Κυριακή, Δεκεμβρίου 11, 2016

Ο λογιστής του σήμερα, ένας σύγχρονος οικονομικός JAMES BOND…….


Μερικά χρόνια πίσω η ελληνική κοινωνία ένοιωθε ασφαλής έχοντας δίπλα της δύο κατηγορίες επαγγελμάτων. Τους γιατρούς και τους δικηγόρους.

από τον Δημητρίου Δημήτριο


Η κάθε οικογένεια .....
είχε τον «δικό της» γιατρό , και το «δικό της» δικηγόρο. Οι δύο αυτές κατηγορίες επαγγελμάτων κάλυπταν σχεδόν επί παντός επιστητού τις ανησυχίες και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Ο μεν οικογενειακός γιατρός σύμβουλος από συνάχι μέχρι γεννητούρια, ο δε δικηγόρος από κλίση της τροχαίας μέχρι την αγορά του προικώου της μικρής Μαρίας.

Κάπου στο κάδρο υπήρχε και ο λογιστής. Χρήσιμος, έμπιστος αλλά συμπληρωματικός. Κάθε Φεβρουάριο, εάν δεν υπήρχε τίποτε έκτακτο, ακουγόταν η συνηθισμένη ατάκα «ρε γαμώτο πρέπει να κάνω και τη δήλωση να θυμηθώ να πάρω και το Βαγγέλη το λογιστή». Ενδεχομένως με μια μικρή δόση υπερβολής και λίγο χιούμορ έτσι αποτυπωνόταν η σχέση του επαγγέλματος μας με την κοινωνία.


Γενάρης 2016, έβδομος χρόνος καταλυτικών αλλαγών στη χώρα και εντός του τρίτου μνημονίου.

Ο Βαγγέλης ο λογιστής εγκαθίσταται μόνιμα μέσα στο σπίτι, στο γραφείο, στην επιχείρηση. Από το πρωί έως αργά το βράδυ. Με το όνομα του σηκώνονται, με το όνομα του κοιμούνται.

Ένας σύγχρονος οικονομικός James Bond που πρέπει σε χρόνο μηδέν να έχει τη λύση για όλα. Αυτός θα ερμηνεύσει το δαιδαλώδες διαρκώς αναπροσαρμοζόμενο φορολογικό, αυτός θα ερμηνεύσει το εργατικό, αυτός θα συμβουλεύσει για το ασφαλιστικό, αυτός θα αναλάβει την ευθύνη του λογιστικού, αυτός θα αποφασίσει για τη ζωή εκατομμυρίων συμπολιτών του.



Το λάθος απαγορευτικό διότι εκτός από κοστοβόρο μπορεί να αποδειχθεί και μοιραίο.



Ταυτόχρονα η πολιτεία τον χρίζει άτυπο αρωγό και συνεργάτη πετώντας ηθικές ευθύνες για την καταλυτική συμμετοχή του στο νέο ξεκίνημα της χώρας.

Παράλληλα όμως οι ευθύνες αυτές παίρνουν και πρακτικές διαστάσεις εάν κάτι πάει στραβά. Ο Βαγγέλης είναι υπόλογος απέναντι στο κράτος που του ζητά χωρίς να δίνει. Μια μονομερής μη ανταποδοτική σχέση. Στη σχέση αυτή ο Βαγγέλης πρέπει να καταθέσει ψυχή, μυαλό και σώμα. Η πολιτεία τίποτε. Το μότο είναι όλα για τη πατρίδα.

Ο Βαγγέλης γίνεται ξαφνικά ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Ο αφανής ήρωας. Ο υπεράνθρωπος, ο βιονικός επιστήμονας ,ο βιονικός επαγγελματίας. Ένας σύγχρονος οικονομικός James Bond.

Αγαπητοί συνάδελφοι, ο Βαγγέλης είμαστε εμείς. Εσείς, εγώ ,όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου μας.



Όλοι εμείς που παίρνουμε στους ώμους μας την τεράστια ευθύνη της μεγάλης αλλαγής της χώρας. Χωρίς εμάς δεν υπάρχει αύριο και για αυτό το καλύτερο αύριο θα παλέψουμε όλοι. Πεποίθηση μου είναι ότι στην προσπάθεια αυτή δεν χωρούν πολιτικές διαφορές και κομματικές διαφοροποιήσεις.



Άλλωστε διανύουμε την περίοδο όπου η Οικονομία παράγει Πολιτική και όχι το αντίστροφο.



Σε κάθε περίπτωση όμως ο πρωταγωνιστικός ρόλος του κλάδου μας πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένες αλλαγές και δράσεις για τις οποίες και θα αγωνιστώ:

ü Για τη θεσμοθέτηση των δράσεων του λογιστή/φοροτέχνη από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας.

ü Για τον επαναπροσδιορισμό και την ένταξη του κλάδου μας στον κύριο φορέα του υπουργείου Οικονομικών από το υπουργείο Ανάπτυξης που βρίσκεται σήμερα.

ü Για την αναβάθμιση και την πιστοποίηση του επαγγέλματος.

ü Για την κατάργηση των μεγάλων προστίμων που καταλογίζονται στους συναδέλφους μας.

ü Για την θεσμοθέτηση των ελάχιστων αμοιβών.


Αγαπητοί συνάδελφοι πιστεύω ακράδαντα στις τεράστιες προοπτικές του επαγγέλματος μας και στον ιστορικό μας ρόλο.


Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Άλλωστε ο James Bond κάποια στιγμή θα περάσει στην ιστορία!!.

Η ιστορία του δικού μας κλάδου μόλις αρχίζει!!!.


ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

ΟΡΚΩΤΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ

Υποψήφιος του ΟΕΕ με την ΠΟΦΕ-Ε-ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ


19ος κατά αλφαβητική σειρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου