Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2017

Μαξίμου για Σόιμπλε: Συμφωνεί μαζί μας ότι η ευρωζώνη μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ


Νέο non paper

Δεύτερο κυβερνητικό non paper μέσα σε λίγες ώρες για τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών - Καλοδεχούμενη είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα την πιθανότητα εξόδου του ΔΝΤ από το πρόγραμμα η κυβέρνηση

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις... από τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρεί το Μαξίμου με δεύτερο non paper που εξέδωσε μέσα σε λίγες ώρες. Αποφεύγοντας να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι η ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα εφόσον αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα. «Αυτή την άποψη εκφράζει εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα το πρωί, το Μαξίμου χαρακτήριζε καλοδεχούμενη την πιθανότητα εξόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς, ωστόσο, να σχολίαζει την αναφορά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις «τότε το τρέχων πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις», δηλαδή νέο Μνημόνιο.

Με το νέο non paper, η κυβέρνηση υποστηρίζει επιπλέον ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προτείνει η συνέχιση του τρίτου προγράμματος να γίνει από τον ESM. «Αυτό θα μπορούσε να ανατεθεί στον ESM -αφού πρώτα εγκριθεί από τη Bundestag», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όσο για τα δημοσιεύματα ότι θα αντιδράσουν βουλευτές του κόμματός του, ο κ. Σόιμπλε είναι κατηγορηματικός: «Δεν θα υπάρξει καμία εσωτερική πολιτική ένταση, παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα». Και στην επιμονή του δημοσιογράφου «ποια θα είναι η αντίδραση στο εσωτερικό του κόμματός σας εάν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ;» η απάντηση του κ. Σόιμπλε παραμένει η ίδια: «Δεν υπάρχει καμία εσωτερική αντίδραση, γιατί επιθυμούμε πραγματικά να τηρηθούν οι συμφωνίες».

Το Μαξίμου σημειώνει επίσης ότι «ο Β. Σόιμπλε πουθενά δεν αναφέρεται σε 4ο Μνημόνιο, αντιθέτως μιλά για τήρηση των συμφωνηθέντων. Κάνει λόγο για "νέο πρόγραμμα", λόγω της ενδεχόμενης μη συμμετοχής του Ταμείου, που θα υλοποιηθεί μέσω του ESM, αφού πρώτα θα εγκριθεί από τη Bundestag, όπου «δεν θα υπάρχει καμία εσωτερική πολιτική ένταση» καθώς «παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα». Και συνεχίζει ότι «αν αυτά δεν γίνουν σεβαστά από άλλους, τότε το παρόν πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις». Ο Β. Σόιμπλε, δηλαδή, επισημαίνει ότι προχωράμε με το παρόν τρίτο πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει, που θα το υλοποιήσει ο ESM, αν φύγει το ΔΝΤ, και μόνο «αν δεν γίνει σεβαστό από άλλους τότε θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις».

Η κυβέρνηση κάνει δύο ακόμη επισημάνεις:

-Το σημερινό πρόγραμμα είναι, έτσι και αλλιώς, πρόγραμμα του ESM, με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις συμφωνίες τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων του ESM αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

-Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου