μέσα από τον τομέα της Άμυνας. Πρόκειται για τομέα όπου αναπτύσσεται επενδυτικό ενδιαφέρον, μαζί με το συνολικό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν χώρες των ΗΑΕ και άλλες του Κόλπου, προς την Ελλάδα.

Η Αθήνα, κατόπιν της πρόσκλησης Ολάντ προς τον Αλέξη Τσίπρα να έρθει στο Άμπου Ντάμπι προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις καλές σχέσεις της με το Παρίσι, ώστε να ενισχύσει την ελληνική οικονομική συνεργασία με τα Εμιράτα και τις άλλες χώρες του Κόλπου. Στη διμερή επαφή τους, οι κ.κ. Τσίπρα και Ολάντ συζήτησαν για την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας με χώρες του Περσικού Κόλπου.



Μάλιστα στη συνάντηση που είχαν στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν, συζητήθηκε εκτενώς η ενίσχυση των διμερών, διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ειδικότερα αναφέρθηκαν στη θετική πορεία των επενδύσεων των Εμιράτων στην Ελλάδα, και την προοπτική περαιτέρω προώθησης των επενδύσεων, ενόψει και της σύγκλησης της 3ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - ΗΑΕ, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στο Άμπου Ντάμπι.

Ενδεικτικό του θετικού κλίματος το γεγονός ότι σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε η προοπτική ανταλλαγής επισκέψεων σε ανώτατο επίπεδο το επόμενο διάστημα, με την πρώτη επίσκεψη, είτε του πρωθυπουργού στα Εμιράτα, είτε του διαδόχου του Άμπου Ντάμπι στην Ελλάδα, να εξετάζεται να πραγματοποιηθεί τον επόμενο Απρίλιο.

Παράλληλα όμως ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εκπροσωπώντας μια χώρα που διαθέτει στο παγκόσμιο πεδίο του Πολιτισμού το ιστορικό προνόμιο μιας πολιτιστικής κληρονομιάς χιλιάδων χρόνων, αλλά και μιας χώρας με παραδοσιακά καλές σχέσεις με τις χώρες του Αραβικού Κόσμου, που εκπροσωπεί διαχρονικά τις αρχές της σταθερότητας και της συνεργασίας στη Μέση Ανατολή.

Έντονη ανησυχία για τις προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας εξέφρασε ο Τσίπρας

Τα εθνικά θέματα τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Τονίστηκε η ανάγκη να τερματιστεί η επιθετική ρητορική εκ μέρους της γείτονες.

Υπό το πρίσμα της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Ολάντ στην Κύπρο, καλωσορίστηκε η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο ζήτημα. Τσίπρας και Ολάντ συμφώνησαν για τη σημασία που παίζει το Κυπριακό για τις συνολικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν το χρονικό των επαφών που έχουν προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες και τη σημασία αυτού του γεγονότος, δηλαδή της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα-Μέρκελ την περασμένη Πέμπτη και εν συνεχεία την επικοινωνία της Γερμανίδας Καγκελάριου με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, και τη συνάντηση Τσίπρα-Ολάντ σήμερα, δηλαδή πριν από την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Κύπρο.

Στη συνάντηση τους, οι δύο άνδρες συζήτησαν και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τονίστηκε η σημασία συνέχισης της εφαρμογής της Συμφωνίας και της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καθώς και βελτίωσης του κλίματος.

Δημοψήφισμα στην Ιταλία, αυστριακές εκλογές

Επιπλέον, Αλέξης Τσίπρας και Φρανσουά Ολάντ συζήτησαν και άλλες ευρωπαϊκές υποθέσεις όπως το δημοψήφισμα στην Ιταλία, την αποχώρηση του Μάρτιν Σουτλς από την προεδρία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Αυστρία.



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου